Ung i spalterne

Hvis unge skal overbevises om, at en avis er et godt medie, skal de kunne læse om sig selv i den. Det kan de sjældent. Uddannede journalister ved ikke, hvordan 16-årige tænker. Derfor synes unge, at aviser er kedelige.

Hvis unge skal overbevises om, at en avis er et godt medie, skal de kunne læse om sig selv i den. Det kan de sjældent. Uddannede journalister ved ikke, hvordan 16-årige tænker. Derfor synes unge, at aviser er kedelige.
»Når vi skriver om unge, handler det enten om kriminalitet, narko eller ulovlige sodavand. Vi er alt for konforme, så vi ligger, som vi har redt, når vi brokker os over, at de unge ikke gider læse det, vi skriver,« siger lokalredaktør Poul Erik Thomsen fra JydskeVestkysten i Esbjerg.
Han glæder sig til at se, hvilke historier de unge vil sætte i avisen, når JydskeVestkysten om kort tid åbner spalterne for, at unge selv kan skrive artikler. Det sker i forbindelse med, at regeringen har udnævnt Esbjerg til en af de 16 officielle ungdomskommuner, der skal arbejde for, at unge får større indflydelse.
»Vi vil påvirke vores unge skribenter så lidt som muligt, for hvis ungdomsredaktionen skal leve, skal artiklerne være deres egne værker. De skal naturligvis overholde presseloven, men ellers kan de frit vælge emner, sprog og layout,« siger Poul Erik Thomsen, der har store forventninger til de unge.
»Jeg så for nylig en artikel om abort i et ungdomsblad, der udkommer i Esbjerg. Artiklen kom utrolig tæt ind på emnet, fordi det var unge, der selv fortalte om abort. Vi har haft abort i Danmark i mange år, men for de unge er det en helt ny verden. De ser det både som en mulighed og en trussel, og i artiklen satte de ord på både respekt for og forargelse over abort,« fortæller lokalredaktøren.

Ordet til bandeleder
Poul Erik Thomsen åbner dog ikke kun avisens spalter for at glæde ungdomsredaktionen. Han vil også selv have noget ud af samarbejdet.
»Vi vil se, hvordan de unge tænker, så vi selv bliver så gode til at skrive for denne gruppe, at vi kan gøre ungdomsredaktionen overflødig. Til gengæld har de unge forhåbentlig fået smag for vores fag og søger ind på Journalisthøjskolen,« siger Poul Erik Thomsen.
Selv om projektet knapt er kommet i gang, bruger Poul Erik Thomsen det allerede til at minde sig selv og de 11 journalister på lokalredaktionen i Esbjerg om, at de skal tænke på de unge, når de vinkler deres historier. De første resultater har været i avisen.
»Nogle unge ville have udvidet åbningstiden i deres klub. I stedet for at gå til den voksne klubleder og til politikerne spurgte vi udelukkende de unge. Og da en drengebande hærgede rundt i Esbjerg, lod vi bandelederen og hans kammerat fortælle, hvordan de oplever politikere og pædagoger. Det var rystende læsning, for deres syn på tilværelsen afslørede en enorm problemstilling,« fortæller Poul Erik Thomsen. Han understreger, at ungdomsvinklerne ikke kommer af sig selv.
»Det er kompliceret, for vores rutiner har lært os noget andet.«
JydskeVestkysten bliver blot den anden danske avis, der giver de unge frit slag til at skrive artikler.

Unge sider i Århus
I forvejen udkommer Århus Stiftstidende med to ungdomssider hver onsdag. Avisen har de sidste syv år købt de færdige sider hos Bureau Tryk 16, der er et kommunalt beskæftigelsesprojekt for unge i Århus. Bureauet leverer også artikler til ungdomsblade og magasiner.
»Vores skribenter ved, hvad der interesserer unge, og de kan få dem til at snakke om noget, de aldrig ville fortælle til en journalist på 35-40 år. Vi har for eksempel netop haft et tema om, hvordan det er at være forelsket i sin lærer,« siger Tanya Stewart, der har været skrivende på Tryk 16 i halvandet år. Med sine 28 år er hun blevet for gammel i forhold til målgruppen, så nu er hun ansat som redaktionssekretær.
Jesper Ploug Mehlsen er en af de to uddannede journalister, der leder Tryk 16:
»De unge anskuer vinklerne på en mere umiddelbar måde end voksne. I bund og grund skriver de bare om deres egen verden, og de har et enormt kildenet blandt deres kammerater. Derfor er de bedre til at lave ungdomsjournalistik end vi voksne.«
»Hvis ikke man snakker med de unge om, hvordan verden ser ud for dem, optræder de kun i avisen, når nogle af dem dummer sig, for eksempel ved at tage for meget ecstacy eller hærger rundt i en drengebande. Det bliver til artikler fyldt med problemer,« siger Jesper Ploug Mehlsen.

0 Kommentarer