Ungarsk domstol: Forfatningsstridigt med begrænset mediefrihed

Ungarns regering lider nederlag i forsøget på at styre medierne.

Ungarns regering lider nederlag i forsøget på at styre medierne.
Set gennem ungarske journalistbriller er en paria på pressefriheden blevet fjernet. Det sker efter, at den ungarske forfatningsdomstol har afgjort, at landets omstridte medielov "forfatningsstridigt har begrænset friheden i den skrevne presse".
Loven, der blev indført forud for Ungarns overtagelse af EU-formandskabet i januar 2011, er løbende blevet fordømt som et angreb på pressefriheden. Blandt kritikerne har været menneskeretsgrupper, regeringer og EU.
Ved lovens indførsel sagde daværende udenrigsminister Lene Espersen (K).
»Det er klart, at alle EU-lande, og det gælder selvsagt også formandskabslandet, skal leve op til de demokratiske principper og værdier, som EU-samarbejdet bygger på.«

Loven forpligter medierne til at give en "afbalanceret dækning" underlagt kontrol af mediemyndigheden, National Media and Infocommunication Authority (NMHH). Journalisterne har været forpligtede til at dele deres kilder med  NMHH af hensyn til den nationale sikkerhed.

Domstolen fjernede mandag NMHH's ret til at undersøge print og online-indhold, ligesom der er slettet en passage i loven, der begrænser fortroligheden mellem journalisterne og deres kilder. De nye regler på området, kan dog tvinge journalister til at røbe deres kilder ved domstolene.

0 Kommentarer