Ukraine i DR

Ukrainske journalister på besøg i DR: Hvordan laver man godt børne-tv, når alt handler om krig?

Mens Europa sender kampvogne til Ukraine har den ukrainske pendant til DR været på erfaringsudveksling og inspirationstur hos en række redaktioner i DR Kultur, Børn og Unge.

Op ad rulletrapperne og til venstre.

Det er der, man finder børn- og unge-redaktionerne i DR i København. Og det er her to ukrainske redaktører er på studietur hos DR. Digital chef Victoria Murovana og digital indholdsredaktør Oleksandra Chernova fra Ukraines public servicekanal Suspilne.

Suspilnes børneunivers er kun ved at have to års fødselsdag – i hvert fald på papiret, for siden krigens start har det stået lidt stille. Derfor håber Victoria Murovana og Oleksandra Chernova at studieturens erfaringsudvekslinger kan give inspiration til konkrete koncepter, indhold og udvikling af de børnetilbud, de allerede har.

International Media Support har arrangeret studieturen for de to ukrainere, men strategisk redaktør for Minisjang, Ramasjang og Ultra Jonas Kryger Hansen er de ukrainske gæsters primære kontaktperson i DR under besøget.

Han mødte Victoria Murovana til en konference i maj, og der begyndte idéen om en erfaringsudveksling at spire.

”Selv om der er forskel på, hvor vi er i vores tilbud til børn, så er der også rigtig mange fællesnævnere. Så det giver rigtig god mening med sådan en udveksling,” siger Jonas Kryger Hansen.

Redaktørerne er fra Ukraines public service-mediehus Suspilne – den ukrainske pendant til DR. Suspilne har været igennem både navneskift og rebranding, men har siden 1995 ydet public service til voksne ukrainere.

”Resultaterne af det, DR gør for børn her i Danmark, er fantastiske. Vores børneunivers er kun lidt over et år gammelt, og det er en stor udfordring for os at arbejde med de her børn – især nu hvor vi er i krig. Så det er virkelig fedt at kunne udveksle erfaringer,” siger Victoria Murovana.

Mellem to af dagens præsentationer bliver snakken afbrudt af lyden af en luftsirene. Lyden kommer fra en app på Oleksandra Chernovas telefon, der giver notifikationer, når en luftalarm er gået i Ukraine. Da hun åbner appen, er luftalarmen gået i Kyiv og halvdelen af det østlige Ukraine.

”Folk har spurgt os, hvordan vi kan tage til Danmark og gå ud at spise, mens vi er her. Men restauranterne er også åbne i Kyiv. Vi går også ud der. Man kan ikke stoppe med at leve sit liv, bare fordi der er krig,” siger Oleksandra Chernova.

Selv om der er forskel på, hvor vi er i vores tilbud til børn, så er der også rigtig mange fællesnævnere. Så det giver rigtig god mening med sådan en udveksling
Jonas Kryger Hansen, strategisk redaktør for Minisjang, Ramasjang og Ultra i DR

Medieby med bombet sendemast

Siden Rusland invaderede Ukraine for næsten et år siden har informationer om krigen været svære at verificere. Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange er døde under krigen. Målene fra russiske angreb i Ukraine har dog flere gange været hospitaler, infrastruktur og kommunikationsinfrastruktur.

Og det har Suspilne også fået at mærke.

I 2021 var Victoria Murovana nemlig med til at starte deres børnetilbud, som på daværende tidspunkt bare var en times morgen-tv med indkøbt, animeret børnefjernsyn.

I starten af 2022 havde Victoria Murovana og Oleksandra Chernova gang i fokusgrupper og målgruppeinddragelse for at kunne starte børneuniverset Brobaks for 4-6-årige, som de selv producerer. Børnene fra fokusgrupperne har slev valgt både maskotten og maskottens navn, Brobaks.

Alt dét stoppede brat en dag i februar 2022, da Suspilnes sendemast blev bombet, og hele tv-stationen var nødt til at flytte fra Ukraines svar på DR Byen i Kyiv til Lviv – mere end 500 km mod vest. Senere er Suspilne flyttet tilbage til en mere sikker adresse i Kyiv, men med Lviv som backup.

Jeg kan godt lide ideen om, at nyheder bliver forklaret for børn, ikke på en chokerende måde, men på en meget tryg og ærlig måde
Victoria Murovana, digital chef i Suspilne

Prisbelønnede nyheder til børn

Under besøget møder de to redaktører forskellige DR-redaktioner på tværs af fakta- og fiktion for børn og unge.

På relativt kort sigt vil Victoria Murovana og Oleksandra Chernova gerne lave programmer som DR’s ’Klassen’ og deres eget take på DR’s prisbelønnede ’Ultra Nyt’. Derfor har både besøgene med redaktører og produktionshold bag begge programmerne ligget i top tre på ønskelisten over de ting, de ukrainske redaktører gerne ville nå i Danmark.

”Jeg kan godt lide ideen om, at nyheder bliver forklaret for børn, ikke på en chokerende måde, men på en meget tryg og ærlig måde,” siger Victoria Murovana.

Hun fortæller, at børnefjernsyn har været nogle lidt tilfældige udenlandske animationsprogrammer, som har været vist på morgenfladen af deres kulturkanal.

”Jeg tror aldrig, vi har haft nyheder til børn. Inden vi lancerede Suspilne, var vi en meget gammeldags, traditionel og konservativ public broadcaster. Men nyheder og indhold til voksne har været det primære fokus med Suspilne,” siger hun.

Begge de ukrainske redaktører håber at få en masse inspiration med hjem, som kan hjælpe udviklingen af nye tilbud til børn, både om nyheder og almindeligt liv.

”Når der ikke er krig, går vores børn og unge igennem de samme ting som alle andre. De vil gerne passe ind med hinanden og med samfundet og kulturen, og det er det, vi skal kunne være med til at oplyse om,” siger Victoria Murovana.

Målet med besøget mellem de to public service-mediehuse er udveksling af erfaringer og inspiration til konkrete koncepter, indhold og udvikling af de børnetilbud, de allerede har.

Spirekasser i betonkældre

Da Journalisten møder redaktørerne, er de i gang med at snakke om melodi grandprix med Jonas Kryger Hansen. Eurovision er en stor ting i Ukraine, hvor mange følger med hvert år – og ikke mindst i år, hvor det er Ukraine som sidste års vinder, der afholder festen på britisk grund.

De to ukrainske redaktører bliver ledt ind i et redaktionslokale, hvor det første, der møder dem, er en opslagstavle fyldt med påklædte toiletruller.

De har været deltagere i DR Ramasjang-programmet ’Mini MGP’; et melodigrandprix for udklædte toiletruller, som børn i hele landet havde klædt på.

Udover toiletrullerne har Jonas Kryger Hansen en meget konkret ting, han gerne vil vise de nysgerrige ukrainere.

Spirekassen er ikke public service i form af fjernsyn eller radio, men i stedet en fysisk kasse, der sendes ud til skoler og biblioteker. Den indeholder en bog, opgavevejledninger, klistermærker og diplomer – som alt sammen handler om at finde og identificere lokale insekter i børnehøjde.

Lige så snart Jonas Kryger Hansen åbner kassen, tænder julelysene i Victoria Murovanas øjne. Hun går på opdagelse i kassen, mens Oleksandra Chernova tager billeder til deres egne sociale medier.

“Hvis ikke de var så tunge, ville jeg give jer en med hjem, men I kommer nok over max vægten for jeres kufferter,” tilbyder Jonas Kryger Hansen lidt for sjov.

Den idé vil Victoria Murovana gerne være med på – overvægt eller ej.

”Virkelig? Det vil jeg vildt gerne have,” siger hun, mens hun bladrer i bogen.

Ødelæggelsen af kommunikationsinfrastruktur har gjort det sværere for Suspilne at opfylde deres public service-forpligtelser. Nogle af Brobaks’ animatorer og andre kreatører, som Victoria Murovana og Oleksandra Chernova samarbejder med, udfører deres arbejde fra kælderrum med internet fra Elon Musks Starlink-satellitter.

Det betyder også, at nogle af børnene i Ukraine modtager deres undervisning over videoopkald fra deres læreres kældre til deres egne over satellitforbindelserne.

Derfor synes Victoria Murovana, at Spirekassens format er genialt, og hun glæder sig over at få en kasse med hjem. Udover at kunne tilpasses til næsten alle emner – uanset om det er sikkerhed, pubertet eller politik – ser hun det som en mulighed for at give lærere og elever konkrete undervisningsmaterialer og at kunne komme direkte ud til de børn, Suspilnes nye børnetilbud gerne vil ramme.

Når der ikke er krig, går vores børn og unge igennem de samme ting som alle andre. De vil gerne passe ind med hinanden og med samfundet og kulturen, og det er det, vi skal kunne være med til at oplyse om.
Victoria Murovana, digital chef i Suspilne

Bamses hus

Efter at have taget et par selfies i Bamses hus giver Jonas Kryger Hansen sig i kast med at fortælle om de forskellige karakterer i DR’s børnefjernsyn.

De hænger nemlig indrammet på væggen, og der er faktisk så mange, at nogle endnu ikke er blevet hængt op.

Fordi Suspilnes børneunivers er så nyt og har stået lidt på pause på grund af krigen, er deres karaktergalleri kun en brøkdel så stort som DR’s.

Selve universet er opkaldt efter maskotten – en sjælden, lille ugle fra Ukraine, som hedder Brobaks.

Kanalen har flere ukrainsk-producerede animationsserier. Til de 2-5-årige har de serien, der handler om en lille hunds hverdagsliv, og til de 5-7-årige har de serien Adventure Portal – om en magisk portal i Tjernobyl og to muterede kæledyr, der tager deres menneskevenner med på eventyr.

Suspilnes børneprogrammer hører hovedsageligt til på Brobaks YouTube-kanal, for på nuværende tidspunkt er børneafdelingen ikke engang en del af Suspilnes organisationsdiagram. YouTube-kanalen har lige nu omkring 22.000 abonnenter og mere end fem millioner visninger.

De har desuden lydbogserien Brave Tales, der indeholder moderne eventyrhistorier om sikkerhedsregler, om sorg, om de ukrainske soldater i krigen og om børn, der har været nødt til at flygte fra Ukraine.

Brave Tales’ kanal på appen Telegram har mere end 12.000 følgere og 45.000 afspilninger. Omkring 10 procent af deres brugere er ukrainske børn uden for Ukraine.

Selv om begge redaktørernes titler handler om digitalitet, sociale medier og indhold for hele Suspilnes organisation, er det tydeligt, hvad der optager dem, og hvad de håber at få med hjem: Inspiration og viden til at udvikle Suspilnes meget nye børneafdeling/redaktion.

”Vi vil lave indhold til børn, som er er centreret om børn og centreret om ukrainsk kultur,” siger Victoria Murovana.

Hun påpeger, at international indflydelse og russisk indgriben lægger pres på den ukrainske kultur, så det er vigtigt at give den videre til børn.

”Vi kan forklare spørgsmål om vores identitet, om hvordan Rusland stjæler vores historie og om problemstillinger om tolerance og sikkerhed ved at pakke det ind i de her formater, som er sjove, ironiske og let tilgængelige,” siger Victoria Murovana.

Del
Kopier link

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right