Udstilling vil samle det bedste i dansk fotografi

3.400 indsendte billeder er blevet til en udstilling med 100 motiver. Alle fotografiske genrer bliver samlet i udstillingen STATUS:15, der skal vise det bedste fra dansk fotografi anno 2015. »Vi har åbnet en dør, hvor alle professionelle fotografer får mulighed for at byde ind med billeder,« siger formand for DJ:Fotograferne

En flygtning i redningsvest med en lille dreng i armen. Et sort-hvidt foto af digteren Søren Ulrik Thomsen. En kvinde, der er ved at drukne i sin dagligstue. Spændet af fotografier er enormt i fotoudstillingen STATUS:15, der vil samle den bedste danske fotokunst netop nu.

Der er blevet indsendt mere end 3.400 fotografier til en udstilling, hvoraf de 100 bedste er blevet valgt ud. STATUS:15 åbner torsdag den 24. september klokken 16 og løber frem til den 30. oktober i Museumsbygningen i København.

Genrerne tæller både fotojournalistik, kommunikation, kommercielle fotografier, portrætter og kunst.

»Vi kan med al tydelighed se, at man som fotograf i dag skal kunne forholde sig til flere forskellige fagligheder,« siger Peter Thornvig, formand for DJ:Fotograferne.


Foto: Per Morten Abrahamsen

 


Foto: Flemming Leitorp

 

Skal kunne tusinde ting

Mange af de udstillede billeder er taget af studerende. Samtidig har mange fotografer sendt ind til forskellige kategorier.

»Det er et bredt udsnit af den måde, folk arbejder med foto på i dag, som er udvalgt. Alle, der arbejder professionelt med fotografering, har kunnet byde ind,« siger Peter Thornvig og forklarer, at kuratorerne på udstillingen har udvalgt fotografierne uden at vide, hvem fotografen var.

Formanden er overrasket over, at der blev sendt mere end 3.400 billeder ind. Oprindeligt havde arrangørerne af STATUS:15 forestillet sig en udstilling med 30-40 billeder.

»Jeg tror, det skyldes, at vi har åbnet en dør, hvor alle professionelle fotografer får mulighed for at byde ind med billeder. Mange har fået en platform til at vise billeder frem, som de ikke har haft før,« siger Peter Thornvig.


Foto: Jacob Rosenvinge

 

Det er prisen værd

Målet er at vise, hvad der rører sig hos danske fotografer.

»Kunst er der for eksempel blevet stadig større interesse for. Nogle har slået deres navn fast og solgt for millioner. Men mange andre er newcomers, og det er skide spændende. Det er et rum, hvor man kan gøre alt det, man ellers ikke ville kunne gøre,« siger Peter Thornvig.

Han fremhæver også et reklamefoto af en kvinde, der ser ud til at være ved at drukne i sin egen stue, som et overraskende højdepunkt på udstillingen. Det er et billede med stor kreativitet, som de danske fotografer vil komme til at fokusere endnu mere på fremover, mener han.

Samtidig viser udstillingen ifølge Peter Thornvig, at det kan betale sig at smide penge efter professionelle fotografer.

»Du får mere værdi ved at vælge professionelle frem for nemme og billige løsninger. For fotografer er det en del af faget at sætte sig ind i opgaven eller historiens substans og forstå, hvad der skal kommunikeres. Det er det, der skaber det fotografi, som kan fange opmærksomhed.«

Peter Thornvig understreger, at udstillingen på ingen måde er en konkurrent til den årlige kåring af landets bedste pressefotos, der afholdes af Pressefotografforbundet.

DJ: Fotograferne har tidsmæssigt placeret udstillingen på afstand af uddelingen af Årets Pressefoto, og ligeledes er det planen, at udstillingen kun skal arrangeres hvert andet år. Der bliver heller ikke uddelt nogen priser i forbindelse med STATUS:15, som ikke er en konkurrence.


Foto: Stuart McIntyre

0 Kommentarer