Underholdende, undersøgende kandidat

Folkene bag Operation X er nomineret til Cavlingprisen 2010 for tre udsendelser om misbrug af offentlige midler. Der er tale om komplicerede enmer -  stadig serveret underholdende.

Folkene bag Operation X er nomineret til Cavlingprisen 2010 for tre udsendelser om misbrug af offentlige midler. Der er tale om komplicerede enmer –  stadig serveret underholdende.

Operation X har været nomineret til priser mange gange, men har aldrig vundet.

»Folk har kunnet se, at vores programmer har været gennemresearchede. Men de har måske syntes, at vores historier har været formidlet lidt for underholdende, « siger redaktionschef på Operation X, Kasper Vilsmark.

Nu har de chancen igen. Denne gang med tre historier om misbrug af offentlige midler. Der er tale om tunge emner, komplicerede sammenhænge og klassiske undersøgende arbejdsmetoder som fx aktindsigt. Ikke tjubang-historier, som Operation X især er kendt for.

»Men selv om emnerne er komplicerede, er de stadigvæk formidlet underholdende, « siger Kasper Vilsmark. »Komplicerede historier kan godt oprulles, så de bliver spændende og underholdende. Det er jo netop den helt store journalistiske udfordring – at langhårede emner ikke skal formidles langhåret. «

Et af de nominerede programmer handler om overbetaling en mark i Hillerød. Kommunen købte en mark for 70 millioner kroner af Det Konservative Folkepartis lokale partiformand ¬- en gammel ven af borgmesteren gennem 25 år. Her var ikke just tale en lokalitet med spænding og gode billeder, hvilket Operation X ellers er kendt for..

Historien blev gjort nærværende gennem værten Morgen Spiegelhauer. Han boede i en campingvogn på den dyre mark under programoptagelsen, og det var også her, interviewene foregik. Til sidst blev campingvognen kørt ind foran Christiansborg.

»Selvom historien ikke emmer af bål og brand, forsøger vi at gøre den levende gennem dramatiske virkemidler. Vi opruller sagen i samme tempo og på samme niveau som seeren. Som seer oplever man historien gennem en stærk fortæller, « siger Kasper Vilsmark om værtens detektivrolle i den næsten krimilignende genre.

Kasper Vilsmark mener selv, at de syv folk bag Operation X er blevet nomineret, fordi alle journalister ved, hvor svært det er at dokumentere rygter om nepotisme og korruption.

»De potentielle kilder er næsten altid selv involveret eller for tæt på, så de vil ikke stå frem.«
En af Operation X nominerede udsendelser handler om en embedsmand i Københavns Kommune, som hjalp sin nære ven med at få en vedligeholdelsesordre til mange millioner gennem kommunen.
Redaktionen fik et tip om historien allerede for to år siden. Herefter har de løbende arbejdet på at få hul igennem og angrebet den fra forskellige vinkler.

»Det er en kæmpe styrke, at vi har tid. Vi skal ikke levere nyheder, men otte programmer om året. Så vi kan lade en sag ligge gennem flere år, indtil dokumentationen er der, « siger Kasper Vilsmark.
Netop tiden er også en faktor, når det gælder om at sætte ansigter på de anonyme kilder.
»Når man arbejder på en sag i to år, gennemgår kilderne også en proces. «

0 Kommentarer