Unge drømmer om avisjob

De unge, som er på vej ud af journalisthøjskolerne i Norden, drømmer om at arbejde på en landsdækkende avis med public service-tv som DR eller TV 2 på en andenplads. Her er listen over de unges forbilleder.

De unge, som er på vej ud af journalisthøjskolerne i Norden, drømmer om at arbejde på en landsdækkende avis med public service-tv som DR eller TV 2 på en andenplads. Her er listen over de unges forbilleder.

Drømmen er at få arbejde på en avis. Sådan lyder en af konklusionerne i en spørgeskemaundersøgelse baseret på svar fra 474 studerende fra 18 journalisthøjskoler i Sverige, Finland, Norge og Danmark. Undersøgelsen er netop fremlagt i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Nordicom Review.

Førsteårsstuderende blev i efteråret 2005 stillet en lang række spørgsmål, og undersøgelsen afspejler altså drømme, ambitioner og forhåbninger hos de journalistkandidater, som nu skal forsøge at finde fodfæste på mediemarkedet.
"Ingen danske studerende overhovedet har indikeret interesse i arbejde på magasiner eller ugeblade. De har stort set heller ingen interesse i arbejde for regionale tv-stationer, websites, fagblade eller fotobureauer," skriver de fem forskere bag artiklen.

Forskerne konstaterer, at de unge vil arbejde med traditionelt prestigefyldte emner som politik og samfundsforhold samt kultur og internationale konflikter på lige så traditionelt prestigefyldte medier. Dermed afspejler deres ønsker allerede inden praktiktiden, hvad der normalt anses som prestigefyldte og klassiske hårde nyhedsområder i branchen, skriver forskerne.

Selv om den foretrukne arbejdsplads på nordisk plan er en avis, er det typiske forbillede den midaldrende, erfarne og "seriøse" tv-reporter med en baggrund som politisk reporter eller korrespondent. De har typisk det til fælles, at de arbejder med at formidle og analysere komplekse problemstillinger.
"Det er interessant, fordi man måske kunne forvente, at 'den undersøgende reporter', 'tv-personligheden' eller 'den ikoniske skribent på en seriøs avis' ville være at finde i toppen af listen, men det er de ikke," skriver forskerne.

Forskerne påpeger selv, at den følgende liste over forbilleder for danske journaliststuderende skal tages med forbehold, da man blot har fået svar fra 72 danske studerende i Danmark:
Ulla Terkelsen (14 %)
Frodi Holm Knudsen (8%)
Lars Fogt (8 %)
Mette Fugl (6 %)
Poul Erik Skammelsen (6%)
Jens Olaf Jersild (4 %)
Niels Thorsen (4 %)
Ole Sippel (4 %)

Nyuddannede journalister er blevet beskyldt for at ville være kendisser frem for reportere. Det billede bekræfter undersøgelsen dog ikke. Forskerne kategoriserer de unge som "praktiske idealister". Det mindst vigtige for de unge er faktisk personlige motiver som muligheden for at blive kendis, påpeger forskerne. I stedet lægger de unge stor vægt på at få job med variation, frihed og uafhængighed.

Der er dog en markant tendens til, at de danske studerende lægger mindre vægt på journalistens rolle som demokratisk vagthund. Mens 61 procent i Norge er helt enige i, at journalistens rolle er at "forsvare individer, som bliver udsat for uretfærdigheder", er det tilsvarende tal blot 26 procent i Danmark. Mens seks ud af 10 norske journaliststuderende er helt enige i, at journalisten skal se sig selv som en, der kulegraver samfundets magtfulde, så er det blot fire ud af 10 danske studerende, der har samme holdning.

Når de norske journaliststuderende giver større udtryk for forpligtelser over for samfundet, skyldes det ifølge forskerne, at blandt at de norske journalistuddannelser samt den norske journalistfagforening har større fokus på etik og samfundsansvar. Det kommer blandt andet til udtryk i den norske Vær Varsom-plakat, lyder det.

0 Kommentarer