UK slukker for FM

Så er der sat slutdato på. Fra og med 2015 er det ikke længere muligt at høre FM i Storbritannien. I stedet vil al national radio blive transmitteret i DAB.

Så er der sat slutdato på. Fra og med 2015 er det ikke længere muligt at høre FM i Storbritannien. I stedet vil al national radio blive transmitteret i DAB.

I en ny rapport fra den britiske regering, "Digital Britain", lægges der desuden op til en lang række tiltag, der skal gøre DAB til den primære radioplatform i landet.

Ikke alene skifter de nationale kanaler til DAB i 2015. Der er samtidig også lagt en plan for DAB i britiske biler fra 2013.

Derudover peger rapporten på et behov for, at EU-Kommissionen sikrer en koordineret europæisk tilgang til radioens digitale overgang – ligesom det allerede kendes fra digitalt tv.

"England og Danmark er på en række punkter i en sammenlignelig situation. Også i Danmark har omkring en tredjedel af husstandene en DAB-radio, og også i Danmark står DAB-lytningen for ca. 10 pct. af al radiolytning," siger Erik Henz Kjeldsen, der er formand for DAB Danmark.

Han peger samtidig på, at de danske politikere med tillægsaftalen til medieaftalen om radioens fremtid har taget nogle meget visionære skridt i retning af den digitale radioovergang i Danmark.

"Der er nu overhovedet ingen grund til ikke at følge England og få meldt en FM-slukkedato ud," siger han.

I dagens udgave af Børsens medietillæg lyder der dog kritiske røster i forhold til DAB-formatet. Flere eksperter påpeger, at DAB-lytningen i Danmark er lav, at tidsperspektivet er uklart, og at formatet desuden kræver store investeringer.

Den britiske rapport om radio-fremtiden indeholder i øvrigt følgende fempunktsplan, der skal sikre DAB i bilerne: 

  • Samarbejde med bilindustrien om at sikre, at alle nye biler har DAB som standard i 2013
  • Et fælles logo for digitale radioapparater, der sikrer, at ikke-DAB radioer og deres begrænsninger er tydeligt mærket
  • Støtte til udviklingen af DAB adaptere og integration af DAB i navigationsudstyr, så den eksisterende bilpark kan opgraderes
  • Støtte introduktionen af mere avancerede trafikinformationstjenester via DAB og tilhørende omfattende markedsføring ved broadcasterne
  • Samarbejde med den europæiske kommission og andre europæiske partnere, om udviklingen af fælles europæisk tilgang til digital radio, som den kendes fra digital-tv-overgangen

Læs mere her om Digital Britain (Government outlines plans for UK’s digital transition.)

0 Kommentarer