search

Undergravende journalistik

Ulovlig overvågning af kendtes færden har intet med graverjournalistik at gøre, men er nærmere undergravende journalistik. Derfor tager jeg klart afstand fra de ulovlige og helt igennem uetiske metoder, der ifølge en ny bog skulle have været brugt på Se og Hør i en årrække

Kun når det har væsentlig samfundsmæssig betydning, skal journalister kunne bevæge sig på kanten af lovgivningen, som det også er fastslået i Den Europæiske Menneskerettigheds Deklarations artikel 10.

Men at benytte sådanne metoder, som det ifølge en ny bog skulle være sket på Se og Hør, hvor man på ulovlig vis har indhentet private og følsomme oplysninger om kendtes gøren og færden, er helt uacceptabelt. Den slags hører ikke hjemme i journalistik, og bør stoppes, da det skader den undersøgende og etisk forsvarlige journalistik.

Aller Medias topledelse var ude allerede på førstedagen for dels at tage skarpt afstand fra metoderne og dels for at iværksætte en intern undersøgelse. Selvransagelsen i Se og Hør samt i Aller-koncernen hører med til selvreguleringen i de danske medier. Her er der brug for, at den er usædvanlig skarp, og derfor er jeg glad for, at Aller reagerer hurtigt.

Redaktører og journalister har gennem et år arbejdet med en justering af de vejledende regler for god presseskik. Vi har særligt de seneste år måttet forsvare selvreguleringen og den frie journalistik over for politiske angreb. Vi har været oppe mod politiske kræfter, som har ønsket mindre selvregulering. Vi har til gengæld forsvaret selvreguleringen, styrket Pressenævnet og moderniseret det etiske kodeks.

Alt det må sagen på Se og Hør ikke få lov til at stoppe. At vi alle så omgående slår så hårdt ned på en sådan sag, er også udtryk for, at vi sammen ønsker at værne om journalistik af høj kvalitet og etik.

Næste gang journalister må benytte sig af metoder på kanten af lovgivningen for at grave en historie af stor samfundsmæssig betydning frem, skulle der gerne ske med en legitimitet og integritet, der ikke kan stilles spørgsmål ved.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen