Udviklingsminister vil åbne ministeriet

»Jeg kan ikke få åbenhed nok,« siger udviklingsminister Christian Friis Bach, der ved årsskiftet lancerer udspil, der skal åbne ministeriets arbejde for offentligheden

»Jeg kan ikke få åbenhed nok,« siger udviklingsminister Christian Friis Bach, der ved årsskiftet lancerer udspil, der skal åbne ministeriets arbejde for offentlighedenFire nye tiltag skal åbne udviklingsministeriet for offentligheden. Det fortæller udviklingsminister Christian Friis Bach, der ved årsskiftet lancerer et udspil, der skal skabe åbenhed om det danske udviklingsarbejde.

»Jeg plejede at kalde mig åbenhedsfanatiker, men så har Margrethe Vestager sagt til mig: ”Vi går ikke ind for fanatikere,” så nu kalder jeg mig åbenhedsfreak,« siger udviklingsminister Christian Friis Bach til journalisten.dk.

Udviklingsministerens nye åbenhedspakke skal fra nytår skal udvide mediernes og borgernes ret til at få indsigt i udviklingssamarbejdet. Helt konkret indeholder pakken fire tiltag.

»Åbenheden går på flere niveauer, og det starter med åbenhed i beslutningsprocessen. Når vi får en ide til et nyt udviklingsprogram et sted i verden, vil vi sende det ud til offentligheden allerede inden, at det bliver behandlet her i huset,« siger Christian Friis Bach.

Dermed får også medierne mulighed for at følge processen frem mod, at beslutningerne bliver taget. Fremover bliver det også lettere at følge  pengestrømmene, når projekter er blevet godkendt og pengene bevilliget, fortæller Christian Friis Bach:

»Altså hvad vi støtter, hvordan vi støtter, og hvor mange penge vi giver. Det vil vi levere meget mere detaljeret information om, i de internationale organisationer vi er med i som for eksempel Aid Transparency Initiative. Så der også dér bliver åbenhed om, hvordan vi bruger pengene,« siger Christian Friis Bach.

Tredje punkt i planen er, at borgerne skal have lettere ved at komme i dialog med ministeriet.

»Vi vil sørge for, at folk meget mere åbent kan klage over os. Vi kommer til at kalde det en feedbackmekanisme, så man kan også rose os, men det er sådan set ikke det, vi er særligt interesseret i. Det vi er interesseret i er, at folk klager, hvis der er noget, der er galt, for jeg tror virkelig på, at man kan blive klogere og bedre, hvis man tager klager alvorligt og behandler dem,« siger Christian Friis Bach.

Førhen skulle man søge aktindsigt for at følge med i korruptionssager i udviklingsarbejdet, men det har ministeren ændret, så det er lettere for offentligheden at få indsigt i disse sager.

»Det gik vi faktisk i gang med allerede i starten af året, da jeg kom til. Hver gang der er begrundet mistanke om korruption, så lægger vi det på vores hjemmeside samtidig med, at vi sender det til Rigsrevisionen, og det håber vi også giver bedre arbejdsbetingelser for journalister « siger Christian Friis Bach.

0 Kommentarer