Hjemmesiden WikiLeaks har stribevis af gange offentliggjort alt det, som ingen andre tør. Men nu er det blevet for meget for USA, som frygter afsløringen af 260.000 hemmeligtstemplede dokumenter. Grundlæggeren af WikiLeaks, Julian Assange, jages derfor af Pentagon.Ifølge the Guardian og The Daily Beast er Pentagon stærkt bekymret over, at Julian Assange angiveligt er i besiddelse af tusindvis af fortrolige statslige dokumenter, der anses for en trussel mod nationens sikkerhed, hvis de skulle blive offentliggjort på WikiLeaks.
De nye hemmeligstemplede dokumenter, som WikiLeaks har fået overleveret, stammer angiveligt fra en 22-årig amerikansk militær-efterretningsspecialist, Bradley Manning, som den amerikanske regering netop har fængslet.
Bradley Manning har – efter sigende – givet WikiLeaks 260.000 hemmeligstemplede dokumenter og andet fortroligt efterretningsmateriale. Og skal man tro de amerikanske myndigheder, vil en eventuel offentliggørelse skade USA's interesser i Mellemøsten og den arabiske verden, skriver the Daily Beast, som udgives af Tina Brown, der tidligere har være redaktør af Vanity Fair og New Yorker Magazine.
Derfor har den amerikanske regering nu indledt en jagt på den australsk-fødte Julian Assange, som konstant flytter sig rundt i verden for netop at undgå myndighederne.
Men selv om det skulle lykkes at lokalisere ham, så er det næppe nok til at forhindre WikiLeaks i at bringe de hemmelige dokumenter.
WikiLeaks, der ofte omtales som verdens første åbne efterretningstjeneste, har nemlig sine servere officielt baseret i Sverige, som det ikke umiddelbart er muligt for USA at få lukket.
Julian Assange deltog i øvrigt for nylig – via Skype – i en historisk tv-debat på Personal Democracy Forum sammen med den legendariske whistleblower Daniel Ellsberg, der blev berømt på at lække Pentagon-papirerne i 1971. Oprindeligt skulle Julian Assange have deltaget personligt, men på grund af Pentagons jagt på ham blev det altså via Skype. Se debatten her på Boing Boing.
Sidste efterår var han desuden i København i forbindelse med New Media Days 2009. Var man ikke til stede, kan man gense samtalen mellem Julian Assange og Henrik Føhns her.
Det var i øvrigt via WikiLeaks, at man første gang kunne læse den omstridte jægerbog. Det var også på WikiLeaks, at det blev afsløret, at USA dræbte Reuters-journalister. Og websitet, der har eksisteret siden 2006 og modtaget priser fra The Economist og Amnesty International, har deusden bragt hemmelige dokumenter fra den islandske bank Kaupthing samt dokumenter om Guantanamo-basen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.