Sikkerhed

Udmattelse og nye rekrutter skaber fornyet frygt for journalister i Ukraine

Ny offensiv og træthed blandt rutinerede journalister kan betyde nye drab, advarer organisation

”Journalister er helt klart et mål i Ukraine.”

Sådan udtalte generalsekretær for det internationale journalistforbund (IFJ) Anthony Bellanger til Journalisten den 21. marts.

På det tidspunkt var fire journalister registreret dræbt i forbindelse med deres arbejde i landet, efter at Rusland havde invaderet Ukraine.

I de efterfølgende tre uger registrerede organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ), at yderligere tre journalister var blevet dræbt, mens de var på opgave. Yderligere syv journalister er ifølge CPJ blevet dræbt, men i de tilfælde har det ikke været muligt at fastslå motivet til drabene.

”De sager, hvor vi har kunnet fastslå, at det var arbejdsrelateret, foregik i eller omkring Kyiv, da de russiske tropper var der,” siger Gulnoza Said, CPJ’s programkoordinator i Europa og Centralasien.

Er i fare, så længe krigen står på

Siden starten af april har CPJ kun registreret ét drab på en journalist og har ikke kunnet udtale sig sikkert om motivet, men efterforsker stadig både den sag og de andre seks.

Men én ting er ifølge CPJ sikkert: Det er for tidligt at sige, at drab på journalister under Ruslands invasion er fortid.

”Vi kan ikke sige, at drabene er stoppet, for krigen fortsætter, og ifølge rapporter fra landet forbereder Rusland en ny offensiv, der kan komme fra nord,” siger Gulnoza Said.

”Så længe krigen fortsætter, er journalister og mediefolk i fare,” tilføjer hun.

Rusland trak sig i starten af april fra det nordlige Ukraine, men har den seneste tid genoptaget angrebene i de nordlige regioner Sumy og Tjernihiv. Ifølge ukrainske myndigheder blev de to regioner ramt af 10 angreb fra russisk territorium i løbet af søndagen.

Uerfarne kræfter kan være på vej

Ruslands nye offensiver er ikke CPJ’s eneste bekymring. Det samme er udmattelse blandt de journalister, der nu har dækket krigen i tre måneder.

”Som sommeren nærmer sig, er der muligvis nogle af krigskorrespondenterne, der har dækket krigen fra dens begyndelse, der vil tage en pause, og yngre og mindre erfarne journalister kan komme til at tage deres plads,” siger Gulnoza Said og fortsætter:

”I mellemtiden er Rusland angiveligt i gang med at sende nye rekrutter til Ukraine. De er også yngre og med ringe, hvis overhovedet nogen, erfaring i krig.”

Samlet set kan det tegne et nyt trusselsbillede for journalister og andre mediefolk, der dækker krigen, lyder det fra CPJ.

”Det kan udmønte sig i endnu større fare for journalister på jorden i Ukraine i de kommende måneder,” siger Gulnoza Said.

Efterspørgsel på sikkerhedsudstyr til kvinder

Der er siden krigens begyndelse blevet samlet penge ind fra Danmark til mediefolk i Ukraine. Dansk Journalistforbunds Safety Fond har indsamlet et beløb på over en million kroner, og den danske organisation International Media Support (IMS) har også samlet midler ind under tv-indsamlinger.

Det er IMS, der har stået for at forvalte de penge, og en del af dem er gået til at løse en helt lavpraktisk udfordring. Nemlig at der i høj grad har manglet sikkerhedsudstyr som skudsikre veste og hjelme i små størrelser til kvinder.

Ud over sikkerhedsudstyret har de ukrainske medier været udfordret på en række parametre.

”Vi har set, at rigtig mange medier har været udfordret på deres forretningsmodel. På udgiftssiden har det været dyrere at producere historier, og der har været større efterspørgsel på historierne,” fortalte Line Wolf Nielsen, kommunikationskoordinator og program-manager, i sidste uge.

Samtidig har journalister haft behov for træning og uddannelse til at varetage nye opgaver.

”Sports- og business-journalister var pludselig krigskorrespondenter uden nødvendigvis at have udstyret og erfaringen til at tage til fronten.”

Andre har haft behov for hjælp til at forlade deres hjem eller helt at komme ud af landet, fordi de har frygtet for deres egen og deres børns sikkerhed.

Pengene fra DJ’s Safety Fond går til at hjælpe enkelte journalister, der har haft brug for hjælp på den ene eller anden vis. Det kan for eksempel være støtte til at betale husleje i en periode eller penge til at købe en fly- eller togbillet eller benzin.

0 Kommentarer