En af DRs værter på Vejret er i job med løntilskud. Kollegerne på Vejret ønskede at få en ekstra vært ind, så de kunne udvide dækningen. Tillidsrepræsentant Dines Boertmann er betænkelig ved ordningen.
FAGLIGT. Igennem de sidste par måneder har en af DRs værter på Vejret været en arbejdsløs akademiker i job med løntilskud. Hun har indgået i det almindelige vagtskema og præsenteret seerne for sol, regn og vind i flere af DRs vejrprogrammer.
Indtil nu har den nye vært på vejret mest været på Updates morgenprogram, udsendelserne klokken 12 og 15, og på skærmen i Deadline 17 på DR 2. Fra denne uge kommer vejrmedarbejderen i løntilskud også til at præsentere vejret imellem Aftenshowet og TV Avisen på DR 1.
Tillidsrepræsentant for journalisterne i DR Nyheder Dines Boertmann er betænkelig ved ordningen.
»Jeg er villig til at lade mig belære, men mit udgangspunkt er, at det er uholdbart. Folk i løntilskudsjob skal være velkomne, men de skal ikke udføre arbejde, som ellers skulle være udført af andre,« siger han.
Ordningen er godkendt af formanden for magistergruppen i DR, tillidsrepræsentant Katja Sønder Tuxen. Til at begynde med satte hun også hælene i, da et job som vært på Vejret lød som et regulært job. Men hun ændrede mening, fordi de øvrige medarbejdere på Vejret ønskede ordningen. De anså det for at være deres eneste reelle chance for at få en ekstra kollega, så de kunne udvide dækningen.
»Vi har også en forpligtelse i en virksomhed som DR for at få sluset arbejdsløse ind i interessante jobs. Men det er et kæmpe dilemma,« siger Katja Sønder Tuxen. For hende er det afgørende, at det er en forsøgsordning, og at der ikke kommer en ny arbejdsløs ind i en ny løntilskudsstilling, når den nuværende vejrmedarbejders kontrakt udløber til december.
»Det, der blev tungen på vægtskålen, var, at ledelsen sagde, at der var gode muligheder for, at det kunne skabe et job. Men man kan da sagtens spørge, om ikke det var chefredaktionen, der skulle betale for sådan et forsøg,« siger tillidsrepræsentanten.
Redaktør på Vejret Jesper Theilgaard blev glad, da ordningen blev godkendt.
»I mine øjne var det en fantastisk mulighed. Det er positivt, at vi har fået mulighed for at få afprøvet nye ting og fået flere arbejdsopgaver. Det har været en torn i øjet, at vi tidligere ikke kunne opdatere vejret om morgenen. Det kan vi nu,« siger Jesper Theilgaard.
Der er reelt tale om, at DR forsøger at skabe et nyt job med løntilskudsordningen. Det bekræfter chefen for blandt andet Update, Per Bjerre, som også har personaleansvaret for Vejret. Han slår fast, at der ikke kommer en ny i job med løntilskud på Vejret, hvis ordningen ikke munder ud i en fast stilling.
»Lovens formål er netop at tage folk ind på et løntilskudsjob for at se, om man kan skabe et varigt job,« siger Per Bjerre.
At en person i job med løntilskud også går på skærmen, ser han ikke noget problem i.
»Alle kan forestille sig et job i løntilskud i en reception eller som slagteriarbejder. Men ordningen gælder også specialiserede funktioner. Vi har haft ansøgere, som har den faglige ballast i orden, og som har talent for at være på skærmen,« siger Per Bjerre.
Da der er tale om, at DR har udvidet sin dækning, så vejrmedarbejderne i dag møder tidligere ind om morgenen, mener Per Bjerre ikke, at værten i løntilskudsjob erstatter en anden person. Det ville være urimeligt over for den nye vært, hvis hun kun skulle have morgenvagter, hvor udvidelsen reelt er sket, mener Per Bjerre.
Tillidsrepræsentant Dines Boertman mener ikke, at værter på Vejret eller andre steder skal være i job med løntilskud.
»Du ville jo heller ikke sætte en i jobtilbud til at være vært for TV Avisen. Vi er inde i det, der er kerne-identifikationen for vores program. Det er det ypperste, vi kan levere, og det skal vi ikke lege med,« siger han.
Dines Boertmann har påtalt sagen over for nyhedsledelsen. Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra den pågældende vejrmedarbejder.
4