I denne uge bliver de sidste af de syv Se og Hør-journalister interviewet, som blev sendt hjem, da skandalen om ugebladets ulovlige overvågning af kendte begyndte at rulle. Det fortæller faglig konsulent i DJ Hans Jørgen Dybro, som har været i kontakt med dem alle sammen.
Journalisterne interviewes som en del af den uvildige undersøgelse, Aller selv har sat i værk. De syv medarbejdere fra Se og Hør blev sendt hjem den 30. april, efter at det var kommet frem, at de stod i modtagerfeltet på én eller flere interne mails omhandlende den såkaldte tys-tys-kilde.
I snart tre uger har de hjemsendte journalister således ikke vidst, om de var købt eller solgt – og det er en belastende situation, fortæller Hans Jørgen Dybro.
»Jeg har indtryk af, at det er en sag, der rammer meget hårdt for dem, der står midt i det. Den ene dag har de en hektisk hverdag som hårdtarbejdende journalister med deadlines både dagligt og ugentligt – og den næste dag bliver de pludselig bedt om at sidde hjemme og vente. Det tror jeg, de fleste ville synes var en underlig følelse. Nogle af dem er også kede af det og meget, meget usikre på, hvor de står,« siger han.
DJ: De har krav på hjælp
Hans Jørgens Dybro fortæller, at DJ – uanset de strafferetslige aspekter, der eventuelt måtte være – yder den hjælp, som ethvert medlem kan kræve af sit medlemskab. Konkret drejer det sig om at stå til rådighed i forhold til alt det, der handler om løn- og ansættelsesvilkår.
»På nuværende tidspunkt er ingen af dem jo dømt endnu. Og så længe de ikke er det, så er de uskyldige og har – ligesom ethvert andet medlem af DJ – ret til og krav på at få den hjælp, der skal til i en situation, hvor man er truet på sin løn- eller ansættelsesvilkår. Det er, når lokummet brænder, at man for alvor har brug for sin fagforening,« siger Hans Jørgens Dybro.
DJ's formand, Mogens Blicher Bjerregård, har tidligere slået fast, at selv hvis anklagerne er sande, bør de pågældende kolleger på Se og Hør ikke blive ekskluderet af forbundet.
"Som forbund skal vi ikke være smagsdommere og begynde at dømme enkelte medlemmer. Det kan blive en meget vanskelig grænse at skulle trække,” skrev han dengang i en mail til Journalisten.
Undersøgelsen skaber usikkerhed
Hans Jørgen Dybro fortæller, at den usikkerhed, som de hjemsendte journalister oplever, ikke kun handler om, hvad den tvungne ”ferie” ender med. Også spørgsmålet om, hvad selve undersøgelsen kommer til at bestå af, og hvor indblandet man vil vurdere, at de har været, skaber utryghed:
»Nu sidder de jo derhjemme og har en masse tanker om, hvad der ligger på diverse servere mange år tilbage. Sådan tror jeg også, at de fleste af os andre ville føle, hvis vi pludselig skulle kigges i kortene helt tilbage til 2008. Så ville vi komme til at tænke på, om der stod et eller andet i en gammel mail, som ikke så så fordelagtigt ud, når det kom frem i dagens lys,« siger Hans Jørgen Dybro.
Over for Journalisten har en række tidligere Se og Hør-ansatte beskrevet en arbejdsplads, som var styret af frygt, og hvor man ikke turde at tale etik:
»For mig er arbejdsmiljøet og den kultur forklaringen på, at sådan noget kunne ske. Jeg er ikke engang sikker på, jeg turde sige fra, hvis jeg havde vidst det,« udtalte en af dem dengang.
Rettet 11.35: DJ har oplyst Journalisten, at Allers interne undersøgelse er blevet udsat på grund af sidste uges udvikling i sagen. Det er derfor ikke – som vi først fik oplyst – i dag, de sidste interviews afholdes. Det vil ske i løbet af denne uge.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.