Undskyld – må jeg stille et lille kritisk spørgsmål?

Kilderne føler sig godt behandlet. Det viser en stor undersøgelse baseret på kildernes kritik. Måske er vi endda blevet for flinke.Kildebrug. Så røg fordommene definitivt: To ud af tre interviewede kilder mener, at journalister er godt eller sågar meget godt klædt på. 95 procent af kilderne føler sig korrekt citeret. To ud af tre kilder mener, de er blevet godt informeret om journalistens ærinde.

Kilderne føler sig godt behandlet. Det viser en stor undersøgelse baseret på kildernes kritik. Måske er vi endda blevet for flinke.

Kildebrug. Så røg fordommene definitivt: To ud af tre interviewede kilder mener, at journalister er godt eller sågar meget godt klædt på. 95 procent af kilderne føler sig korrekt citeret. To ud af tre kilder mener, de er blevet godt informeret om journalistens ærinde.

Det er tre af konklusionerne i en opsigtsvækkende og yderst grundig undersøgelse, hvor over 700 kilder i detaljer har beskrevet deres oplevelse af at optræde i den skrevne dagspresse.

Medieanalytiker Søren Schultz Jørgensen fra firmaet Kontrabande, der har været med til at lave undersøgelsen, er nærmest forbløffet over udfaldet.

»Det mest opsigtsvækkende i positiv forstand er, at kilderne over en bred front giver journalisterne positive skudsmål. Jeg havde troet, der var større utilfredshed, fordi jeg selv er journalist og gennem tiden er stødt ind i megen dårlig journalistik,« siger han.

Undersøgelsen er sat i gang og betalt af Center For Journalistik og Efteruddannelse og skal skabe fokus på et etisk spændingsfelt, vi ved meget lidt om: Journalistens kildehåndtering.

Midt i skønsangen kan udledes markante kritikpunkter af journalisternes arbejde. Balancen er røget over til kildernes fordel:

»Journalister bør efterhånden spørge sig selv, hvordan de igen kan bedrive noget journalistik, der ikke handler om at være venner med kilderne. Det er altså ikke et kvalitetskrav, at kilderne er tilfredse altid. Kilderne skal udfordres,« siger Søren Schultz Jørgensen.

Rektor for Danmarks Journalisthøjskole Kim Minke genkender historien om den lidt for flinke journalist.

»Kolleger, der er gået fra medierne til kommunikation og pr, fortæller lidt overrasket, at det godt nok ikke er svært at få sine historier i medierne,« siger Kim Minke.

Hans fornemmelse er, at magtforholdet er skiftet. »Elitekilderne sætter dagsordenen og får lov at komme igennem med deres synsvinkel og vurderinger,« siger han.

Som den sikreste konklusion i undersøgelsen slås det fast, at kildevalget i aviserne langt fra afspejler Danmarks befolkning.

»Jeg er meget forundret over, så ekstremt elitært kildebilledet er. Det er mildest talt forstemmende. Avisen vender ryggen til den almindelige hverdag,« fastslår Søren Schultz Jørgensen.

Formand for DJ Mogens Blicher Bjerregård understreger vigtigheden af at huske den almindelige dansker og udfordre de øvede kilder:

»Journalisten må aldrig glemme, at den professionelle kilde uanset tætte relationer altid skal motivgranskes nøje,« siger formanden.

Og hvis læserne har fået lyst til at bedrive kritisk journalistik, remser Kim Minke gerne emner op:

»Hvordan var det lige, det gik med liberaliseringen af energisektoren? Hvordan kan fonden Realdania, der vil give København et parkeringshus og en bro over til Operaen, egentlig have så mange penge?« spørger Kim Minke og tilføjer:

»Der er mange mellemstore emner, hvor det tages for givet, at sådan er det bare.«

Søren Schultz Jørgensen har haft sine citater til gennemsyn. Han havde tre faktuelle rettelser og fik lov til at tilføje ordene 'mildest talt' til et citat. Undersøgelsen kan læses på www.cjfe.dk/kilder. /

Syv aviser er indeholdt i undersøgelsen »Dagpressens kilder«: Berlingske Tidende, Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra-Bladet, B.T., metroXpress og Urban.

2.359 kilder er registreret. 1.091 kilder kontaktet. 751 har besvaret spørgeskemaet.

0 Kommentarer