Udenrigsministeriet vil også hjælpe Heinemann

Den danske journalist Tom Heinemann må ikke rejse ind i Indien. Nu lover Udenrigsministeriet at gå ind i sagen, fortæller Asien-chef Martin Bille Hermann til Journalisten.dk.

Den danske journalist Tom Heinemann må ikke rejse ind i Indien. Nu lover Udenrigsministeriet at gå ind i sagen, fortæller Asien-chef Martin Bille Hermann til Journalisten.dk.

I går blev Tom Heinemann afvist ved den indiske ambassade. Efter at have ventet 20 minutter ved en skranke fik den prisbelønnede dokumentarist at vide, at han ikke kunne få lov at rejse ind i Indien.

Årsagen er formentlig, at Heinemann tilbage i 2005 var i Indien og optog filmen 'Når tilbud dræber', der sætter kritisk fokus på danske virksomheders produktionsforhold i Indien.

Som Journalisten.dk kunne fortælle i går, har den indiske ambassade ingen kommentarer til beslutningen.

Men afslaget til Tom Heinemann kommer blot en uge efter, at Indien har meldt ud, at ingen DR-journalister kan få lov at rejse ind i landet efter DR-serien 'Blod, sved og t-shirts'.

Sagen har trukket hård kritik fra Dansk Journalistforbund. Der er også oprettet en Facebook-gruppe i kølvandet på Journalisten.dks dækning.
Nu går også det danske Udenrigsministerium ind i sagen. Det fortæller Asien-chef Martin Bille Hermann.

"Fra Udenrigsministeriets og den danske regerings side lægges afgørende vægt på ytrings- og pressefriheden og på journalisters mulighed for at arbejde. Det gælder i Danmark og ude i verden," skriver Martin Bille Hermann i en mail til Journalisten.dk.

Han fortsætter:

"Derfor er det selvsagt også meget beklageligt, at der tilsyneladende er problemer med visum for visse danske journalister til Indien. Udenrigsministeriet har været i løbende dialog med DR om deres udfordringer og drøfter meget gerne de aktuelle udfordringer med Dansk Journalistforbund, så man sammen kan diskutere, hvordan sagen håndteres bedst."

Hvad vil UM gøre helt konkret?

"Vi vil i første omgang tage kontakt til Dansk Journalistforbund."

0 Kommentarer