Vælger de royale tv-seere Hr. hyggelig eller Fru klog?

DR 1 taler til seerens fornuft, mens TV 2 taler mest til følelserne ved royale begivenheder. I dag skal TV 2's Jes Dorph-Petersen og DR's Tine Gøtzche lede tv-seerne gennem den kongelige tvillingedåb

DR 1 taler til seerens fornuft, mens TV 2 taler mest til følelserne ved royale begivenheder. I dag skal TV 2's Jes Dorph-Petersen og DR's Tine Gøtzche lede tv-seerne gennem den kongelige tvillingedåb


DR sender hele eftermiddagen. Det samme gør TV 2. Og i aften kommer sammendragene. Men det vil i høj grad være valget af værter, der kommer til at afgøre, om seerne vælger at se den kongelige tvillingedåb i Holmens Kirke på den ene eller den anden tv-kanal.

Til Videnskab.dk siger Louise Fabricius Aagaard, cand.mag i medievidenskab og BA i retorik, at det er kommentatorernes stil, der afgør, hvilken kanal der får flest seere.
»Specialet opstod ud fra min undren over, hvilken funktion tv-kommentatorerne har under transmissioner af de royale begivenheder, og om kommentatorerne kan være med til at afgøre, hvilken kanal seerne vælger,« siger Louise Fabricius Aagaard, der har skrevet speciale om tv-kommentatorer til royale begivenheder.

I år er TV 2's værter Jes Dorph-Petersen og Natasja Crone, og de får besøg i "dåbsstudiet" af Ulla Terkelsen. På DR 1 er værtsparret Tine Gøtzche og komtesse og journalist Anna von Lowzow.

Ifølge Louise Fabricius Aagaard taler kommentatorerne på DR 1 typisk til fornuften, hvilket skaber en mere distanceret formidling. På TV 2 er etos og patos i højsædet, og det skaber en oplevelse af at være tættere på.

På TV 2 lægger de ekstra vægt på dialogen mellem værterne. Der er mere samtale, de kalder hinanden ved fornavn, driller hinanden og bruger generelt et mere uformelt sprog end kommentatorerne på DR 1, mener Louise Fabricius Aagaard.

Jes Dorph Petersen fra TV 2 har for eksempel kaldt dronningens hat for »en hat med krummelum ovenpå« og sagt, at det "ligner en blanding af kage og pasta". Om Bruun Rasmussen har Ulla Terkelsen sagt, at "hans skjorte må komme fra hans egne auktioner".

»Sådan bliver der skabt en oplevelse af selskabelighed. Seeren føler sig inddraget i hyggesnakken, når kommentatorerne taler sammen, som man ville tale med en nær ven,« siger Louise Fabricius Aagaard.

Tonen på DR 1 er mere deskriptiv og formel. Det kan skabe en distance for nogle seere, men for andre imødekomme en opfattelse af, hvordan man bør tale om de kongelige, forklarer Louise Fabricius Aagaard.

På begge kanaler bruges anledningen også til at servere lidt danmarkshistorie.

»Især på DR 1 fortæller kommentatorerne meget om de historiske fakta bag kjolen, kareten eller slottet,« siger hun.

De senere år har TV 2 haft den største andel af seere til royale transmissioner, hvilket kan tyde på, at seerne vælger selskabeligheden og det følelsesmæssige, frem for den formelle tone og fakta, fortæller Louise Fabricius Aagaard til Videnskab.dk.

Hun vil selv zappe sig gennem tv-begivenheden på begge kanaler.

Ud over tv-dækningen på de to kanaler kan man følge dåben live på tv2.dk og dr.dk. Man kan sågar tilmelde sig en SMS-service, så man får de to royale navne tilsendt, så snart de bliver sagt i kirken.

Louise Fabricius Aagaards speciale hedder »Når tv-kommentatorerne siger tillykke -Kommentatorernes rolle under tv-transmissioner af royale begivenheder«. Hendes primære case var transmissioner af dronningens 70 års fødselsdag på DR 1 og TV 2.

0 Kommentarer