Ung skribent: ”Unge er bare voksne, der ikke er så gamle endnu”

18-årige Amelia Kornerup er skribent på Villabyernes nye ungdomsmagasin. Hun mener, voksne har en fordom om, at unge kun vil læse om andre unge. ”Det er ikke rigtigt,” siger hun. ”Unge har en meget bredere interesse, end mange tror,” siger Anna Damsholt, der også har været skribent

I morgen udkommer det nye ungdomsmagasin Spaltet, som uddeles på udvalgte steder i Gentofte og Lyngby nord for København.

Det er lokalavisen Villabyerne og Det Grønne Område, der udgiver magasinet. Alt indhold er researchet og skrevet af 13 unge fra lokalområdet. Én af dem er Amelia Kornerup, der er 18 år og går i 3. G.

”Det er mega givende og mega hyggeligt at være med. Når man går i skole og skriver en masse opgaver, kun ens lærer læser, er det fedt at lave noget, der giver mere mening – og som ikke handler om karakterer,” siger hun.

Følger ikke Format og Sein

Villabyerne er langtfra de eneste, der forsøger at fange de unge læsere. Tidligere på året gik både JP/Politikens Hus’ ungdomsmedie Format og det digitale ungdomsmagasin Sein også i luften.

”Det er begge to digitale medier. Men personligt synes jeg, det er ærgerligt, hvis den fysisk avis helt skal udgå og blive tabt til det digitale. Der er noget helt specielt ved at sidde med et fysisk magasin i hænderne,” siger 18-årige Anna Damsholt, der også har været med på Villabyernes projekt.

Bruger du selv Format eller Sein?

”Nej, jeg har ikke rigtig tjekket det så meget ud. Jeg følger dem i hvert fald ikke konsekvent,” siger hun.

Amelia Kornerup fortæller, at hun heller ikke læser med på nogen af de nye ungdomsmedier.

Hvilke medier bruger du normalt selv?

”Det er bare Berlingske, Politiken, DR og så videre. Jeg bruger ikke noget specielt unge-ish medie. Vores idé med magasinet har også været at vise, at unge bare er voksne, der ikke er så gamle endnu. Vi har ikke brug for noget specielt – vi interesserer os for det samme som alle andre,” siger hun.

Unge vil gerne læse om verdens konflikter

De to unge skribenter er enige om, at journalistik til unge ikke behøver at handle om de unge selv.

”Nogle gange har voksne en fordom om, at unge kun vil læse om andre unge. Det er ikke rigtigt. Unge vil også gerne læse om verdens konflikter og teater og alt muligt andet. Måske bare med en lidt anden vinkel,” siger Amelia Kornerup.

På hvilken måde en anden vinkel?

”Hvis det er skrevet af unge selv, tror jeg, at det appellerer mere til unge. Det føles mere relevant for os så. Mange unge er nok mere umiddelbare og ikke så forudindtaget som mange voksne er. Det tror jeg, smitter af på måden, vi skriver på,” siger hun.

Tal ikke ned til de unge

Anna Damsholt giver hende ret:

”Jeg tror, at unge har en meget bredere interesse, end mange tror. Det handler mere om formidlingen. Man skal skrive på en måde, der er unge-venlig. Vi vil jo også gerne følge med, men det kan virke lidt overvældende at læse noget med mange faglige termer,” siger hun.

Appellerer det til dig, hvis et medie taler mere til dig, som dine venner gør. For eksempel med gif’er og memes og emojis?

”Det kan jeg sagtens se meningen med. Men jeg tror, det er vigtigt, at det ikke bliver latterligt. Jeg tror ikke, man skal undervurdere unge. Vi har også lyst til at læse noget, der ikke er skrevet på et meme,” siger Anna Damsholt. 

0 Kommentarer