Upopulær internet-portal

  En ny portal formidler kontakt mellem freelancere og tv-produktionsselskaber ­ - men det koster penge. Kritikere mener, at portalen er fordyrende og unødvendig.

En ny portal formidler kontakt mellem freelancere og tv-produktionsselskaber ­ – men det koster penge. Kritikere mener, at portalen er fordyrende og unødvendig.
JOBFORMIDLING. To internet-portaler er i disharmoni. Begge formidler job mellem freelancere og tv-produktionsselskaber. Den ene formidler gratis, men den anden portal kræver betaling af freelancerne.

Dansk Journalistforbund har sendt tilbudsmateriale ud om betalingsportalen – www.one2book.dk.

Nu går diskussionerne: Er det i orden, at Journalistforbundet har sendt tilbudsmateriale ud om en kommerciel portal? Og er det i orden at kræve betaling for bookinger?

Nej, svarer tv-fotograf Claus Bie til begge spørgsmål. Han er ophavsmand til den gratis portal – www.bookning.dk

For et par uger siden modtog han med posten et brev fra Journalistforbundet, hvori der blandt andet var et tilbud om medlemskab af one2book. Ifølge det kunne freelancere for 98 kroner om måneden købe sig til at have deres cv og en online-kalender liggende på portalen. Efterfølgende kan tv-produktionsselskaber som eksempelvis Nordisk Film og Metronome så booke freelancere over nettet.

Claus Bie blev vred, da han havde læst materialet. Han kalder one2book for umoralsk, fordi idémændene bag portalen er tv-folk. Han bryder sig ikke om, at tv-folk tjener penge på at formidle job til andre tv-folk.

»Det er utrolig dårlig moral, at nogle af vores kolleger skal score penge på, at vi freelancere bliver booket,« siger Claus Bie. 

Derudover mener Claus Bie, at one2book er unødvendig.

Han siger, at jobbene i produktionsmiljøet for øjeblikket ubesværet bliver formidlet – uden at det koster penge.

Ud over jobformidling via mund-til-mund-metoden kan jobsøgende tv-folk bruge www.bookning.dk, som Claus Bie har oprettet. Han tjener ingen penge på sin portal.

 »One2book er et unødvendigt, fordyrende mellemled. Der er ingen grund til, at vi får grossister i tv-branchen,« mener Claus Bie.

Helle Hansen, der er formand for Journalistforbundets nye specialgruppe, TV-gruppen, bakker Claus Bie op.

»Jo færre omkostninger, desto bedre,« siger hun.

One2books ejer, Søren F. Pingel, der selv arbejder i tv-miljøet, afviser at være et dyrt mellemled med dårlig moral.

»Vi tilbyder et supergodt værktøj, hvor man kan profilere sig selv for et minimalt beløb,« siger han.

På baggrund af kritik har one2book dog ændret betalingspolitik.

Nu skal freelancere ikke længere betale et månedligt kontingent til one2book, men i stedet betale 10 kroner per booking.

Søren F. Pingel erfarede, at nogle frygtede at de kunne komme til at betale penge ud i det blå, hvis de ikke fik job gennem one2book. 

Claus Bie påpeger, at med betaling per booking frem for medlemskab vil det – med udgangspunkt i de bookinger, han selv havde i 2003 – være blevet dyrere for ham at benytte one2book.

Claus Bie advarer kolleger mod at bruge one2book.

»Freelancere skal passe på med at gøre sig afhængige af one2book. Så står one2book pludselig og har fat i den lange ende og kan bare hæve priserne,« siger Claus Bie.

Søren F. Pingel pointerer, at der ingen aktuelle planer er om at hæve prisen. Samtidig siger han, at one2book er forretning og ikke filantropi, og at det absolut ikke har været gratis at etablere one2book. Søren F. Pingel vil ikke oplyse, hvad projektet har kostet.

Journalistforbundet sendte materialet om one2book ud til godt 600 medlemmer. Forbundet burde have afsøgt markedet bedre, inden materialet blev sendt ud, mener Claus Bie.

»Det er ikke i orden, at vores forbund reklamerer for noget, der er helt unødvendigt«, siger han.

Fred Jacobsen, næstformand for Dansk Journalistforbund, har været med til at sige god for at sende materialet ud. Han mener ikke, at forbundet har undersøgt tv-branchen godt nok, førend materialet blev sendt ud.

»Efterrationaliseret burde vi nok have kigget på, om der var andre hjemmesider, for ikke at ende med at favorisere nogen,« siger Fred Jacobsen.

Han siger, at sender Journalistforbundet brev til medlemmer med arbejde i tv-branchen, så vil han ikke have noget imod, at www.bookning.dk bliver omtalt.

Fred Jacobsen mener ikke, at Journalistforbundet har gjort reklame for one2book.

»Vi reklamerer ikke, men gør opmærksom på et tilbud. For mig er grænsen der, hvor vi siger: 'Det her er godt for jer'. Og det synes jeg ikke, at vi siger her,« udtaler Fred Jacobsen.

Han anerkender dog, hvis nogle har det synspunkt, at materialet, som Journalistforbundet har sendt ud, kan opfattes, som om forbundet reklamerer for one2book. 

For øjeblikket er omkring 45 freelancere tilknyttetwww.bookning.dk, og blandt andet TV 2/SPORTEN, Bastard Film, Nordisk Film og Freeport Film har en kode, så de kan bruge den gratis portal til at finde ledig arbejdskraft.

One2book har cirka 35 freelancere i stald og blandt andre mastiff media, Metronome, Nordisk Film og DR Produktion som bookere.  

Ud over at være en booking-central vil one2book have nyheder fra branchen, lukkede chats for freelancere og rabatter på udvalgte varer, der er interessante for freelancere.

Søren F. Pingel mener, at forskellene på de to portaler er så markante, at det ikke kan være til diskussion, om one2book er berettiget til at kræve betaling per booking.

0 Kommentarer