Undskyld, må jeg stille et spørgsmål?

PLADSMANGEL. Der er stadig større kamp om pladserne, når der indkaldes til pressemøde, selvom pressemøder ofte bliver siet fra på grund af tidsmangel på redaktionerne.

PLADSMANGEL. Der er stadig større kamp om pladserne, når der indkaldes til pressemøde, selvom pressemøder ofte bliver siet fra på grund af tidsmangel på redaktionerne.

I stedet er stolene optaget af spindoktorer, kommunikationsfolk, pressechefer og andet godtfolk, som efterhånden betragter det som en naturlig ting, at de tager plads og tid på de møder, der er forbeholdt pressen.

Det begyndte for nogle år siden, da aktieanalytikere ikke længere ville nøjes med at deltage i de møder, der blev arrangeret for aktieanalytikere, men også ønskede at deltage i pressemøder. I begyndelsen sad de blot på bagerste række og lyttede, men langsomt rykkede de frem salen, og i dag kan det såmænd godt være lige netop aktieanalytikerne, der styrer slagets gang på et pressemøde hos et børsnoteret selskab.

Som finansjournalist har jeg efterhånden vænnet mig til den udvikling, men kundernes krav om at levere Value for Money har fået kommunikationsbureauer til at gå helt nye veje. Som eksempel kan nævnes den erfarne spindoktor Mogens Gyde fra PR-virksomheden Communiqué, der var mødt frem til et pressemøde, som Konkurrencestyrelsen havde indkaldt til. Mens Styrelsens direktør forklarede, at syv småbanker havde brudt konkurrenceloven og derfor ville blive meldt til politiet, forsøgte Mogens Gyde at påvirke en af de få tilstedeværende journalister, og han afholdt sig heller ikke fra at stille spørgsmål undervejs.

I det hele taget fyldte bankernes repræsentant utrolig meget på det pressemøde, og allerede inden Konkurrencestyrelsens direktør havde forladt lokalet, hev Mogens Gyde en pressemeddelelse frem med overskriften: Lokalbanker frikendt for kartelvirksomhed.

For en sikkerheds skyld havde småbankerne også udkommanderet deres egen pressechef til pressemødet, og han passede flere journalister op efter mødet.

I takt med, at virksomheder og organisationer opruster, er det blevet noget vanskeligere at passe sit arbejde som dagbladsjournalist – specielt, når de både tager plads og tid på pressemøder. Det er nok naivt at tro, at det bliver bedre i fremtiden. Flere af de store virksomheder som for eksempel TDC og Danske Bank har allerede flere ansatte i deres kommunikationsafdelinger, end de store dagblade har ansat på deres erhvervsredaktioner. Og flere banker har etableret egne tv-studier, hvor bankernes egne journalister interviewer topchefen.

Det ender måske med, at virksomhedernes kommunikationsafdelinger indkalder til pressemøder, hvor kommunikationsafdelingerne selv besætter alle pladser og selv stiller alle spørgsmålene til den ledelse, som selv har ansat dem. Men: »Undskyld, må jeg stille et spørgsmål?«

 

Ole Mikkelsen er finansjournalist på Berlingske Tidende og har tidligere blandt andet været ansat som kommunika-tionschef hos foreningen Lokale Pengeinstitutter.

1 Kommentar

Tom Honoré
19. JANUAR 2009
Re: Undskyld, må jeg stille et spørgsmål?

Vi ser i fredericia at Mogens Gyde foretager krisestyring for skibsværftet- som ikke ønsker at benytte den 1,4 milliarder store formue på mordanisering. Så de vil omstøde en afgørelse som 21 enige byrådsmedlemmer har hvor de sammen med realdania som har indskudt 300 mil i omdannelse  af en stor gammel kemifabrik der har været en torn i øjet på byens omdømme i mange år. Men jeg kan gendkende Mogens Gydes metoder som nævnt Hver gang en borger kommer med et læserbrev med forslag bliver han overfuset ligesom de fra værftet og mogens gyde foretage mange tiltag som en opinions undersøgelse hvor spørgeren vejleder i hvad der er mest demokratisk. Følger man så ikke besvarelsen har en præst oplevet at blive beskyldt for at være kommunistisk.

En rapport udfærdiget at en studerende blev annonceret som den kom fra syddansk universitet og indholdet konkluderede at der ville være enorme konsekvenser for byen hvis skibsværftet skulle betale en flytning. Men man havde bevidst undladt at forestille sig at folk kunne have indkøb eller nogen former for indtægter hvis flytning skedte.

Så det kan godt være man kommer ud af en krise med Mogens Gyde men selvrespækt kommer til at mangle ligesom der sikkert kommer mange andre kriser i kølvandet.