Ukritiske journalister

 Journalister i Ghana prøver at efterligne Vestens journalistik. Det er helt forkert, mener Adam Iliasu, der er meddeler for BBC og en af Ghanas kun cirka 500 journalister GHANA. »Vi er langt bagud i forhold til andre lande, og skal der ske en udvikling, må journalisterne medvirke. Her i Ghana er der hårdt brug for journalister, der har en mission med deres arbejde. Vi har alt for mange journalister, der i stedet kritikløst efterligner de meget liberale vestlige medier.«

 

Journalister i Ghana prøver at efterligne Vestens journalistik. Det er helt forkert, mener Adam Iliasu, der er meddeler for BBC og en af Ghanas kun cirka 500 journalister

 

GHANA. »Vi er langt bagud i forhold til andre lande, og skal der ske en udvikling, må journalisterne medvirke. Her i Ghana er der hårdt brug for journalister, der har en mission med deres arbejde. Vi har alt for mange journalister, der i stedet kritikløst efterligner de meget liberale vestlige medier.«

Kritikken kommer fra den 40-årige journalist Adam Iliasu, der selv er født og opvokset i byen Tamale på savannen i den nordlige – og meget fattige – del af Ghana. Han er uddannet på Ghana Institute of Journalism, en af de tre anerkendte journalistuddannelser i det vestafrikanske land. I en årrække arbejdede han i hovedstaden Accra for nyhedsbureauet Ghana News Agency, inden han vendte hjem til Tamale, hvor han blev freelancer og meddeler for BBC.

Adam Iliasu er en af de kun omkring 500 uddannede journalister i Ghana, der har 20 millioner indbyggere. Journalisternes løn er sjældent noget at prale af. Det betyder blandt andet, at journalisterne bliver alt for afhængige af deres kilder.

»Journalisterne må typisk bede kilderne betale transport og ophold, og på den måde bliver de reduceret til pr-personer,« siger Adam Iliasu, der også mener, at landets journalister generelt er alt for personcentrerede.

De følger gladeligt i halen på politikerne, og de skriver hellere om dem end om de mange påtrængende problemer i landet, siger Adam Iliasu.

»Medierne er magtfulde, og det skal vi udnytte. De kan mobilisere folk og bør gøre det. Vi bør have landets udvikling som fælles mål og skabe vores egen journalistik, hvor hovedvægten lægges på social ansvarlighed, og hvor vi bevidst fremmer de historier, der kan sætte skub i landets udvikling«, mener han.

Der er også hårdt brug for undersøgende journalistik i Ghana, men det er ikke et fag på journalistuddannelserne i landet. Også det er en fejl, mener Adam Iliasu. Der findes dog et center for undersøgende journalistik, Ghana Center for Public Integrity.

»Men tankevækkende nok leveres den bedste undersøgende journalistik af ikke-uddannede,« siger Adam Iliasu, der også er stærkt kritisk over for de vestlige medier, når de en sjælden gang besøger hans land.

»Som regel er det ind med det ene fly og ud med det næste. De fleste vestlige journalister er her højst 24 timer, og ofte har de en dagsorden på forhånd. De kommer bare for at få den bekræftet«, mener han.

Adam Iliasu har selv følt, at han ufrivilligt har bidraget til det klichéfyldte billede af Afrika. Udlandets interesse var størst, når han kunne levere dramatiske og konfliktfyldte historier, hvorimod der stort set ikke var afsætning på historier om udvikling og fremgang.

Efter 12 år som skrivende journalist skønnede Adam Iliasu for nogle år siden, at han personligt kunne yde et større bidrag til udviklingen ved at arbejde for den danske ulandsorganisation Ghana Venskabsgrupperne, der blandt andet er i gang
med at skaffe ordentligt drikkevand til de mange landsbyer på savannen. Adam Iliasu er nu leder af denne gren af Ghana Venskabsgruppernes arbejde.

»I mit nye arbejde er det en stor fordel at være journalist. Jeg kender mange, har et stort netværk og ved, hvordan man tackler bureaukratiet, så der bliver sat skub i tingene«, siger Adam Iliasu.

Han fungerer dog stadig som meddeler for BBC og har derfor betinget sig, at han kan tage nogle dage fri, hvis der sker noget vigtigt i området. Det gør der blandt andet til december, når der holdes valg i Ghana.

0 Kommentarer