Der er behov for, at danske journalister forbedrer journalistikken på de digitale platforme. Det mener journalist Signe Damgaard Jepsen.
»Hvis jeg skal sige det en smule groft, ligner den form for digital journalistik, vi laver i Danmark, den journalistik, vi lavede, da vi gik fra radioavis til TV Avis. Der begyndte vi bare at læse nyhederne op og lægge nogle billeder på. På samme måde lader vi bare vores printjournalistik udkomme online uden at bruge de præmisser, som den digitale teknologi stiller til rådighed,« siger hun.
Signe Damgaard Jepsen er den ene af to co-foundere af den frivillige græsrodsorganisation Hack/Hackers Denmark. Organisationen findes i 52 lande og har som mission at arbejde med krydsfeltet mellem journalistik og teknologi for at forbedre journalistikken.
WAN-IFRA og CCI sponsorerer
Fra den 2.-4.maj afholder Hack/Hackers Denmark derfor et hackathon i Aarhus for alle interesserede journalister, programmører og designere. De skal sammen arbejde på, hvad teknologi kan gøre for journalistik.
Et hackathon er et arrangement, hvor der samarbejdes intensivt over en kort periode på at udvikle ideer og produkter.
Til hackathonet i maj går World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) og den globale IT-virksomhed CCI Europe sammen med danske Hack/Hackers for at nytænke journalistikken. Det er første gang, det sker i Danmark.
»Det er super modigt og fremsynet af dem. De har begge været her i mange år, og det har Hack/Hackers ikke. Vi er den lidt kantede og frække organisation, som egentlig ikke går voldsomt meget op i, om medierne består, men om journalistikken består,« siger Signe Damgaard Jepsen.
Vi skal tale med programmører
Hun mener også, at en af udfordringerne for den digitale journalistik er, at journalister og programmører ikke er dygtige nok til at samarbejde.
»Journalister og programmører taler tit to forskellige sprog, men hvis vi ikke skal stivne i denne her printverden, så er vi nødt til at kunne arbejde med andre faggrupper. Det prøver vi at hjælpe på vej ved at krydse journalistik og teknologi på denne her måde,« siger hun.
Ifølge Signe Damgaard Jepsen bør man deltage i Media Hack Days, hvis man vil blive bedre til at tale sammen på tværs af faggrupperne og samtidig skærpe sine kompetencer og udvikle sin journalistiske profil.
Strækker dig til dit yderste
I løbet af weekenden bliver journalister, programmører og designere samlet i teams og skal derefter finde et projekt at arbejde på.
Hun regner dog ikke med, at der kommer nogen konkrete slutprodukter ud af weekendarrangementet.
»Men det er helt sikkert, at deltagerne bliver bidt af det, og de får en oplevelse for livet. Den personlige rejse plejer tit at fylde meget til de her Hacker-events, fordi du arbejder med dit fag en hel weekend og strækker dig til dit yderste. Så du får nogle nye evner og ser verden på en anden måde. Og så er det bare så uendeligt fedt,« siger Signe Damgaard Jepsen.
Journalistikken må ikke stivne
Ud over den personlige udvikling handler det netop om at sikre journalistikken til næste gang, der sker fremskridt inden for teknologien.
»Det handler om at udvikle et andet mind-set. Det, der er vigtigt, er, at det ikke nytter noget at stivne på grund af en bestemt teknologi. Hvis vi lader vores journalistik stivne nu, står vi i den samme situation, næste gang der kommer et teknologisk kvantespring. Vi skal få øjnene op for, at teknologien ikke er vigtig, men det er vigtigt, hvordan vi laver journalistik med de teknologiske virkemidler, vi har til rådighed.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.