»Væsentligheds-fetichist« bliver ny netchef på Politiken

Politikens søndagsredaktør Jesper Friis forlader papiravisen efter 22 år for at blive chef på politiken.dk. »Den spændende fase for journalistikken ligger på nettet lige nu,« mener han. Læs hvorfor her. (opdateret 12:53)

Politikens søndagsredaktør Jesper Friis forlader papiravisen efter 22 år for at blive chef på politiken.dk. »Den spændende fase for journalistikken ligger på nettet lige nu,« mener han. Læs hvorfor her. (opdateret 12:53)

Jesper Friis startede på Politikens papiravis i 1988. Der har han siddet lige siden, blandt andet på en række forskellige redaktørposter. Den seneste var som søndagsredaktør.

Men nu skifter Jesper Friis den trykte avis ud med netjournalistikken. Han starter som ny souschef på politiken.dk den 17. november.

»Det er en stor beslutning, for alle mine kompetencer er udviklet på papir. På den anden side handler det om journalistik, og jeg tror, nettet har brug for nogle folk, der har erfaring med papir, for eksempel når det kommer til at prioritere. Jeg går ydmygt til det her, jeg vil lære en masse, men jeg vil samtidig sætte mit præg på nettet,« siger Jesper Friis til Journalisten.dk.

Han mener, at nu er et godt tidspunkt at kaste sig ud i netjournalistik.

»Vi ved alle sammen, hvordan det går med papiret. Den spændende fase for journalistikken ligger på nettet lige nu. Vi ser også, at smart phones som platform eksploderer, og det betyder, at nettet bliver den primære nyhedskilde for rigtig mange.«

Hvad skal du lave?

»Ud over at være en del af ledelsen på nettet, skal jeg være daglig prioriteringsgeneral. Det gælder også for tv-afdelingen på politiken.dk. Jeg tror meget på, at vi kan udvikle journalistikken med alle de formater, der er blevet en del af nettet, og som man ikke kan bruge på papir. Det glæder jeg mig vildt meget til.«

Hvorfor rykkede du ikke over på nettet noget før, for eksempel for ti år siden?

»For ti år siden var jeg ikke færdig med papiret. Dengang lå udfordringen meget i at positionere en avis i en medieverden, der er i rivende udvikling og med fornyet konkurrence fra tv og net. Det har i sig selv været en udfordring at genopfinde avisen i den medievirkelighed. Jeg har måske syntes inden for det seneste års tid, at nu har jeg ligesom prøvet alt. Jeg har siddet i de fleste redaktørstillinger på Politiken. Jeg havde brug for at prøve noget helt nyt.«

Du har siddet på papiravisen i 22 år. Kom det som en overraskelse i huset, at du pludselig rykker over på net?

»For nogle har det været en overraskelse. Folk har sagt, at det er en modig beslutning. Det aftvinger noget respekt, at netop jeg, som alle troede var groet fast og vokset op med papiret, tør tage fat på det her.«

Som redaktør på papir har du også prioriteret indhold. Hvordan bliver det anderledes på nettet?

»På nettet handler det om at være hurtige i nuet og ramme rigtigt. En stor udfordring på nettet er at fastholde det væsentlige, så vi ikke går for meget i klik-mode. Megen journalistik på nettet er påvirket af, hvad folk klikker på, men det er vigtigt at få et væsentlighedskriterium for journalistikken. Vi skal ikke nødvendigvis lade os rive med af, hvad der er flest klik i.«

Mener du, at det, du kalder 'klik-mode' er et problem for netjournalistikken i Danmark?

»Ja, det vil jeg mene. Jeg er væsentligheds-fetichist. På den anden side sætter jeg mig også og læser Ekstra Bladet en gang imellem for at få underholdende journalistik. Men det er vigtigt at sikre den væsentlige journalistik på nettet. Til gengæld synes jeg, nettet har været rigtig gode til at minde aviserne om den direkte kommunikation med læserne. På politiken.dk er de blandt andet rigtig gode til at lave den helt rigtige rubrik.«

Forlader du papiravisen, fordi fremtiden ligger på nettet?

»Jeg tror altid, der vil være et marked for papiraviser. På et tidspunkt bliver det måske yderligere en luksusvare, en profilvare, at holde en avis. Den journalistiske udfordring ligger på nettet. Det er mest, fordi netjournalistikken er relativt ny, så der ligger en masse perspektiv i at sikre den publicistiske tradition på nettet. At lave den journalistik, der virkelig sætter dagsordenen og holder magthaverne i ørerne. Jeg vil gerne være med på den bølge.«

 

PS: Skiftet fra print til net omtales i øjeblikket som en af de største trends i USA. For nylig vakte det eksempelvis voldsom opsigt i hele den amerikanske medieverden, da Washington Post's legendariske medieskribent, Howard Kurtz, skiftede til websitet The Daily Beast.

Og New York Times satte forleden fokus på, hvordan dagblade og webmdier nærmer sig hinanden.

(opdateret kl. 12:53 med ovenstående to udenlandske tendens-historier)

0 Kommentarer