I går sendte Canal 9 efterårets sjette og sidste afsnit i dokumentarserien om superligaens bundhold, Randers FC.
Seerne kunne blandt andet opleve Randers-holdets skrøbelige kampgejst før opgøret mod Silkeborg 4. december. I pausen førte Randers, og stemningen var høj. Måske ville det lykkes superligaens bundhold at hente tre point?
Men i anden halvleg forsvandt holdets aggressivitet, Silkeborg scorede to mål og vandt 3-2. Randers-spillerne emmede af frustrationer.
Træner Ricardo Moniz begyndte at skælde spillerne ud, mens de stadig var inde på banen efter slutfløjt.
I omklædningsrummet fulgte Ricardo Moniz op:
”Det er noget lort. Det er en skændsel.”
I ‘Superliga Backstage: Randers FC’ er seerne kommet usædvanligt tæt på dramaet og konflikterne på direktionsgangen, blandt spillerne og i bestyrelsen i den nedrykningstruede klub, fortæller Christian Thye-Petersen, ledende redaktionschef på Discovery Networks, som står bag serien.
”Vi har lavet det ud fra et journalistisk grundønske om at prøve at vise et miljø så fair og troværdigt som muligt – og som ikke er set før,” siger Christian Thye-Petersen.
”Vi ønsker at tage seerne ind i et miljø, som de færreste kender.”
Uden filter
Aftalen mellem Discovery Networks kom i stand, fordi direktør og sportsdirektør i Randers FC, Michael Gravgaard, ønskede at vise større åbenhed.
”Det bliver helt uden filter,” sagde Michael Gravgaard, da serien blev præsenteret i juli.
I oktober 2017 skrev Dagbladet Information i en anmeldelse af dokumentarserien: ”Det er svært at forestille sig, at det skulle være særlig seværdigt, men det er det. Det er fremragende.”
Access all areas
Aftalen er, at Discovery som udgangspunkt kan filme overalt, siger Christian Thye-Petersen.
”Det er all access.”
Randers FC kan dog bede om, at kameraerne bliver slukket. For eksempel fik kamerafolkene besked på at forlade lokalet, da den daværende træner Olafur Kristjansson meddelte Michael Gravgaard, at han ønskede at stoppe. Men Discovery holder det ikke hemmeligt for seerne, når kameraerne bliver slukket, forklarer Christian Thye-Petersen.
”Vi lægger det frem, så man kan se, hvad vi ikke måtte skildre. Det mener jeg er en styrke, fordi vi ikke lader, som om det ikke har fundet sted,” sammenfatter Christian Thye-Petersen.
Ingen redigeringsret
Randers FC har heller ikke redigeringsret over materialet, siger Christian Thye-Petersen.
”Men hvis en spiller siger noget i affekt eller noget injurierede, må de gerne få det taget ud.”
Det er sket to-tre gange, siger han.
”Det var ting, hvor de af personlige hensyn ikke var interesseret i at få det med, og det var ikke ting, som var afgørende at få med for os."
I to-tre andre tilfælde er klubben og tv-holdet blevet enige om at bevare klippet.
”Vi vil vise den virkelige virkelighed. Men det er afgørende for os at behandle dem fair og ordentligt,” siger Christian Thye-Petersen.
God kommunikation
Michael Ravn er tidligere kommunikationschef i fodboldklubben Silkeborg IF. I dag han kommunikationsansvarlig i Tulip. Han kalder serien ”fuldstændigt suverænt fjernsyn – noget af det mest interessante, der lavet om Superligaen i mange år.”
Men er det også god kommunikation?
”Det synes jeg absolut. Randers har accepteret præmissen om, at fodbold er en del af underholdningsindustrien, og det er helt nødvendigt at skabe interesse og opmærksomhed om klubben for at kunne konkurrere med klubberne i de store ligaer i udlandet og ikke mindst de mange andre tilbud,” siger han.
Guf for supporterne
En udsendelsesrække som Randers Backstage handler om passion, åbenhed og nærvær, siger Michael Ravn, der selv søsatte et lignende projekt i Silkeborg IF for knap ti år siden, hvor TV 2’s ’Lige På og Sport’ fulgte klubben helt tæt.
”Du kommer meget tæt på, og der kan de udenlandske ligaer ikke være med.”
Michael Ravn siger, at især små klubber som Randers FC vil have gavn af den øgede eksponering.
”Supporterne i de store danske klubber ville også elske, at der blev lavet en serie om deres klub. Men lige som der er kæmpe forskel i klubbernes størrelse, er der også en forskel i behovet for ekstra opmærksomhed – og i øvrigt også på villigheden til åbenhed,” siger han.
Serial med skiftende narrativ
Det særlige ved ‘Randers Backstage’ er, at den former sig som slags tv-serial – ligesom den amerikanske true crime podcast ’Serial’ fra 2014. I ‘Randers Backstage’ har tv-holdet også filmet, klippet og sendt programmerne løbende.
”Normalt laver man alle sine optagelser og sender det til sidst. Men vi gør begge dele hele tiden, og det giver en ekstra udfordring, fordi narrativet ændrer sig hele tiden,” sammenfatter Christian Thye-Petersen.
Forventer en sæson mere
Randers FC skiftede for eksempel træner i oktober – fra den afdæmpede islænding Olafur Kristjansson til hans hårdtslående afløser, hollandske Ricardo Moniz, der efter eget udsagn er vokset op på gaden i Rotterdam.
Heldigvis havde Ricardo Moniz ingen problemer med at medvirke, siger Christian Thye-Pedersen.
”Han havde lysten, modet og selvtilliden til at deltage,” siger han.
Christian Thye-Pedersen forklarer, at samarbejdet med spillere og klub er forløbet meget positiv, og at Canal 9 planlægger, at serien fortsætter, når forårssæsonen går i gang i Superligaen.
Redaktør på ‘Superliga Backstage: Randers FC’ er Søren Klæstrup. Kian Fonoudi og Kasper Marker er reportere, og Claus Frederiksen og Ole Udengaard er fotografer. Serien er klippet af Flemming Mørk. Serien kan blandt andet ses på Canal 9’s Facebook-side.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.