Ukraine

Ukrainsk journalist savnet i 11 dage

Ukrainsk medie har ikke hørt fra journalist i 11 dage

Den ukrainske journalist Vyktoryja Rosjtjyna har været forsvundet siden 11. marts.

Hendes arbejdsgiver, det ukrainske medie Hromadske, opfordrer det internationale samfund til at få lokaliseret journalisten.

Ifølge mediets oplysninger blev journalisten taget til fange, da hun forsøgte at rejse til den russisk-besatte by Mariupol, hvorfra det desuden er nærmest umuligt at komme i kontakt med omverdenen på grund af manglende mobilsignal.

Hromadske oplyser også, at man ad private kanaler har forsøgt at få journalisten løsladt, men at forsøgene har været forgæves.

Flere forsvundne journalister

Fredag udsendte Committee to Protect Journalists (CPJ) en udtalelse, hvor man opfordrede til at få lokaliseret Vyktoryja Rosjtjyna.

”Journalister, der oplyser om situationen i Ukraine, skal ikke være mål. Vi er dybt bekymrede over hendes forsvinden,” lyder det fra Gulnoza Said, der er programkoordinator for Committee to Protect Journalists indsatser i Europa.

Vyktoryja Rosjtjyna er ifølge CPJ tidligere blevet beskudt af russiske styrker i nærheden af Zaporіzjzja i den sydøstlige del af landet. Det skete, da hun sammen med en chauffør kørte forbi en gruppe russiske kampvogne, hvorefter de russiske soldater skød mod bilen.

Der har løbende været meldinger om kidnapninger af ukrainske journalister i landet.

I weekenden blev avisjournalisten Oleh Baturyn fra mediet Novyi Den løsladt efter næsten otte dage i fangenskab.

Derudover er der dokumenteret en lang række angreb på journalister fra både lokale og internationale medier. I alt er fire journalister indtil videre afgået ved døden.

Det vækker udtalt bekymring hos Anthony Bellanger, der er generalsekretær i det internationale journalistforbund, IFJ:

”Antallet af dræbte er meget højt, og jeg frygter, at det bliver endnu højere på grund af den russiske hærs aggressive fremfærd,” skrev han mandag i et mailsvar til Journalisten.

0 Kommentarer