Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
07:59 21.12.2022 Ritzau

Ukraines ambassadør: Matilde Kimer har overtrådt reglerne

Ifølge den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, kan DR-korrespondent Matilde Kimer ”nemt” arbejde som journalist i Ukraine. Det siger han til Politiken.

DR-korrespondenten fik frataget sin militære akkreditering den 22. august, men det var først mandag, sagen tog fart i medierne.

Ambassadøren er frustreret over den fremstilling af sagen, der har været i de danske medier.

”For det første er jeg lidt frustreret over danske mediers udlægning af, at Matilde er udelukket fra at arbejde i Ukraine. Det passer ikke. Hun kan fortsætte med sit arbejde i Ukraine, og det har hun også gjort efter 22. august,” siger han til Politiken.

Han mener, at hun har overtrådt reglerne for akkrediteringen tre gange. Blandt andet ved at rejse til frontlinjen ved Mykolajiv-regionen tidligere på året. Ved rejsen skulle Matilde Kimer rapportere om vestlige typer våben. Det – og så at hun havde base i Rusland – gjorde, at sikkerhedstjenesten begyndte at se nærmere på korrespondenten.

Man anklager hende ikke for spionage eller propaganda, men man er bange for, at Rusland overvåger hende og får adgang til kritiske informationer, fortæller Mykhailo Vydoinyk.

Ud over det skulle Matilde Kimer have rejst uden den fornødne tilladelse på to andre ture. Den ene skulle være gået til Donbas-regionen i det østlige Ukraine og den anden til den russiskannekterede halvø Krim.

Matilde Kimer mener, at den første episode blev klaret med den ukrainske sikkerhedstjeneste. De to andre episoder kan hun ikke genkende.

På det sociale medie Twitter skriver hun tirsdag om de to episoder, der begge er fundet sted før Ruslands invasion af Ukraine i februar i år.

Desuden mener hun ikke, at det er sandt, at hun kan arbejde i Ukraine uden en akkreditering. Den militære undtagelsestilstand betyder, at ”man kontinuerligt bliver tjekket for sin akkreditering”, og at man ”reelt ikke kan arbejde uden”.

SENESTE NYT

Flere nyheder