Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
10:55 18.01.2023 Anna Sol Jørgensen

Ukrainske journalister frygter for ny medielov

Ukrainske journalister frygter for ny medielov

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ukraines nye medielov, som præsident Vlodomyr Zelenskyj underskrev 29. december, har fået ukrainske journalistforbund til at gå sammen med både det europæiske forbund (EFJ) og det internationale journalistforbund (IFJ) i en fælles protest mod loven.

Deres fælles appel er rettet mod EU i håb om, at den europæiske union kan få landets præsident på bedre tanker. Den nye medielov udvider nemlig regeringens mulighed for at regulere nyhedsmedier og giver mulighed for at fjerne deres licens og blokere dem midlertidigt uden en retskendelse.

Det er lovgivning, der er vedtaget uden at tage landets journalister med på råd, siger Sergiy Tomilenko, formand for det ukrainske journalistforbund NUJU.

”Tidligere har ukrainske journalister altid været drivkraften bag ny medielovgivning, da de så det som en mulighed for at beskytte ytringsfriheden og professionen. Som det er nu, kan vi ikke se nogen aktive støtter af loven blandt journalister. Tværtimod er det en lov, der styrker statsregulering af medier,” udtaler han i en pressemeddelelse.

Formanden for et andet af Ukraines journalistforbund, IMTUU, siger, at han oplever, at politikere i øjeblikket fører kampagne mod dem, der konstruktivt kritiserer loven i stedet for at imødekomme behovet for at foretage ændringer i den.

”Det får os til at frygte, hvad der venter efter en fuld implementering af loven: At politikere vil erklære dem, der er uenige i deres synspunkter, for fjender af staten eller udenlandske agenter. Det og en politisk regulering af medier er i total strid med det ukrainske folks ønske om europæisk intergration,” siger han.

SENESTE NYT

Flere nyheder