“Udfordringen bliver at sikre, at kilderne stadig vil snakke med mig”

Nyt job: Niels Fastrup, 42 år. Fra Politiken til TV Avisen

Du blev journalist for tre år siden og er allerede vant til forsidebylines. Nu snupper DRs erhvervskorrespondent rampelyset?
Jeg bliver mindre synlig her på TV Avisen, end jeg har været på Politiken, hvor man til tider kan være meget synlig. Så ja, det bliver selvfølgelig en forandring. Det har jeg det dog fint med, for jeg er blevet ansat på de vilkår og har ikke haft andre forventninger. Udfordringen bliver så at sikre, at kilderne stadig vil snakke med mig – det er lettere at få finansministeren i snak, når han ser din byline flere gange ugentligt.

Til gengæld får jeg friere rammer på DR. Selv om jeg havde en chef på Politiken, der var sød til at lade mig grave, var der en forventning om, at jeg bidrog til den daglige nyhedsformidling. Det skal jeg også i DR, men jeg har i højere grad frihed til at grave de gode store historier ud frem for at komme med historier flere gange om ugen.

Hvordan håber du at påvirke TV Avisen?
TV Avisens force er, at den er utroligt god til at formidle på en enormt vedkommende og konkret måde, men det er måske lidt for sjældent dér, hvor historierne breaker. Det kunne jeg godt tænke mig at være med til at ændre på. DR’s nye mediestrategi lægger op til at lave flere egenhistorier frem for flere nyheder, og det er blandt andet det, jeg er blevet ansat til at bidrage til. Jeg vil fokusere på store virksomheder og afsløringer af misforhold eller ulovligheder i dansk erhvervsliv: Skattesager, indsiderhandel og finanssektoren. Den slags vil have min interesse.

Så du går efter virksomhederne, har skrevet for den venstreorienterede netavis Modkraft og skal nu på DR. Rød lejesvend?
Nej. Da jeg startede på Politiken som 39 årig, traf jeg beslutningen om, at jeg ville være journalist på fuld tid. Før det havde jeg flere roller som projektmenneske i forskellige sammenhænge, men min person spiller ikke nogen rolle længere, og det skal den heller ikke.

Det er helt ude i, at jeg eksempelvis aldrig skriver på Facebook, hvordan jeg forholder mig til politiske spørgsmål. Min person skal ikke forvirre billedet, og jeg ville blive meget ked af det, hvis nogen troede, at jeg kun gik efter historier, der peger i én retning.
Som journalist skal man ikke have alle mulige holdninger, men bruge al sin energi, opmærksomhed og tid på at gå efter de gode historier og de gode afsløringer. Det er det formål, som hver en fiber i din krop er dedikeret til.
 
CV: 2003: Filosofi og erhvervsøkonomi på RUC, 2006-9: Journalist, Mediesyndikatet Monsun, 2009: Presseansvarlig, Klimaforum09, 2010-12: Politikens erhvervsredaktion, 2013: Journalist, TV Avisen.

0 Kommentarer