PRAKTIK. Flere og flere praktikpladser for tilrettelæggerstuderende på Mediehøjskolen er på SU-kontrakter, hvor praktikanterne arbejder gratis. Grunden til det er, at der er mangel på praktikpladser, så man må tage, hvad der er.
Overenskomsten er ellers magen til journalisternes, så der er en stor økonomisk forskel for praktikanten, men frem for alt for praktikpladsen.
Jeg er blandt de 'heldige', der får løn for mit arbejde som praktikant, men jeg kan da sagtens forstå, hvorfor min arbejdsgiver skulle føle sig lidt snydt – eller rettere, at gratistpladsernes chefer skulle have dårlig samvittighed over ikke at betale for det produkt, som de nu engang får fra praktikanten.
Den dårlige samvittighed er ikke kun tiltænkt praktikanten, men lige så høj grad de andre konkurrenter på mediemarkedet eller den branche, som praktikstedet er i. For det er en stor økonomisk fordel ikke at skulle tænke på lønudgifter til produktionerne. Flere steder skaber tilrettelæggerpraktikanterne en meget stor merværdi for sine arbejdsgivere, for eksempel ved udvikling og produktion af web-tv.
Tilrettelæggerpraktikanterne producerer i de fleste tilfælde på lige fod med de fastansatte og freelancerne, og dermed genererer de en værdi for praktikstedet, som de får ganske gratis. Det er ikke fair, hverken over for konkurrenterne eller praktikanten.
Hvor ligger fejlen? Er der for mange journalist- og tilrettelæggerstuderende? Er det forkert af de studerende at tage de gratis praktikpladser? Skal Dansk Journalistforbund træde i karakter og kræve, at overenskomsten overholdes?
Thomas Behrndtz, tilrettelæggerstuderende, Mediehøjskolen
1