UK: Public service er under stærkt pres

Der er brug for et helt nyt public service-system, ellers vil BBC og dets public service-søstre bukke under i løbet af få år. Sådan lyder det i en ny advarsel fra de britiske telereguleringsmyndigheder, Ofcom.

Der er brug for et helt nyt public service-system, ellers vil BBC og dets public service-søstre bukke under i løbet af få år. Sådan lyder det i en ny advarsel fra de britiske telereguleringsmyndigheder, Ofcom.

Medmindre der indføres helt ny måder at opræve licens-penge på inden 2011, så vil offentligt fjernsyn være direkte truet, erklærer Ofcom, der også omtales som Storbritanniens media watchdog.

Ofcom ovevejer ifølge det britiske dagblad the Independent at indføre nye former for skatter og afgifter samt finde på nye måder at indhente skattepenge på med det ene formål at sikre, at Storbritannien fortsat har råd til at producere originale public service-programmer .

Når Ofcom slår alarm nu, så skyldes det, at i den digitale tidsalder er den hidtidige licensstøtte, som blandt andet er givet i form af fri sendefrekvens til ITV, Channel 4 og Five, kun en brøkdel værd, i forhold til hvad den var værd i gamle dage. Samtidig er kampen om seerne øget voldsomt. Og derfor er der ifølge Ofcom brug for radikal nytænkning af public service-systemet. Hvis ikke der gribes ind i løbet af de næste tre år, så risikerer BBC at være den eneste tv-station, der har råd og mulighed for at producere og sende public service-programmer, hedder det.

Der er dog håb. Omfattende brugerundersøgelser viser, at seerne rent faktisk ønsker, at BBC i stigende grad satser på kvalitetsprogrammer, der kan skabe overblik og hjælpe seerne med at forstå den verden, de lever i.

Ofcom stiller fire valgmuligheder op:

* Evolutions-vejen: BBC, ITV1, Channel 4 og Five fortsætter med at tilbyde public service broadcasting – enten med ekstra licens-midler eller med færre krav til de kommercielle broadcasters.

* BBC bliver den eneste, der fremover tilbyder public service-programmer.

* BBC og Channel 4 deler forpligtelsen til at producere programmer af høj kvalitet.

* Og endelig at lade en række tv-selskaber konkurrere om retten til at modtage støtte til at producere public service-programmer.

Chefen for Ofcom, Ed Richards, tilkendegiver, at det ikke handler om at vælge mellem et stærkt og velfunderet BBC og alle andre. Vi er ikke interesseret i en løsning, hvor BBC bliver undermineret, lyder det.

Læs også artiklen i the Indenpendent: Public service broadcasting must reform to survive, says watchdog

0 Kommentarer