Udsat terror-satire kan blive dyrt for SBS TV

SBS TV tør ikke vise satireserie "Cellen" af frygt for terrorisme. Dansk Filminstitut mener, det er en overreaktion. (opdateret 09.04)

SBS TV tør ikke vise satireserie "Cellen" af frygt for terrorisme. Dansk Filminstitut mener, det er en overreaktion. (opdateret 09.04)

Satiserien "Cellen" om tre klovnede terrorister har kostet ni millioner at producere. 4,5 af dem kommer fra Dansk Filminstituts public service-pulje. SBS, som skulle sende serien, har trukket følehornene til sig:

»Vi vurderer, at emnet kan genere vores annoncører. Samtidig mener vi ikke, at programmet passer ind i vores sendeflade på nuværende tidspunkt. Det er bedre at rykke serien i betragtning af de ting, der sker ude i verden,« siger Jesper Jürgensen, informationschef i SBS, og henviser til »det ændrede trusselsbillede«.

Dansk Filminstitut er uenige:

»Denne her serie er støttet for to år siden, hvor vi diskuterede indholdet, og vi indskærpede, at det satiriske indhold, der blev fremlagt, også var det, der skulle sendes. Vi har set serien, og vi mener ikke, at der er et problem med at sende den,« siger områdedirektør i filminstituttet til Jyllands-Posten.

Foreløbigt er serien, med Kulturministeriets tilladelse, blevet udsat indtil 6. juni 2011 på grund af det kontroversielle indhold. Hvis ikke serien bliver sendt til den tid, skal SBS tilbagebetale de 4,5 millioner til Dansk Filminstitut. Det støtter kulturminister Per Stig Møller også, og SBS's informationschef bekendt med den konsekvens.

Manden bag serien, komikeren Omar Marzouk, er oppe i det røde felt:

»Jeg er rasende over, at SBS ikke tør vise en serie, der tager pis på ekstremister. Det letteste i verden ville være at skabe en ny Muhammed-krise, men det er vi ikke ude på. Når man endelig forsøger med noget dialogskabende, så skal det ties ihjel,« siger han til B.T.

Sagen har sat gang i en hed facebookdebat i den nyoprettede gruppe "Vi vil have tv-serien Cellen vist på Tv nu!"

1 Kommentar

Peter Mulvany
24. NOVEMBER 2010
Re: Udsat terror-satire kan blive dyrt for SBS TV

Det lugter af smart reklamespin, når SBS's TV-direktør Henrik Ravn forklarer sin modvilje mod at vise Cellen med seriens følsomme emne. 1. juli er han citeret i Mediawatch for at udtale "vi tøver med at programsætte komedieserien på grund af dens tema. Det er et følsomt emne, som let kan støde seere og annoncører, og som er blevet mere følsomt i de år, der er gået, siden vi satte projektet i gang,"

11 måneder tidligere, d. 31. august 2009 er der helt andre bekymringer hos selvsamme Henrik Ravn. Sidste år var det det svage reklamemarked, der holdt serien fra skærmen. Dengang referede Mediawatch ham for at sige, "Den væsentligste faktor omkring premieren er, at efterspørgslen på ratings tegner bekymrende lav i efteråret".

Mon SBS spekulerer i omtale inden de programsætter serien? Al omtale er jo bedre end ingen omtale.