Vært på vejret i job med løntilskud

En af DRs værter på Vejret er i job med løntilskud. Kollegerne på Vejret ønskede at få en ekstra vært ind, så de kunne udvide dækningen.

En af DRs værter på Vejret er i job med løntilskud. Kollegerne på Vejret ønskede at få en ekstra vært ind, så de kunne udvide dækningen. Tillidsrepræsentant Dines Boertmann er betænkelig ved ordningen.

FAGLIGT. Igennem de sidste par måneder har en af DRs værter på Vejret været en arbejdsløs akademiker i job med løntilskud. Hun har indgået i det almindelige vagtskema og præsenteret seerne for sol, regn og vind i flere af DRs vejrprogrammer.

Indtil nu har den nye vært på vejret mest været på Updates morgenprogram, udsendelserne klokken 12 og 15, og på skærmen i Deadline 17 på DR 2. Fra denne uge kommer vejrmedarbejderen i løntilskud også til at præsentere vejret imellem Aftenshowet og TV Avisen på DR 1.

Tillidsrepræsentant for journalisterne i DR Nyheder Dines Boertmann er betænkelig ved ordningen.

»Jeg er villig til at lade mig belære, men mit udgangspunkt er, at det er uholdbart. Folk i løntilskudsjob skal være velkomne, men de skal ikke udføre arbejde, som ellers skulle være udført af andre,« siger han.

Ordningen er godkendt af formanden for magistergruppen i DR, tillidsrepræsentant Katja Sønder Tuxen. Til at begynde med satte hun også hælene i, da et job som vært på Vejret lød som et regulært job. Men hun ændrede mening, fordi de øvrige medarbejdere på Vejret ønskede ordningen. De anså det for at være deres eneste reelle chance for at få en ekstra kollega, så de kunne udvide dækningen.

»Vi har også en forpligtelse i en virksomhed som DR for at få sluset arbejdsløse ind i interessante jobs. Men det er et kæmpe dilemma,« siger Katja Sønder Tuxen. For hende er det afgørende, at det er en forsøgsordning, og at der ikke kommer en ny arbejdsløs ind i en ny løntilskudsstilling, når den nuværende vejrmedarbejders kontrakt udløber til december.

»Det, der blev tungen på vægtskålen, var, at ledelsen sagde, at der var gode muligheder for, at det kunne skabe et job. Men man kan da sagtens spørge, om ikke det var chefredaktionen, der skulle betale for sådan et forsøg,« siger tillidsrepræsentanten.

Redaktør på Vejret Jesper Theilgaard blev glad, da ordningen blev godkendt.
»I mine øjne var det en fantastisk mulighed. Det er positivt, at vi har fået mulighed for at få afprøvet nye ting og fået flere arbejdsopgaver. Det har været en torn i øjet, at vi tidligere ikke kunne opdatere vejret om morgenen. Det kan vi nu,« siger Jesper Theilgaard.

Der er reelt tale om, at DR forsøger at skabe et nyt job med løntilskudsordningen. Det bekræfter chefen for blandt andet Update, Per Bjerre, som også har personaleansvaret for Vejret. Han slår fast, at der ikke kommer en ny i job med løntilskud på Vejret, hvis ordningen ikke munder ud i en fast stilling.

»Lovens formål er netop at tage folk ind på et løntilskudsjob for at se, om man kan skabe et varigt job,« siger Per Bjerre.

At en person i job med løntilskud også går på skærmen, ser han ikke noget problem i.
»Alle kan forestille sig et job i løntilskud i en reception eller som slagteriarbejder. Men ordningen gælder også specialiserede funktioner. Vi har haft ansøgere, som har den faglige ballast i orden, og som har talent for at være på skærmen,« siger Per Bjerre.

Da der er tale om, at DR har udvidet sin dækning, så vejrmedarbejderne i dag møder tidligere ind om morgenen, mener Per Bjerre ikke, at værten i løntilskudsjob erstatter en anden person. Det ville være urimeligt over for den nye vært, hvis hun kun skulle have morgenvagter, hvor udvidelsen reelt er sket, mener Per Bjerre.

Tillidsrepræsentant Dines Boertman mener ikke, at værter på Vejret eller andre steder skal være i job med løntilskud.
»Du ville jo heller ikke sætte en i jobtilbud til at være vært for TV Avisen. Vi er inde i det, der er kerne-identifikationen for vores program. Det er det ypperste, vi kan levere, og det skal vi ikke lege med,« siger han.

Dines Boertmann har påtalt sagen over for nyhedsledelsen. Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra den pågældende vejrmedarbejder.

4 Kommentarer

Pia Hansen
27. OKTOBER 2010
Re: Vært på vejret i job med løntilskud
dette jeg har læst er helt hen i vejret
Michael Nielsen
17. SEPTEMBER 2010
Re: Vært på vejret i job med løntilskud

Jeg syntes alle på DR skulle ansættes med løn-tilskud - der er jo masser af fyrede folk, som kan genansættes på de hvilkår - så kan man 'udvide dækningen'.

Med løn-tilskud bliver DRs udgifter til de høje lønninger langt lavere og dermed kan institutionen spare nogle penge.

Det var da en løsning... eller hvad? 

Jakob Johansen
17. SEPTEMBER 2010
Re: Vært på vejret i job med løntilskud
Hvad er problemet eller bare det interessante i, at en vejrvært er ansat med løntilskud? Hvad er historien?
Nils Sørensen
17. SEPTEMBER 2010
Re: Vært på vejret i job med løntilskud
   Jeg blev rigtig ærgerlig, da jeg læste denne artikel i fagbladet fra min fagforening. Den forargende vinkel, med den tese at der er tale om billig arbejdskraft er for naiv for et fagforbund. Der pågår på alle arbejdspladser en løbende dialog omkring HR-spørgsmål mellem arbejdsgiver og tillidsfolk, denne mellemregning er ikke anderledes, der er blot mere se&hørstof i den. Der er intet væsentligt og principielt i denne sag.    Nok er vejrværterne særligt eksponerede og et utraditionelt sted at etablere en løntilskudsordning, men dybest set rager det ikke andre end chefen, forbundet og måske de nærmeste medarbejder. Det er sådan en ”vi hader AC”-historie. Jeg kan ikke forestille mig, at Journalisten skriver historien om sygeplejersken der vender tilbage i en jobtilskudsordning på Rigshospitalet, bare fordi der er ansat journalister samme sted. Jeg synes, det er uklædeligt, at DJ rækker over i andre forbund og udstiller deres medarbejdere, fordi der er en dejlig konflikthistorie om billig arbejdskraft. Hvis I ønsker at konkurrerer med AC om medlemmerne, så lad dog være med at tackle medarbejdernes muligheder for at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Prøv for eksempel at konkurrere på dygtighed, faglighed og ikke mindst viden, tak.     I den bedste af alle verdner så stod DJ og AC sammen for at finde de bedste løsninger for deres medlemmer.    Når nu Journalisten ikke kan finde en konflikt i egne rækker omkring løntilskudsordning eller fleksjob er det fordi forbundet er ude af trit med virkeligheden og ikke kender til de ordninger? A-kasserne har ifølge loven en forpligtigelse til at sende folk ud i de tilbud der kan sikre medlemmerne en fastholdelse på arbejdsmarkedet. En anden vinkel er jo, at DR tager et socialt ansvar, ikke ved at kommentere en konkret personalesag i et fagblad, men ved at deltage i beskæftigelsesindsatsen.

   Hvis I synes, det er så spændende at vide, hvem der prøver at finde ind på arbejdsmarkedet i tilskudsordninger, hvorfor opretter I så ikke en spalte med medlemmer der aflønnes under Lov om en aktivbeskæftigelsesindsats på samme måde som folk i nye job?