ANKLAGET. Dækker et referatforbud også uden for retssalen?
Århus Politi har anklaget en journalist og chefredaktøren på Århus Stiftstidende i en principiel sag om referatforbud. Avisens journalist har efter at have overværet et grundlovsforhør, hvor der var referatforbud, researchet sig frem til de samme oplysninger, som kom frem under forhøret.
»Der findes meget få sager om referatforbud. Man må formode, at baggrunden for sagen er, at anklageren vil skabe præcedens. Det principielle spørgsmål er, om referatforbudet kan strækkes så langt ud, at det også dækker andre kilder end dem i retssalen,« siger advokat Morten Stadil.
Det var journalist Karsten Bjørno, der overværede grundlovsforhøret, hvor den sigtede var en kvinde, der havde tvunget sin søn til at sluge nåle. Efter grundlovsforhøret kontaktede Karsten Bjørno kilder hos de involverede myndigheder og fik de samme oplysninger, hvorefter han skrev historien.
Århus Politi har bagefter anklaget Karsten Bjørno og avisens ansvarshavende chefredaktør, Erik
Frodelund, for overtrædelser af retsplejeloven og medieansvarsloven med krav om bødestraffe på 2.000 kroner.
»Jeg kan kun sige, at vi har taget sagen op efter en anmeldelse. Der var referatforbud i sagen, men alligevel skrev journalisten en artikel i avisen og internetavisen,« siger Gitte Rind Giversen, der er anklager ved Århus Politi.
Her skilles juraens vande mellem Århus Politi og avisens advokat.
»Det betyder altså, at hvis en journalist er til et grundlovsforhør, og der nedlægges referatforbud, bliver der trukket et tæppe ned over sagen, så der slet ikke må skrives om den. Heller ikke hvis jour-nalisten taler med andre kilder uden for retssalen. Her indtager anklageren efter min mening et mærkeligt standpunkt,« siger Morten Stadil.
Han forventer, at både journalist og chefredaktør bliver frifundet i byretten i Århus den 7. december.
»Hvis retten kommer frem til, at journalisten har fået sine oplysninger fra andre kilder, kan journalisten og chefredaktøren ikke straffes. Hvis retten vurderer, at han har sine oplysninger fra retssalen, kan han blive dømt. Men journalisten og avisen har så bredt et kildenet, at man må formode, at journalisten kan hente sine oplysninger her,« mener Morten Stadil.
Chefredaktør Erik Frodelund er på rejse, og det har derfor ikke været muligt at få en kommentar fra ham.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.