Ugeavis bragte læserbrev – og kritiserede samtidig skribenten

Læserbrev i Samsø Posten blev ledsaget af en kommentar fra avisens egen journalist, der kaldte debatindlægget ”farvet og ensidigt”. Journalisten ville rejse en debat om ytringsfrihed – men resultatet blev lidt klodset, indrømmer han

Dårlig stil og ikke presseetisk i orden.

Sådan beskriver læserbrevsskribenten Holger Øster Mortensen ugeavisen Samsø Postens behandling af hans læserbrev 12. maj 2020.

Ved siden at læserbrevet havde en af ugeavisens journalister nemlig skrevet en kommentar, der forholdt sig særdeles kritisk til debatindlægget og kaldte det for ”farvet og ensidigt”.

Avisen siger selv, at Holger Øster Mortensens læserbrev blev brugt som anledning til at rejse en debat om den frie presse og læserbreve med løse påstande.

Holger Øster Mortensen er kritisk over for moderne landbrug, og i læserbrevet er hans budskab, at biogas er for dyrt for samfundet, biogas holdes kunstigt i live af offentlige tilskud, og at ”gylle stinker”.

Men læserbrevet stod ikke alene på debatsiden. Det blev kommenteret af en af avisens egne journalister, der karakteriserede læserbrevsskribent Holger Øster Mortensen sådan her:

”Han har i mange år været en af de læserbrevsskribenter, som tæppebomber lokalavisernes læserbrevsspalter med læserindlæg. Disse epistler bliver sendt til mange redaktioner på en gang, og mange bliver arkiveret lodret.”

Om det aktuelle debatindlæg lød dommen:

”Det er også farvet og ensidigt, med fare for misinformation. Men det undgår skraldespanden denne gang.”

Fremstilles som en latterlig person

Holger Øster Mortensen mener, at journalistens forord er ”dårlig stil”.

”Det værste er, at han betegner nogle af de idéer, jeg kommer med, som rene vildfarelser. Måske er det hans ærinde at præsentere mig som en slags Don Quixote, som en lidt latterlig person,” siger han.

Holger Øster Mortensen er fortørnet over den måde, journalisten bruger debatindlægget til at understrege sin egen pointe.

”Det ubehagelige er, at det er fra en skribent på bladet, og at det nærmest bliver en personlig vendetta,” fortæller Holger Øster Mortensen.

Biogas har særlig stor bevågenhed på Samsø, fordi det er øens ambition at blive fossilfri i 2030, og det skal blandt andet ske ved brug af biogas.

Det var journalist på Samsø Posten John Reshaur Enevoldsen, der skrev kommentaren til læserbrevet.

Det er en selvopfundet metode, siger han.

”Vi har tidligere kommenteret på læserbreve, samtidig med at vi bragte dem, men ikke på den her måde,” siger John Reshaur Enevoldsen.

Han opfatter det ikke som en kommentar til et debatindlæg, men som hans eget indlæg – læserbrevet fra Holger Øster Mortensen indgår blot som et aktuelt eksempel på grænserne for misinformation, propaganda, censur og ytringsfrihed.

”Men det er klart, at det er en gråzone, fordi det optræder i læserbrevsspalten,” siger John Reshaur Enevoldsen.

Redaktionerne skal forhindre misinformation

Ifølge John Reshaur Enevoldsen skal læserbreve udtrykke holdninger, men eksempelvis interesseorganisationer skal ikke bruge læserbreve til at sprede misinformation. Det er avisredaktionernes opgave at forhindre.

Skulle du ikke bare have skrottet det læserbrev?

”Det er det, vi plejer at gøre. Det ville være den nemme udvej. Men vi gjorde det på den her måde for at rejse debatten,” forklarer John Reshaur Enevoldsen.

Hvad er det for en debat, du ønsker at rejse?

”Jeg vil forklare, at Samsø Posten modtager mange pressemeddelelser og læserbreve, og ikke alt bliver trykt. Det er også en besked til afsenderne: Hvis I vil deltage i debatten, skal det være lødigt,” siger han.

Lidt klodset

Hvad vil du sige til dem, der synes, det er ret usædvanligt, at I bringer et debatindlæg, hvor en journalist på avisen laver en indledning, hvor han kritiserer det i skarpe vendinger?

”Jeg kan godt se det uheldige i det. Det skulle nok ikke have optrådt som læserbrev. Det skulle have været en artikel i mit navn, hvor jeg rejste debatten, og hvor jeg så også skulle have haft fat i Holger og inddraget ham. På den måde er det lidt klodset,” siger John Reshaur Enevoldsen.

Læserbrevsskribenten Holger Øster Mortensen er glad for, hans indlæg blev bragt. Men han overvejer at klage til Pressenævnet over måden, det blev præsenteret på.

”Han tager brodden af mit læserbrev ved at gøre, som han gør. Hvis han var uenig, kunne han skrive et læserbrev i næste nummer af avisen. Det ville være en mere elegant måde.”

Samsø Posten ser ifølge John Reshaur Enevoldsen med sindsro frem til en eventuel henvendelse til Pressenævnet.

0 Kommentarer