Ung iværksætter beklager blanding af falske og ægte nyheder

Den 21-årige iværksætter Patrick Larsen står bag Avisa.dk, der leverer både rigtige og falske nyheder. Han beklager nu, at mange tror, at fuphistorien om en dreng, der døde i en drukleg, er sand. 18.000 har delt den på Facebook: »Det skal stå tydeligere, at det er en fiktiv nyhed«

Rigtig mange har de seneste dage læst om 13-årige Simon fra Vejle, der er død efter at deltage i en ny drukleg på Facebook. Historien om, hvordan Simon drak en halv liter øl, væltede ned i et glasbord og døde, er blevet delt mere end 18.000 gange på Facebook. Men historien er falsk.

Den er skrevet af 21-årige Patrick Larsen, stifter og ejer af det nye netmedie Avisa.dk. Her bringer han både nyheder og såkaldte "bogus"-nyheder – "bogus" er engelsk for "fup".

»Avisa.dk er startet for en uge siden, og jeg skriver "bogus"-nyheder for at nå ud til folk. Det er nyheder for sjov,« siger Patrick Larsen.

95 procent af læserne tror på det

Fupnyheden om Simon fra Vejle var ikke kun for sjov, fortæller han. Den handler også om at vise forældre, at de skal følge bedre med i, hvad der sker på sociale medier.

»Lige med den artikel vil jeg gerne åbne forældrenes øjne for, hvad der sker på Facebook, og sikre, at de hører om legen. Den kan Avisa.dk fortælle om. Men det er absolut ikke en sand historie,« understreger Patrick Larsen.

Det er der imidlertid rigtig mange læsere, der ikke har opdaget. I kommentarfeltet står det klart, at de fleste tror, der er tale om et rigtigt dødsfald.

»Jeg kan overhovedet ikke forstå, at så mange mennesker tror på de historier. Enhver kan starte en nyhedsside og skrive en løgn, og så vil alle tro på den. Avisa har været oppe i en uge, og 95 procent af vores læsere tror på det, vi har skrevet. Det viser, at man ikke skal tro på alt, hvad man læser eller ser på nettet, men der er selvfølgelig noget, der skal ændres. Det skal stå tydeligere, at det er en fiktiv nyhed,« siger Patrick Larsen.

På Avisa.dk ligger fupnyhederne i sin egen kategori – "bogus". Men i nyhedsstrømmen i bunden af sitet ligger de side om side uden markering af, hvad der er for sjov, og hvad der er ægte.

Det vil Patrick Larsen efter Journalistens henvendelse lave om på.

»Det skal fremstå endnu tydeligere, at det er underholdning. Bogus-artiklerne skal også adskilles fra de sande artikler i bunden af hjemmesidens forside,« siger Patrick Larsen.

Mål at være blandt Danmarks største nyhedssider

Den unge iværksætter har ikke tidligere erfaring med journalistik eller mediedrift, men er selvlært, fra han var 14 år. Tidligere har han arbejdet med marketing på sociale medier.

Patrick Larsen er inspireret af netmediet dagens.dk, som på kort tid har sikret sig et stort publikum. Han er meget ambitiøs med sit nye medie:

»Målet er, at det skal være en af Danmarks største nyhedssider. Det sker ved markedsføring via Facebook og sociale medier, hvor vi får omtale på vores "bogus"-nyheder, og så lægger læserne mærke til, at vi har reelle artikler. Pointen er, at vi som nyhedsside gerne vil have noget trafik. Sociale medier er en god måde at gøre det på,« forklarer Patrick Larsen, der godt kan lide at skrive bogus-nyheder:

»Jeg kan godt lide at skrive for-sjov-nyheder, så folk tænker: ’Wow, er det virkelig rigtigt’.«

Patrick Larsen er selv eneste medarbejder på Avisa.dk. Ud over det indhold, han selv producerer, bringer han også Ritzau-telegrammer. Det sker efter aftale med Ritzaus datterselskab Newspaq, bekræfter Ritzau over for Journalisten.

2 Kommentarer

Michael kristensen
16. AUGUST 2015
Armen fordi man laver en
Armen fordi man laver en svipser på om det er fiktiv eller sand historie, er pointen at man kan få folk til at tro på hvad som helst. Bare det er skrevet og lagt ind de rigtige steder. Hvor naiv er man. Så en atikle om et lavtryk over danmark i august måned, og 30 cm sne + minus 2 grader. Hvis man ikke kan se det er en fake nyhed, er man blåøjet. Nææ man skal brokke sig fordi man ikke vil erkende at man bare er blevet taget en smule i røven. Typisk en ny trend indenfor medie livet, at man brokker sig og sviner folk til. Erkend dog du er blevet fuppet og kom videre i livet.
Hans Petallo
10. JULI 2015
Han har tilsyneladende ikke
Han har tilsyneladende ikke lært ret meget af denne sag. Nu har han gang i et nyt nyhedsmedie, som ham kalder Dagligtnyt.dk..

På forsiden er der ny slået stort op at en nye hedebølge med temperaturer på op imod 45° i skyggen vil ramme Danmark indenfor 3 uger.. Sjovt nok er der ingen meteorologiske instanser der er enig i dette... Så historien kommer vist til at stå for hans egen regning.Lider han af Münchhausen syndromet eller hvad? Som tidligere web entrepreneur græmmer jeg mig over, at den slags mennesker kan drive den form for virksomhed. Der burde laves en lovgivning, som kræver at den slags nyhedsformidling kræver en licens.. Det er aldeles horribelt!