Kulturminister Uffe Elbæk føler sig misforstået efter interview med Ritzau om racisme i fodbold. Nu har han lagt alle citaterne, han fik til gennemsyn, på Facebook. »Vi føler os beklikket på vores journalistiske troværdighed,« siger Ritzau-chef til Journalisten.dk.
Kulturminister Uffe Elbæk har været i modvind i medierne i dag efter et interview med Ritzau om homofobi og racisme i sportens verden blev sendt ud i morges. I artiklen udtaler ministeren blandt andet:
»Der skal være en vis tolerance, hvor man forstår, at der kan ryge en finke af panden under særligt pressede situationer. Det er der jo tit på banen.«
Siden har flere, heriblandt en ordfører fra regeringspartneren Socialdemokraterne , været ude med kritik af Uffe Elbæk. Det er ministeren træt af, fordi han føler sig misforstået, skriver han på sin Facebook-profil:
"Jeg er virkelig ked af, at et citat jeg er kommet med i et interview med Ritzau får mig til at fremstå som en, der mener, at racistiske udtalelser er acceptable. Det mener jeg selvfølgelig ikke. Det pågældende interview fandt sted i starten af december og den 13. december fik jeg følgende citater til godkendelse. Her kan I læse dem alle:"
Herefter følger otte citater, som ministeren modtog fra Ritzau til godkendelse. Det citat, Journalisten.dk har gengivet ovenfor, er en del af citat nummer fire i rækken. Det pågældende citat lyder i sin helhed:
"Det er et reelt problem, men der skal også være en vis tolerancegrænse, hvor man også forstår, at der kan ryge en finke af panden under særlig pressede situationer. Det er det jo tit på banen. På alle mulige andre arbejdspladser er der en tolerance for, at man kan komme til at sige noget dumt, hvilket man efterfølgende pænt må sige undskyld for. Det samme gælder inden for fodboldens verden."
Du kan selv se alle citaterne på Uffe Elbæks Facebook-profil, der er åben.
Ritzau afviser, at deres artikel lægger op til misforståelser.
»Der er fuld dækning for den historie, vi har sendt ud. Interviewet handler om racisme og homofobi i sport, og det er interessant, at Uffe Elbæk siger det, han gør, fordi han dermed slår til lyd for en vis pragmatisme i stedet for nultolerance. Han siger, at det kan ske i kampens hede, og så er det ok at sige undskyld. Det er det springende punkt, og derfor har vi vinklet på det,« siger redaktionsleder Anders T. Damgaard til Journalisten.dk.
Han tilføjer, at Ritzau i dag har forsøgt at få et opfølgende interview med Uffe Elbæk for at spørge ind til emnet.
»Vi har citeret ham for det, han har sagt. Hvis han ikke mener det, så må han gå ud og præcisere det. Vi føler os beklikket på vores journalistiske troværdighed, men præmissen for interviewet er helt klar, og citaterne holder,« siger Anders T. Damgaard.
Damgaard har også sendt en lydfil til Journalisten.dk, der rummer det uredigerede interview med Uffe Elbæk. Samme lydfil er lagt på Ritzaus nyhedsrulle som dokumentation til deres kunder for, at deres historie holder. Ritzau ønsker dog ikke, at Journalisten.dk lægger lydfilen online – af hensyn til deres lydkunder, der har eneret på at afspille filen.
Journalisten.dk har forsøgt at få yderligere kommentarer fra Uffe Elbæk, men han har ikke tid, da han er på vej til Kina.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Ytringsfriheden er og bliver demokratiets ”tikkende” hjerte, den vidunderlige ”kronjuvel” for alle frihedselskende demokrater, og det burde landets journalister og chefredaktører med Ritzaus Bureau i spidsen tænke meget grundigt over, inden de helt ude af proportioner blæser en historie op som denne med kulturminister Uffe Elbæk, der naturligvis ikke går ind for racisme eller homofobi af nogen art på fodboldbanen eller andre steder i samfundet.
Uffe Elbæk slår naturligvis ikke til lyd for en vis pragmatisme for nultolerance, men Ritzaus Bureau kaster sig desværre over kulturministeren som vilde hyæner på den afrikanske slette, i stedet for ærligt at fremlægge substansen objektivt i hans udtrykte holdninger. Men det kan man jo desværre vente af et landsdækkende bureau, der gennem de sidste par år er stået i spidsen for den ulidelige politiske korrekthed i et af klodens fremmeste demokratier, hvor man konstant overfalder andre mennesker for racisme og homofobi.
Hvis jeg havde været spindoktor for kulturminister Uffe Elbæk havde jeg aldrig nogensinde godkendt Ritzaus fremlæggelse af citaterne, men sørget for at fjerne ordet ”tolerance”, fordi sammenfatningen og sammenskrivningen af interviewet klart stinker langt væk af, at Ritzaus Bureau bare har ønsket at få kulturministeren i ”fedtefadet”, så han helt urimeligt kunne beskyldes for accept af racisme og homofobi, selvom det overhovedet ikke er tilfældet, og jeg ville i stedet have ladet ham blive citeret for denne udtalelse:
- Racistiske udtalelser er bestemt et reelt problem i et samfund med mange etniciteter, men som oplyste sjæle skal vi altid kunne udvise en stor grad af forståelse, medfølelse og tilgivelse i hverdagen, når vi som mennesker i særligt pressede situationer kommer til at fyre en ”finke af panden” af over for andre. Vi kan alle sammen komme til at sige noget dumt og forkert, der opfattes som racistisk eller homofobisk. Men det vigtigste er at vi er i stand til på stedet, at sige undskyld til de pågældende personer, som vi unødigt kommer til at såre, uden at vi af den grund skal anmeldes for racisme til politiet.
Så havde Ritzaus Bureau været sat fuldstændig skakmat.
Synes forfængelighedens bål brænder lovlig meget på Ritzau. Uffe Elbæk er vel i sin gode ret til at lægge citaterne ud. Så må de der læser både Ritzau og ministerens Facebook selv vurdere. Jeg mener ikke at der er den store forskel - eller giver et andet indtryk - på det RB har citeret og det fulde citat som Elbæk har godkendt. Men ligefrem at føle sig beklikket over at ministeren bruger sin ret til at kriitisere er nok lidt fintfølende.
Beklikkeren føler sig misforstået, og misforstanderen føler sig beklikket.
Velkommen til det uofficielle DM i ømskindethed!