Rollerne er byttet om i dansk presse. Mens det tidligere var journalisterne, der styrede interviewet, så er det nu politikerne. Problemet er dårligt forberedelse og tidspres. Samtidig er de folkevalgte nu så medietrænede, at de alt for let vinder slaget, skriver Politiko.
Kritikken er ikke ny. For nylig erklærede folketingsmedlem for DF, Søren Espersen, her på Journalisten.dk, at »Nye journalister er hundeangste« og nævnte eksempelvis, hvor let det er at få journalister til at adlyde hans betingelser for interview.
»Hvis der var noget, som Pia Kjærsgaard ikke gad snakke om, for eksempel intern uro i partiet, så kunne man sagtens lave en aftale om, at interviewet bliver uden det og det,« sagde han til Journalisten.dk.
Men nu kommer endnu flere politikere og fagfolk med præcis den samme kritik af journaliststanden. I dagens udgave af Politiko vurderer de tilsammen, at det skaber en overfladisk og ukritisk debat i det danske samfund. Og igen er Søren Espersen på banen
»Journalisterne er simpelthen blevet for slappe. De er så emsige efter at få lov til at lave et interview, at de er villige til at give køb på alt,« siger han.
Og han bakkes op af Chrstian Kock, der er professor i retorik ved Københavns Universitet og forfatter til bogen: »De svarer ikke« om politikernes undvigemanøvrer:
»I dag er det i højere grad politikeren, der styrer interviewet, end det er intervieweren. Journalisterne er ikke gode nok til at holde fast i de spørgsmål, de ikke får svar på – og de er slet ikke gode nok til at gøre seere og lyttere opmærksomme på, når politikerne snor sig udenom. Det politiske interview lider under, at det er dikteret af fjernsynets og radioens vilkår, hvor alt er tilrettelagt ned til mindste detalje,« forklarer Christian Kock til Politiko.
Martin Breum, journalist og vært på Deadline på DR2, forklarer det med manglende tid og en større lukkethed i den politiske verden:
»Den hastighed, nyheder produceres med i dag, begrænser en del journalisters muligheder for at sætte sig ind i et emne, og det giver politikerne uovertrufne chancer for at manipulere nyhedsstrømmen, fordi de ofte er godt inde i deres respektive områder. Den mulighed udnytter de selvfølgelig,« udtaler Martin Breum.
Christian Kock går så langt som til at sige, at den politiske debat i Danmark tager direkte skade af udviklingen, fordi de medietrænede politikere får frit spil. Endvidere er der alt for meget fokus på de retoriske trick frem for indholdet.
»Substansen bliver simpelthen suget ud af interviewet,« erklærer han og vurderer, at i sidste ende er der slet ingen, der gider at høre efter.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.