V og S freder milliardstøtte til aviserne

Aviserne får også halvanden milliard i støtte om tre år. Netmedierne er skuffede, men politikerne mener, dagbladene er langt vigtigere for demokratiet. »Der er rigtig meget tant og fjas på nettet, der ikke fortjener én krone i støtte,« mener Venstre. Socialdemokraterne er enige.

Aviserne får også halvanden milliard i støtte om tre år. Netmedierne er skuffede, men politikerne mener, dagbladene er langt vigtigere for demokratiet. »Der er rigtig meget tant og fjas på nettet, der ikke fortjener én krone i støtte,« mener Venstre. Socialdemokraterne er enige.

Musikken var "Eye of the Tiger", og der lå boksehandsker på bordene foran debattørerne til torsdagens debatarrangement Copenhagen Clash. Stemningen var dermed sat fra start i Informations lokaler, hvor dagbladene skulle kæmpe imod netmedierne i en debat om mediestøtte.

Mediestøtten har været meget omdiskuteret, og i disse dage er forhandlingerne i gang om et nyt medieforlig. 

I det ene ringhjørne stod tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert sammen med chefredaktør på Kristeligt Dagblad Erik Bjerager. I det andet ringhjørne stod Ulrik Krag, direktør i Mediaprovider, og Christian Peytz, direktør i foreningen for digitale medier, FDIM.

I dag er det sådan, at rene netmedier ikke får statsstøtte, uanset om de leverer journalistik eller ej. Dagbladene modtager omkring halvanden milliard kroner fra staten, mestendels som distributionsstøtte og momsfritagelse.

De to vigtigste danske medieordførere var også til stede til debatten. Ellen Trane Nørby fra Venstre og Mogens Jensen fra Socialdemokraterne. Det var op til dem at kommentere løbende på debatten og til sidst sige, hvordan de ville gå videre med resultaterne.

Og hvis arrangørerne, foreningen for danske netjournalister DONA, havde håbet på en revolution, så blev de skuffede. Efter debatten konstaterede både V og S i enighed, at det kun er pebernødder, der kan ende med at flytte hænder til danske netmedier.

De 1,1 milliarder kroner af avisstøtten, det vil sige langt størstedelen, består af momsfritagelse for at sælge aviser. Den vil hverken S eller V pille ved.

»Nulmomsen ligger død i denne her forhandling. Men måske vil vi kigge på de 13,2 millioner kroner i Dagbladsnævnet, der med al sandsynlighed vil ændre navn til Medienævnet,« sagde Mogens Jensen.

De 13,2 millioner kroner er lidt under én procent af det samlede støttebudget til dagbladene. Heller ikke distributionsstøtten på 392 millioner kroner var der stemning for at revolutionere i dette medieforlig.

Begge ordførere understregede i øvrigt, at der er rigtig meget indhold på nettet, der ikke er publicistisk, ikke gavner den danske samfundsdebat og ikke sigter mod en bred skare i befolkningen.

»Der er rigtig meget tant og fjas på nettet, der ikke fortjener én krone i støtte,« slog Ellen Trane Nørby fast.

Dermed lader det til, at den danske dagbladsstøtte stadig består. Det var også ønsket fra chefredaktør på Kristeligt Dagblad Erik Bjerager.

»Hvis du skærer i støtten, så bringer du en masse medier i fare, især lokalaviser. Hvorfor skal dagbladene, der kæmper for deres liv lige nu, trues – når de er motoren i mediemaskinen?« spurgte Bjerager i debatten.

Det er dagbladene, der leverer over 70 % af de såkaldt dagsordensættende nyheder i Danmark, det vil sige de nyheder, som andre medier citerer, og som sætter dagsorden for den offentlige debat. Det viser forskning lavet af medieforsker Anker Brink Lund.

Politikerne er i øvrigt indstillede på at lave om på mediestøtten, så onlinemedier også kan få penge. Men processen skal ske gradvist, og den kræver en formulering af, hvad publicistiske medier er. Den beskrivelse vil politikerne udarbejde, og den skal ligge til grund for fremtidens støtteordninger, sagde de til debatten. 

Der var i øvrigt flere, der twittede fra debatarrangementet. Du kan se hele strømmen af tweets her

Det næste medieforlig bliver efter planen indgået om cirka fire år. 

2 Kommentarer

Max Kim Tobiasen
18. SEPTEMBER 2010
Re: V og S freder milliardstøtte til aviserne

Eller man kunne med samme logik påpege at der er rigtig meget tant og fjas på papir, så hvorfor give papiraviser støtte?

 Det er godt nok ikke det bedste argument i verden. 

Frede Jakobsen
17. SEPTEMBER 2010
Re: V og S freder milliardstøtte til aviserne

Og, Ellen Trane Nørby, man kunne tilføje: Det er rigtig meget tant og fjas i dagbladene, som ikke fortjener én krone i støtte. Ku' man ikke?

Frede Jakobsen, Svendborgs NetAvis.