»Undskyld Dronning …«

I strid med ytringsfriheden bliver journalister forbudt at stille spørgsmål, når kongehuset møder befolkningen. Det minder om den kinesiske præsident, siger Ekstra Bladets chefredaktør. Journalisten udfordrede spørgeforbuddet og fik følgende besked fra regentparrets livvagtsleder: »Jeg ved, hvem du er, og hvor du kommer fra.«

I strid med ytringsfriheden bliver journalister forbudt at stille spørgsmål, når kongehuset møder befolkningen. Det minder om den kinesiske præsident, siger Ekstra Bladets chefredaktør. Journalisten udfordrede spørgeforbuddet og fik følgende besked fra regentparrets livvagtsleder: »Jeg ved, hvem du er, og hvor du kommer fra.«

Der er dronningebesøg på Avernakø. Solen skinner, og stemningen er ellers lige så god, da én af de mandlige presseansvarlige fra Faaborg-Midtfyn Kommune spankulerer med lange skridt hen over plænen foran Den Lille Kunsthal.

»Ja, så er der lige én, der er blevet civilist for resten af dagen,« siger han højt til en af sine kolleger i neonfarvet vest. Hele det fremmødte pressekorps på omkring 25 journalister og fotografer, nu minus én, står 10 meter væk og venter på dronningen og hendes følge. Pressemanden har snuppet freelance-fotografen Per Fløng i at tage billeder af dronningen et sted langt væk fra de annoncerede pressepools – de udpegede områder, hvor pressen skal stå, når dronningen og hendes følge spadserer forbi. Og den forseelse koster Per Fløng hans gule akkrediteringskort. Slut med pressebus, presse-madpakke og hyggesnak på Lyøfærgen.
Her klokken halv elleve er Fløng den første, der mister det gule akkrediteringskort, og jeg kan meget vel blive den næste.

Op til regentparrets sommertogt i det fynske øhav har Faaborg-Midtfyn Kommune lavet en advarende liste med syv punkter til akkrediterede fotografer og journalister, hvor kommunen meget tydeligt udspecificerer reglerne for, hvordan vi skal opføre os i dronningens nærvær. "INGEN stiller spørgsmål/henvender sig direkte til Regentparret/følget", lyder det første bud. Og længere nede står der: "I skal følge vores anvisninger – ellers overtager politiet".

Flere af de fremmødte pressefolk i "poolen" er ikke begejstrede for tonen i brevet. Men som fotografen Michael Bager fra fyens.dk siger:
»Det er jo bare de uskrevne regler på skrift.«
»Ja, men jeg blev alligevel lidt provokeret over det,« siger hans kollega Jens Nørgaard Larsen fra Scanpix.

Med Faaborg-Midtfyns Kommunes regelsæt i hånden er Journalisten taget til Avernakø for at teste grænserne for pressens ytringsfrihed i nærheden af kongefamilien. Eller sagt ligeud; om lidt, når Dronning Magrethe og hendes følge spadserer forbi, vil Journalisten forsøge at stille et direkte og uopfordret spørgsmål til hende for at se, hvad det egentlig betyder, at "politiet vil tage over".

Ifølge kongehuset er det Faaborg-Midtfyn Kommune, der har misforstået noget, når de siger, at politiet griber ind, hvis man stiller dronningen spørgsmål.
»Vi lægger ingen restriktioner ned over pressen, når regentparret er på sommertogt. Dog får kommunerne og pressen at vide, at regentparret ikke giver interviews,« har kommunikationschef i kongehuset Lene Balleby sagt til journalisten.dk.

Hun understreger altså, at kongehuset ikke forbyder spørgsmål. De stiller bare ikke op til interviews. Den forskel er også helt central ifølge Oluf Jørgensen. Det ene er helt legalt, og det andet er i strid med den menneskeretslige ytringsfrihed.
"Kort sagt betyder ytringsfrihed, at det er lovligt at stille spørgsmål, og det er frivilligt at svare. Sådan er det i forhold til dronningen som til alle andre. (…) Kongehuset kan derfor godt informere på forhånd om muligheder for svar og interviews. Det er lovligt at stille et spørgsmål til dronningen, politikere og andre, selv om man har fået at vide, at de ikke vil svare," skriver Oluf Jørgensen i en mail.

Journalisten har snakket med en række pressefolk, der har en anden oplevelse af restriktionerne omkring spørgsmål til kongehuset end den, som kommunikationschef Lene Balleby fremlægger.

Aino Faldborg er ansvarlig for de regler, som Faaborg-Midtfyn Kommune lavede omkring dækningen af regentbesøget. Hun fortæller til Journalisten, at de op til besøget modtog nogle »signaler« fra kongehuset, PET og politiet. De spurgte herefter PET helt konkret, om der måtte stilles spørgsmål, og her var svaret nej.
»Det var et signal fra politiet, at de ville tage over, hvis vores anvisninger ikke blev fulgt,« siger Aino Faldborg, der fortæller, at både kongehuset, politiet og PET derudover var indstillede på at skabe gode forhold for pressen.

Aino Faldborgs udlægning får støtte af kommunikationschefen i Brønderslev Kommune, Mette Krogh, som sidste år havde besøg af kongehuset og i år har hjulpet en række af kommunerne på sommertogtet. Før besøget kom der en repræsentant fra hoffet og PET på besøg i Brønderslev.
»Beskeden var – både af sikkerhedsmæssige hensyn og af hensyn til regentparret – at det ikke var velset at stille spørgsmål, og hvis ikke journalisterne indordnede sig under kommunens anvisninger, ville politiet og PET træde til,« siger Mette Krogh.

Omkring 2005 udfordrede den nuværende studievært på TV2 Sporten Christian Høgh Andersen de kongelige anvisninger. Han arbejdede på TV2 Bornholm, og regentparret var på sommerbesøg.
»Vi sender live, og jeg står i Svaneke, hvor regentparret skal besøge et glaspusteri. Jeg kan se, at dronningen kommer til at gå lige forbi mig. Vi har fået at vide af vores direktør, at kongehuset har sagt nej til interviews, og at vi ikke må stille nogen spørgsmål,« fortæller Christian Høgh Andersen, der lægger mærke til, at den garvede hofreporter Bodil Cath står lige ved siden af ham.

Han spørger Bodil Cath, hvad der ville ske, hvis han stiller dronningen et spørgsmål. »De kan ikke arrestere dig, det er ikke ulovligt,« svarer hun. Så da dronningen kommer gående ned ad trappen til glaspusteriet i Svaneke, spørger Christian Høgh Andersen høfligt: »Hvad synes Deres Majestæt om at være tilbage i Svaneke?«
»Hun svarer: »Det er dejligt at være tilbage«, og umiddelbart synes jeg, det gik meget godt. 10 sekunder efter kommer der en fra hoffet hen til mig og siger: »Det dér, det havde vi ikke aftalt.« En halv time senere ligger der en masse spørgsmål fra min direktør. Han har modtaget en officiel klage fra hoffet,« fortæller Christian Høgh Andersen.

Det er ikke kun på sommertogterne, at kongehuset frabeder sig spørgsmål. Det danske kronprinsepar var sammen med det engelske på besøg hos Unicef i København i efteråret. Inden besøget sendte det danske hof en plan for besøget til de danske redaktioner. Her stod, at man "må ikke lytte til de kongeliges samtaler, henvende sig direkte til de kongelige, og fotografer bør holde afstand til de kongelige".

Journalisten erfarer, at Berlingske arbejdede på en historie om, at hoffet forbød spørgsmål. Historien blev dog ikke til noget, da kommunikationschef Lene Balleby forklarede, at det var en fejl, at de retningslinjer blev sendt ud. Det var sket, fordi man havde oversat nogle engelske regler, og hun ville være ked af det, hvis det blev til en historie.

Formuleringen minder dog meget om den, der blev sendt til en række amerikanske journalister mindre end en uge tidligere. Kronprinseparret skulle være med til åbningen af en ny dansk restaurant i New York. En række amerikanske medier var blevet inviteret til åbningen. Med invitationen var vedlagt en række regler. En af reglerne var, at man ikke måtte tage billeder af de kongelige, mens de spiste. En anden var, at "der anmodes om, at ingen henvender sig til kronprinseparret, medmindre de bliver formelt introduceret".
Redaktør på businessinsider.com Julie Zeveloff var inviteret til åbningen og skrev om reglerne i et blogindlæg.

I en mail til Journalisten skriver hun, at hun synes, reglerne var lidt "fjollede", men at hun intet problem havde med at følge dem:
"Jeg tror ikke, der findes sådanne skriftlige regler i USA. Generelt ville pressefotografer ikke frigive billeder, hvor præsidenten eller politikere ser forfærdelige ud (berømtheder er selvfølgelig en anden historie). Hvis præsidentfamilien lavede en lignende liste med regler, ville de amerikanske journalister ikke være særligt begejstrede," skriver Julie Zeveloff til Journalisten.


Befolkningen på Avernakø venter på, at dronningen dukker op. Billedet er taget af freelancefotograf Per Fløng, der mistede sin presseakkreditering, da han tog et billede af dronningen uden for det anmærkede område. – foto: Per Fløng

Begejstringen er også til at overse på Avernakø. I hvert fald hos Kenn Richter, der har været ansat på Billed-Bladet i 25 år og har dækket mange royale begivenheder. Han havde gerne været foruden dagens regelsæt fra kommunen.
»Det irriterer mig da grænseløst, når man behandler os som børn. For kommunen vil jo gerne have omtale,« siger Kenn Richter. Men han mener ikke, at reglen om "ingen spørgsmål" betyder det helt store.
»Regentparret udtaler sig altid positivt om den landsdel, de besøger. Så de almindelige spørgsmål som 'Hvad synes Deres Majestæt om Avernakø?' er alligevel ret ligegyldige. Vi kender svaret på forhånd.«

Spændingen stiger foran Den Lille Kunsthal. Om lidt kommer dronningen. Hun og prinsgemalen er færdige med at beundre Avernakøs officielle frugtbarhedssymbol, Majtræet. Fotograferne knipser løs fra pressepoolen på venstre side af vejen. På den modsatte side står, hvad der må være lokale øboere foran et gult bindingsværkshus. En 30 stykker. Kun en håndfuld flere end pressekorpset. De ser meget forventningsfulde ud. To små piger med prinsessekroner ranker sig, efterhånden som dronningen kommer nærmere, og ideen om at springe hen til hende og stille et spørgsmål, lige foran småpigerne, virker trods alt for upassende.

Jeg forlader pressepoolen, lusker lidt længere ned ad vejen, forbi et par politifolk, før jeg finder det helt rigtige sted, hvor jeg kan stå tilpas tæt på dronningen uden at ødelægge oplevelsen for de små prinsessepiger. Og så passerer hun endelig.
»Undskyld Dronning,« siger jeg.
Hun kigger forvirret, men holder ikke op med at gå.
»Hvorfor må vi journalister ikke stille spørgsmål direkte til dig i dag?«
»Det ved jeg ikke,« svarer dronningen med en blanding af overraskelse og venlighed. Stadig med et godt tempo på, så jeg må skridte op på siden af hende.
»Jamen op til i dag har vi fået en besked om …«

En korthåret fyr med pistolhylster og øresnegl kommer hen til mig, temmelig tæt på, og siger venligt:
»Det ved dronningen da ikke. Det må du da tale med pressefolkene om.«
Dronningen drejer op ad stien til museet. Samtalen er slut.

Politiet ser ikke ud til at ville "tage over herfra", som der stod i advarslen. Og indtil videre overlevede min akkreditering i modsætning til Per Fløngs, som er dukket op lidt uden for pressepoolen:
»Det var jo fuldstændig tåbeligt, at han tog mit kort,« siger han og ryster på hovedet.

Det er første gang, at freelancefotografen dækker royalt stof, og faktisk har han slet ikke læst regelsættet fra Faaborg-Midtfyn Kommune.
»Han kunne jo se, at jeg var forvirret. Så han behøvede i det mindste ikke at tale ned til mig på den måde,« siger Per Fløng og tilføjer:
»Men ud over det fungerer samarbejdet jo fint« (med tryk på SAMARBEJDET). For som han indskyder, mens han peger ud i luften:
»Alt det her er jo ikke for de hundrede mennesker på Avernakøs skyld. Det er da for at styrke monarkiet med noget positiv omtale, og det får de jo ikke uden pressen.«

Regentparrets besøg på Avernakø finder sted, en uge før den kinesiske præsident besøger Danmark. Fremlagt Journalistens research mener chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen, at de to besøg minder om hinanden:
»Det her er fuldstændig samme situation som med Kinas præsident, der sørger for, at man ikke kan spørge ham om noget som helst. Han er faktisk officiel gæst hos det danske kongehus – og ikke regeringen. Der bør den danske dronning gå forrest og være et forbillede og en åben monark. Det er en grundpille i hele vores demokrati. Nu sker der tværtimod det, at dronningen trækker sig tilbage og fjerner sig fra sin tid og sit folk,« siger Poul Madsen og uddyber:
»Jeg synes, det er fuldstændig tåbeligt. Det minder mig om, at kongehuset stadig tror, at vi lever i enevældens tid, hvor man har en presse, man vil kontrollere med alle midler,« siger Poul Madsen.

Jes Dorph-Petersen har været TV 2's ankermand på samtlige af kongehusets højtider i en årrække. Han mener, at der er forskel på politikere og kongehuset:
»Man går ikke hen og stikker en mikrofon i hovedet på dronningen, som man måske ville gøre med en borgmester. Rent rationelt burde dronningen måske have de samme spilleregler som folkevalgte, men kongehusets fremtoning, status og situation er netop irrationel. De har jo en status, der gør, at man laver særregler for dem, så de også fremstår specielle,« fortæller Jes Dorph-Petersen, der sagtens kan forstå reglerne:

»Hvis det pludselig blev sådan, at alle journalister i ytringsfrihedens navn konstant kunne spørge de kongelige om alt, hvad der passede dem, så ville hele auraen forsvinde. Der er nogle uskrevne regler, som også handler om fingerspidsfornemmelse hos journalisterne. I virkeligheden er det ikke særlig forskelligt fra fodboldlandsholdet. Du går heller ikke hen og stiller spørgsmål til Nicklas Bendtner, når han løber på banen,« siger Jes Dorph-Petersen.

Han mener dog også, at kongehuset er for lukket i dag.
»Når de er ude at rejse eller har indviet et museum, bør de også stille sig op og fortælle, hvad de synes om kampen, for at blive i billedet med landsholdet. I dag er graden af tilgængelighed alt for lav. Der er situationer, hvor kongehuset nærmest har virket håndsky over for pressen. For eksempel når regentparret virker sure over, at der har stået presse i foyeren på Rigshospitalet,« siger Jes Dorph-Petersen, der i dag arbejder som fodboldvært på TV3.

Dronningen skal spise frokost i gårdhaven bag Den Lille Kunsthal, inden turen går videre til Lyø. Hele pressekorpset bliver gelejdet bag om huset og ind i gården for at tage et sidste billede fra Avernakø. Mens Journalisten talte med Per Fløng, stillede Lally Hoffmann fra TV 2 (»royalstoffets svar på Ulla Terkelsen«) ikke mindre end to spørgsmål til dronningen. Og sådan er der forskel på folk. For mens Journalistens udsendte ser på dronningen, der hilser på de fynske frokostgæster, henvender en midaldrende herre sig.
»Du behøver ikke stille flere spørgsmål til dronningen,« siger manden, der er livvagtsleder for Hendes Majestæt. »Jeg ved godt, hvem du er, og hvor du kommer fra.«

Resten af vores ellers udramatiske samtale er ikke til citat, understreger han lidt efter og tilføjer, at han "ikke har noget navn". Da han går, skal jeg til at spørge, hvad der vil ske, hvis jeg nu stillede dronningen endnu et spørgsmål, men jeg lader være. Har allerede presset citronen, fornemmer jeg. Og stemningen var jo lige så god.

Journalisten har i løbet af flere dage været i kontakt med kongehusets presseafdeling og har to gange fået stillet et interview i udsigt, som ikke er blevet til noget, selv om vi har oplyst om artiklens kritiske indhold. Derfor har det ikke været muligt at få et svar fra kongehuset.

0 Kommentarer