Uenighed om fyringer på Information

Ledelsen på dagbladet Information har ikke støttet medarbejdernes ønske om lønnedgang for at forhindre afskedigelse af fire medarbejdere, som der tirsdag blev sat navne på. (Opdateret).

Ledelsen på dagbladet Information har ikke støttet medarbejdernes ønske om lønnedgang for at forhindre afskedigelse af fire medarbejdere, som der tirsdag blev sat navne på. (Opdateret).

Afskedigelserne sker for at kompensere for et fald i distributionsstøtten på 2,8 millioner kroner i år.

Afskedigelserne ærgrer tillidsmand Jon Jørgensen, der fortæller, at hele 66 procent af medarbejderne var villige til at støtte en lønnedgang på to procent for at undgå afskedigelserne. Det ønske fik medarbejderne dog ikke opbakning til hos Informations ledelse.

I stedet var ledelsen alene om at bestemme præmisserne for forhandlingerne, fortæller Jon Jørgensen.

»Det har været en klassisk fyringsrunde, hvor ledelsen har meldt ud, at der skulle fyres, og herefter har det i forhandlingerne lagt fast, at der skulle fyres fire medarbejdere, det har vi ikke kunnet flytte rundt på. Så ledelsen har erklæret åbenhed omkring præmisserne omkring fyringerne, men i praksis har vi ikke kunnet rokke ved substansen,« siger Jon Jørgensen.

En af de fire afskedigede journalister er David Rehling, der på sin 13-års dag på Information modtog beskeden om, at han var blandt de fire udvalgte. Han ærgrer sig ligeledes over, at avisens ledelse ikke gik med på medarbejderflertallets ønske om en lønnedgang – et ønske, han selv stemte for.

»Jeg forstår ikke, at ledelsen ikke ønskede ordningen, som kunne være en god løsning for alle medarbejdere og for avisen,« siger David Rehling.

Det mener Informations direktør Morten Hesseldahl til gengæld ikke. Til Journalisten.dk siger han, at alle erfaringer går imod lønnedgang i økonomiske svære situationer.

»Man skal huske på, at et problem for Information har været at tiltrække og fastholde talenter. Vi har altid haft et lønefterslæb på Information, og hvis vi skal have lukket det efterslæb, så er det et dårligt signal at sende med lønnedgang,« siger Morten Hesseldahl, der i øvrigt mener, at Information i mange år har haft rygtet, at det er en udklækningsanstalt for andre aviser:

»Og i virkeligheden vil vi gerne kunne fastholde vores medarbejdere og samtidig kunne tiltrække nye talenter,« siger han.

Tillidsmand Jon Jørgensen kritiserer samtidig ledelsen for atter at afskedige ældre medarbejdere, da de fire netop afskedigede har en gennemsnitsalder på 52 år. Det har ført til massive protester hos tillidsfolkene på avisen.

»Det har vi som tillidsfolk sagt vores ærlige mening om over for ledelsen, for vi er en arbejdsplads, der skal dække hele arbejdsmarkedet. Ved sidste fyringsrunde for fem år siden var det også de ældre, der blev fyret, og det er ikke en smart tendens,« siger Jon Jørgensen.

Men det har ikke været ledelsens intention at sortere ældre medarbejdere fra, slår Morten Hesseldahl fast.

»Der er ingen holdning til, at ældre medarbejdere skal afskediges først. Tværtimod vil vi gerne have en stor aldersspredning, så det er ud fra en samlet helhedsvurdering, at vi har valgt de fire medarbejdere,« siger Morten Hesseldahl.

Han håber i øvrigt, at Information snart igen vil have overskud til at investere i medarbejdere, men ønsker ikke at stille en garanti derom.

»Det er klart, at når vi har økonomisk fremgang, så investerer vi i journalistiske medarbejdere,« siger Morten Hesseldahl.

0 Kommentarer