Nordjysk avisprojekt kan med støtte fra Danida flytte danske job til Bangladesh, hvor en grafiker koster en tiendedel af, hvad en dansk grafiker koster.
På skærmen arbejder grafikeren med en annonce fra Ældresagen i Hirtshals Kommune. I manuskriptholderen sidder et eksemplar af Sindal Avis. Og på harddisken står en bordkalender og reklamerer for Vestergaards Bogtrykkeri i Hjørring.
Så burde geografien være slået fast – hvis ikke det lige havde været for den lille detalje, at grafikerens navn er Umar Faruk – og at han sidder på 12. sal i Eastern Trade Centre i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh. Ved naboskærmene er Faruks kolleger i færd med at montere farvestrålende sider, der skal sælge brændeovne fra Farsø, lækker julemad på Kibæk Kro og varmt vintertøj fra Tømmergården i Hjørring, mens aircon'en kører hidsigt for at holde udendørs-temperaturen på nogle-og-tredive nede på et tåleligt arbejdsniveau.
Vi er i firmaet Aftab IT Ltd., der er den grafiske og it-mæssige gren af konglomeratet Islam Group, der spreder sig over en række aktiviteter i det bangladeshiske erhvervsliv. Islam Group er en ressourcestærk kompagnon, der selv har investeret i de kraftige Macintosh-computere, som udgør rygraden i kommunikationen mellem Dhaka og Hjørring.
Spredt over siderne findes stave- og slåfejl, hvilket vel er forventeligt, udøvernes nationalitet taget i betragtning – men egentlig ikke specielt påfaldende sammenlignet med sider produceret i Danmark. Til gengæld er samtlige fejl med garanti luget ud, inden siderne via en komprimeret PDF-fil bliver sendt fra Eastern Trade Centre til Vestergaard Bogtrykkeri i Hjørring. Læserne i Sindal, Hirtshals eller Hjørring skal nemlig ikke bemærke, at deres avis delvist er produceret i et hjørne af kloden fjernt fra Vendsyssel. Skal projektet være bæredygtigt, må der ikke være fejl i siderne fra Dhaka, lyder det fra Vestergaards Bogtrykkeri.
Trykkeriet har hyret den forhenværende sygeplejerske, Birgitte Henriksen, der bor i Dhaka, til at undervise medarbejderne på Aftab i dansk tre gange om ugen seks timer dagligt. Målet er ikke, at medarbejderne skal beherske dansk, blot bibringes en nødtørftig forståelse for de emner, der behandles i annoncerne.
"Prøv lidt bangla junk food," lyder det gæstfrit fra Vestergaard Bogtrykkeris mand på stedet, Peter Falck, idet han skubber en plastbakke med nogle brankede pommes frites, som også viser sig at være slatne, hen over bordet. Han ekspederer dog snart efter fritterne og en slatten burger i papirkurven.
Dårlig samvittighed
"Jeg får altså lidt dårlig samvittighed over at spise, når de ikke må."
Peter Falck nikker mod sine kolleger i lokalet, Rafique Ullah og Parvez Reza, henholdsvis grafisk supervisor og projektansvarlig i Aftab. Ramadanen – eller Ramzaen, som den hedder i den bangladeshiske udgave – er netop begyndt, hvilket betyder, at ingen af de muslimske kolleger må indtage fast føde før solnedgang den næste måneds tid. Det er måske ikke det bedste udgangspunkt i så travl en periode som den, den grafiske stab på Aftab IT Ltd. er inde i for øjeblikket. Siden starten for to måneder siden er de bangladeshiske grafikere nået op på at producere til hele tre danske annonceaviser, nemlig Hirtshals Avis og Sindal Avis samt Vendelbo-Posten, der er Nordjyske Stiftstidendes onsdagsavis i Hjørring. Også i Nordjyske Stiftstidende kan man se annoncer, der er produceret i Bangladesh, idet avisen har flyttet – det man med et amerikansk begreb kalder outsourcing – en del af sin annonceproduktion til Vestergaards Bogtrykkeri i Hjørring og dermed til Aftab IT i Bangladesh.
"Jo, selvfølgelig har jeg da tænkt over, hvad det her betyder for mine kolleger derhjemme. Men hvis ikke vi gør det, så gør andre det," siger Peter Falck, som kom til Bangladesh 1. august, da projektet begyndte, og siden har fejret sin 40 års fødselsdag herude. Efter et halvt år skal han overveje, hvorvidt han vil fortsætte hernede eller måske styre det fra Danmark. Den danske grafiker, som kommer fra en stilling hos NS System i Frederikshavn og før det var ansat i Center Offsets grafiske supportafdeling i Grenå, er meget imponeret over sine nye kollegers kunnen og nærer ingen tvivl om, at Aftab-folkene nok skal få en god forretning ud af det.
Samarbejdet mellem Vestergaard Bogtrykkeri og Aftab er støttet af Danida, men det er meningen, at det senere skal kunne klare sig uden Danidas støtte.
"Vi er 15 nu, men mod slutningen af 2002 er vi oppe på at beskæftige 80-100 medarbejdere," siger firmaets konsulent, Mohammed Akhtaruzzaman Manju.
Transmissionen af stoffet sker via den store satellitdisk, som Aftab – der også er internet-udbyder – har stående oppe på taget. Den sørger for al kommunikation mellem Dhaka og Hjørring på en altid åben forbindelse. Skal der foretages rettelser, kan filen lynhurtigt ekspederes tilbage med en vedhæftet besked, hvilket oftest er det hurtigste. Andre gange klares det nødvendige over telefonen.
Slutresultatet er en besparelse på omkring tre fjerdedele af de danske produktionsomkostninger.
Vide perspektiver
Samarbejdet åbner vide perspektiver for dansk – og europæisk – avisproduktion, pointerer Amarneth Reddy, som er programkoordinator i Danidas Private Sector Development Programme med kontor på den danske ambassade.
"Hvis det koster 500 kroner at lave en avisside i Danmark, og der kun kommer annoncer ind for 400 kroner – ja, så vælger kunden at gå videre til udlandet, Sverige eller Tyskland," siger Amarneth Reddy. I Indien er outsourcing allerede en billion dollar industry, og i Bangladesh kan vi godt nå op på en tiendedel af det," siger Reddy, som forudser job i tusindvis i den grafiske industri.
Kan man dømme ud fra tempoet og koncentrationen hos den enkelte medarbejder, behøver hverken Peter Falck i Dhaka eller brødrene Peter og Knud Vestergaard i Hjørring at bekymre sig om det færdige resultat – hverken hvad angår indhold eller overholdelse af tidsfrister.
"Her er en helt anden gejst end hjemme i Danmark, hvor de grynter og mukker over småting. Her er en utroligt god atmosfære, og det kan være svært at forstå, hvor de får kræfterne fra med al den elendighed," siger Peter Falck.
Der er også en anden grund til det tjeppe tempo på 12. sal:
"De har meget stor respekt for chefer her," siger danskeren, som med sin løsthængende skjorte uden på bukserne og sit stubbede hageparti ikke udstråler megen chefstatus i forhold til de velklædte bangladeshere.
Men han er hvid.
Og i ryggen har han ikke alene Vestergaards velsmurte medie-maskine, som nok skal holde ordrestrømmen flydende – men også bistandsgiganten Danida, som finansierer ni tiendedele af det bangladeshiske eventyr.
Læs også Konkurrence på kvalitet og Billige grafikere
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.