Udgangsforbud og interview gennem plastikskærme: Kina vil begrænse journalister under OL

Journalister må kun forlade hotellet for at udføre de opgaver, de på forhånd har aftalt

Hvis man som journalist skal dække det kommende vinter-OL i Beijing i Kina til februar, bliver det under kraftige restriktioner.

Det fortæller Sveriges Radio.

Helt konkret får akkrediterede journalister kun lov til at bevæge sig væk fra hotellet for at udføre de opgaver, de på forhånd har fortalt om til arrangørerne. Fra ankomsten til Beijing bliver journalister desuden sat ind i et aflukket område, så man ikke frit kan gå ud i det kinesiske samfund.

Tiltagene er godkendt af den Internationale Olympiske Komité (IOC), og officielt handler det om at begrænse smittespredningen af Covid-19.

Men Journalister uden Grænsers repræsentant i Sverige ser det også som et angreb på pressefriheden.

”Under hele pandemien har vi set, at Covid-19 anvendes som en undskyldning for at begrænse journalisters arbejde. Kina er et af verdens værste lande, når det gælder pressefrihed,” siger talsmand Erik Halkjær.

Samme melding lyder fra Dansk Journalistforbunds næstformand, Allan Boye Thulstrup.

”At de vil styre journalister fra andre lande er ikke overraskende, og det falder tilbage på IOC, at man vælger et land som vært, der ikke har respekt for menneskerettigheder,” siger han.

Interview gennem plastikskærme

New York Times har tidligere løftet lidt af sløret for de konkrete arbejdsvilkår for journalister under legene.

Blandt andet har arrangørerne lagt op til, at journalister ikke får lov til at komme i direkte kontakt med hverken atleter eller medarbejdere. Alle interviews skal desuden foregå på hver sin side af en stor plastikskærm.

”Det begrænser dig jo kraftigt i dit arbejde som journalist, og jeg stiller mig nysgerrig over for, hvad der sker, hvis man bryder de her regler,” siger Erik Halkjær videre om tiltagene til Sveriges Radio.

I september opfordrede en række menneskerettighedsorganisationer også de største medier i verden til at boykotte legene i Kina.

Ifølge Allan Boye Thulstrup ville en international boykot af begivenheden virkelig kunne mærkes:

”Det vil ikke løse noget, at Danmark og danske medier gør det alene, men det er rigtigt, at de her begivenheder handler om penge, og at det også er det, det handler om for IOC. Og det er klart, at hvis der ingen tv-dækning er, og man ikke dækker lande, der ikke overholder helt basale menneskerettigheder, så ville det være en helt anden situation,” siger han.

Ved legene i Tokyo i Japan var der ligeledes en række tiltag, der begrænsede journalisters mulighed for at gå frit rundt, hvilket også dengang blev omtalt i Journalisten. Efter 14 dage var det dog tilladt for journalister at bevæge sig frit ud i det japanske samfund, hvis de vel at mærke var testet negativ for Covid-19.

Journalister uden Grænser laver hvert år et indeks over de lande, hvor der er mindst frihed til at arbejde som journalist.

Her er Kina i 2021 helt i bunden af listen, kun overgået af Turkmenistan, Nordkorea og Eritrea.

 

0 Kommentarer