En af Danmarks mest erfarne journalister inden for udviklingsverden synes, at udviklingsministerens åbenhedsinitiativ ser spændende ud. »Men som gammel journalist er jeg sygeligt mistænksom over for magthavere,« forklarer han
Til journalisten.dk fortalte udviklingsminister Christian Friis Bach tidligere i dag, at han til årsskiftet lancerer et udspil, der skal skabe større åbenhed om det danske udviklingsarbejde.
"Jeg plejede at kalde mig åbenhedsfanatiker, men så har Margrethe Vestager sagt til mig: "Vi går ikke ind for fanatikere," så nu kalder jeg mig åbenhedsfreak", forklarede udviklingsministeren til journalisten.dk.
Men efter 41 år som journalist på udviklingsområdet er journalist Jesper Søe fra U-landsnyt.dk skeptisk over for udviklingsministerens åbenhedsinitiativ.
»Jeg synes initiativet ser flot ud, men som gammel journalist er jeg sygeligt mistænksom over for magthavere,« siger han.
Åbenhedsinitiativet består af fire elementer.
* Når ministeriet får en ide til et nyt udviklingsprogram, vil ministeriet sende det ud til offentligheden allerede inden, at det bliver behandlet i huset.
* Medierne skal have lettere ved at følge processen frem mod, at beslutningerne bliver taget – og pengestrømmene, når projekter er blevet godkendt.
* Borgerne skal have lettere ved at komme i dialog med ministeriet.
* Når der er begrundet mistanke om korruption, lægger ministeriet det ud på hjemmesiden samtidig med, at det bliver sendt det til Rigsrevisionen.
Men ifølge Jesper Søe ligger korruptionssagerne allerede på hjemmesiden.
Og han frygter, at informationer om nye projekter ikke betyder mere åbenhed i de organer, hvor de egentlig beslutninger bliver truffet, nemlig i bevillingskomiteen og det udviklingspolitiske råd.
Omkring muligheden for at følge pengestrømme, siger han er det kræver, at ministeriet afsætter medarbejdere til løfte opgaven.
»Ministeriet har alle oplysningerne i dag, men spørgsmålet er, om de er parate til at afsætte ressourcer til at kolportere bistandsnyhederne ud. I dag fylder nyheder om bistand næsten ingenting, mens ministerens gøren og lader flyder i en lind strøm. Har han overhovedet sørget for en struktur, eller er det bare flotte ord,« spørger Jeppe Søe.
Han siger, at ministeriets åbenhed i dag lader meget tilbage at ønske. For eksempel kunne U-landsnyt.dk tidligere i år ikke få aktindsigt i forløbet omkring tilblivelsen af den nye "grundlov" for udviklingsbistand.
»På den baggrund kan det kun blive bedre,« forklarer Jeppe Søe.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.