De Radikale i hovedstaden er på vej med et forslag, der skal presse folketingsgruppen til at sikre større åbenhed i offentlighedsloven. Partiets retsordfører ønsker ikke at debattere sagen i medierne (opdateret 19.10: Bo Nissen Knudsen er HB-medlem og tidligere næstformand for Hovedstadens Radikale Venstre)Det er ikke for sent at lave en offentlighedslov, der både sikrer politikernes mulighed for at lave lovforberedende arbejde og sikrer større åbenhed i forvaltningen.
Det siger Jens-Christian Navarro Poulsen, formand for de Radikales kreds på Frederiksberg. Han støtter dermed et andet medlem af de Radikales hovedbestyrelse, Pernille Boye Koch, der søndag kritiserede folketingsgruppen og formand Margrethe Vestager for ikke at lytte til baglandet.
Jens-Christian Navarro Poulsens udgangspunkt er, at De Radikale som parti skal stille de højest mulige krav til regeringsførelse og offentlighed i forvaltningen.
»For mig er det et spørgsmål om, at de Radikale skal stå for den højeste standard. Det er min tro på de Radikale. Man kan sagtens få en lov, der giver plads til forberedende lovarbejde og samtidig har en høj forvaltningsstandard.«
Folketingsgruppe skal kæmpe for større åbenhed
Onsdag aften sætter syv medlemmer af hovedstadskredsen en resolution til afstemning i kredsen om, at folketingsgruppen skal arbejde for større åbenhed i offentlighedsloven. Jens-Christian Navarro Poulsen siger, at der har været intern uro på grund af lovforslaget.
»Det har været diskuteret internt på alle niveauer i partiet og med folketingsgruppen.«
Jens-Christian Navarro Poulsen mener, at løbet ikke er fuldstændigt kørt.
»Loven er ikke lavet. Der er fortsat en mulighed for, at man inden for den gældende aftale åbner lidt mere op, når det for eksempel gælder det, man tidligere kaldte "ministerbetjening".«
Han finder det særligt bekymrende, at den kommende offentlighedslov sandsynligvis kommer til at gælde i mange år fremover.
Hvor udbredt er utilfredsheden og bekymringen i partiet?
»Den er ikke usignifikant. Vi tester den af på onsdag, hvor der bliver fremsat en resolution, der handler om, at folketingsgruppen skal gå til de andre forligspartier og arbejde for mest muligt transparens. Der er jo ikke landet en helt håndfast tekst omkring for eksempel paragraf 24,« siger han.
Mens Pernille Boye Koch betegner arbejdet med den nye offentlighedslov som "pinligt", siger Jens-Christian Navarro, at han ikke "er stolt over det".
»Når ikke mindst Cavlingprismodtagere peger på problemer i den kommende offentlighedslov, skal man tage det alvorligt. Radikale Venstre lytter, også til journalister.«
HB-medlem og tidligere næstformand for Hovedstadens Radikale Venstre Bo Nissen Knudsen støtter også forslaget. Han siger, at som en del af en mindretalsregering er der ingen garanti for, at der bliver lyttet til forslaget.
»Men hvis det sker, vil det ikke være første gang, en politisk beslutning bliver ændret på grund af en offentlig debat.«
Vil ikke diskutere gennem medierne
De Radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen, siger til journalisten.dk, at de Radikale har højt til loftet, men sager af den her slags drøftes internt.
»Ikke gennem Politiken eller journalisten.dk. Vi har haft emnet oppe i hovedbestyrelsen, i interne netværk i partiet og i nyhedsbrevet. Det er ikke, fordi det ikke bliver diskuteret. Vi lytter til Pernille og til andre gode folk, der har holdninger til det.«
Ifølge Bo Nissen Knudsen fra hovedstadskredsen bør netop offentlighedsloven diskuteres i offentligheden.
»Jeg mener ikke, at det skader, at diskussionen bliver taget i fuld åbenhed.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.