Uforførende

  "Forførerne. Interviews og essays."Af Poul Pilgaard Johnsen.Forlaget Tiderne Skifter.180 sider, 225 kroner. 

 

 

"Forførerne. Interviews og essays."
Af Poul Pilgaard Johnsen.
Forlaget Tiderne Skifter.
180 sider, 225 kroner.

 

"Sandheden om forførelse er ikke skøn, men jagten på den er."

Sådan står der i første linje i en bog om forførelse, skrevet af Weekendavisens journalist Poul Pilgaard Johnsen.

Men kære læser: Dine forventninger bliver ikke indfriet. I Pilgaard Johnsens bog ender det hele omvendt. Sandheden om forførelse er et skønt projekt for forfatteren, hvorimod jagten på forførelse ikke bare er uskøn. Den er der slet ikke.

For i sin sandhedssøgen ender bogen med at punktere sin drøm om selv at være en forførerisk tekst.

15 mennesker af begge køn bliver udspurgt om forførelse. Spørgsmål – svar, spørgsmål – svar. Spørgsmål i kursiv. Svar i alenlange citater.

Læseren gnaver sig gennem interviews med mere eller mindre notoriske forførere som Jørgen Leth, Poul Schlüter, Niels Barfoed (han sveg Pil Dahlerup noget så grusomt, hvad man kan læse om i artiklen), Kurt Thorsen, Jörg Haider, Carina Rydberg (undskyld, men denne anmelder aner ikke, hvem hun er – og er ikke blevet klogere), Bille August, Claus Hempler, Charlotte Sieling (gift som 22-årig, fraskilt og nu ny forfører), Knud Romer Jørgensen (reklamemand på kokaintrip), David Bowie og Maria Marcus (der nærmer sig de 90). Bogen afsluttes med to samtaler med forskere, der ved en hel masse om forførelse, og som således sætter det hele på plads – psykoanalytikeren Judy Gammelgaard og semiotikeren Per Aage Brandt. Til sidst et uddrag af filosoffen Søren Kierkegaards tekst om Don Juan.

Altsammen uhyggeligt informerende og ganske forudsigeligt. Men på forførelsesbarometeret slår bogen ikke så meget som en millimeter ud. Hvor er læserens følelse af at blive forført af teksten. Hvor er det, som på antikgræsk kaldes for peitho og på latin persuasio – indsmigrende overtalelse? Hvor er mærket undervejs af Poul Pilgaard Johnsens skønne pen? Denne anmelder kan ikke mærke noget som helst. Hverken i hovedet eller mellem benene.

* Jane Flarup, journalist og cand.mag i litteraturhistorie og retorik

0 Kommentarer