Utidig offentliggørelse af navne

FLYSTYRT. Den 5. april omkom tre i min familie ved et flystyrt ved Sæby. Få timer efter ulykken offentliggjorde B.T. som de første navnene på de afdøde.

FLYSTYRT. Den 5. april omkom tre i min familie ved et flystyrt ved Sæby. Få timer efter ulykken offentliggjorde B.T. som de første navnene på de afdøde.

I Journalisten nummer 8 udtaler B.T.'s chefredaktør, Olav Skaaning Andersen, at B.T. offentliggjorde navnene, fordi jeg skulle have sagt, at alle i min familie var underrettet om dødsfaldene.

Det har jeg ikke sagt. Og jeg har en helt anden oplevelse af den sag.

Da jeg blev ringet op af B.T.'s journalist cirka to timer efter ulykken, fortalte han, at flere kilder havde oplyst, at de omkomne var min bror og svigerinde. Og om jeg også kunne bekræfte det. Det svarede jeg ja til for at sikre, at han ikke ringede og forstyrrede mine niecer, der netop havde mistet deres mor og far.

Da jeg senere på dagen kunne læse navnene på diverse netmedier, fik jeg et chok. Jeg anede ikke, hvor offentliggørelsen kom fra – og jeg blev endnu mere rystet, da jeg erfarede, at det var B.T., der på baggrund af samtalen havde offentliggjort navnene.

Jeg vidste ikke, at jeg blev interviewet, og at B.T.-journalisten ville bruge min bekræftelse af identiteterne til at offentliggøre navnene. Det sagde han intet om, at han ville. Samtalen var ultrakort.

Efter Journalistens omtale har jeg kontaktet Olav Skaaning Andersen, for jeg forstår ikke hans udtalelse om, at jeg skulle have sagt, at alle i min familie var underrettet – og at B.T. derfor kunne offentliggøre navnene.

Ifølge Olav Skaaning siger den pågældende journalist, at han ringede mig op igen, kort efter den første samtale, for at høre, om alle var underrettet, og at jeg skulle have svaret bekræftende.

Jeg husker intet om denne anden samtale. Selv om jeg var i en tilstand af bestyrtelse, så er det underligt, at jeg intet erindrer om denne samtale, men til gengæld husker den første samtale ganske godt. Jeg har på intet tidspunkt sagt, at alle i familien var underrettet. Alene af den grund, at jeg på det tidspunkt netop vidste, at alle i familien IKKE var underrettet om ulykken.

Politiet var i gang med at lokalisere mine familiemedlemmer, og de havde bedt mig lade dem stå for overbringelsen af det frygtelige budskab.

Jeg ønsker ikke at drage nogen konklusioner om B.T.'s journalistiske metoder. Jeg bliver blot nødt til at reagere på Olav Skaanings udlægning, som står i skarp kontrast til det, jeg har oplevet.

Den katastrofe, der har ramt min familie og mig, er så stor, at B.T.'s behandling af min familie ikke rokker ved dimensionerne. Men det er trist at skulle bruge tid på et efterspil af den her karakter. Jeg kan bruge min tid mere fornuftigt – i det godes tjeneste.

– Klaus Birch, tv-producent

0 Kommentarer