Ud med Abelone

Freelancere, der også er arbejdsgivere, skal ikke være en del af DJ, siger den nye næstformand, Lars Werge. Hvis det skal håndhæves, må Abelone Glahn og en række andre medlemmer ekskluderes fra forbundet.

Freelancere, der også er arbejdsgivere, skal ikke være en del af DJ, siger den nye næstformand, Lars Werge. Hvis det skal håndhæves, må Abelone Glahn og en række andre medlemmer ekskluderes fra forbundet.

MEDLEMSKAB. Abelone Glahn er freelancer, medlem af Dansk Journalistforbund og i perioder arbejdsgiver. Netop derfor var hendes medlemskab af forbundet et centralt diskussionsemne på delegeretmøde, da hun indtog talerstolen og fortalte, at hun var usikker på, om hun kunne være med igen om to år.

Selv om et par medlemmer af hovedbestyrelsen efterfølgende gik på talerstolen og udtrykte deres forhåbninger om, at Abelone Glahn ville komme igen til næste delegeretmøde, så er det langtfra sikkert. I forbundets vedtægter står, at hvis man kan hyre og fyre, så kan man ikke være medlem. Og det skal overholdes, mener den nyvalgte næstformand, Lars Werge, der blandt andet er gået til valg på en mere tydelig fagpolitisk holdning.

»Jeg har ikke noget imod Abelone, men jeg mener helt grundlæggende, at DJ er en lønmodtagerorganisation, hvor der ikke er plads til arbejdsgiverne,« siger Lars Werge, der refererede til sidstnævnte som »truslen på den anden side af mahognibordet« i sin opstillingstale. Og med den linje regner Abelone Glahn ikke med at være tilbage på Nyborg Strand om to år:

»Hvis DJ definerer sig snævert som en lønmodtagerorganisation, så er jeg her ikke,« konstaterer Abelone Glahn.
Hun har sammen med to andre et kommunikationsfirma, der i perioder hyrer folk ind til at hjælpe med projekter. Det gør andre medlemmer af DJ også, og det er svært at få et præcist overblik over omfanget. Pressefotografforbundet gætter på, at fire-fem af deres medlemmer i dag har studerende og praktikanter. Kommunikationsgruppen fortæller, at de kan nikke genkendende til problemstillingen, mens FreelanceGruppen estimerer, at de ikke har mange medlemmer, der sidder i samme situation som Abelone Glahn.

»Når jeg rejste mig op, er det, fordi jeg var bekymret for, at forbundet ikke turde tage denne diskussion, men det bliver vi nødt til. Jeg vil påstå, at der er et stigende antal journalister, der kommer i denne situation. Vi vil i fremtiden opfinde nye produkter, hvor vi er entreprenører og i faser har brug for ekstra hjælp,« siger Abelone Glahn.

Hun peger både på midlertidig ansættelse af DJ-medlemmer og teknisk assistance til at programmere for eksempel hjemmesider, applikationer med mere.
»Vi må arbejde på at finde en løsning, så den slags konstellationer med midlertidig ansættelse ikke medfører, at vi bliver smidt ud af forbundet,« siger Abelone Glahn, der påpeger, at andre fagforbund har fundet løsninger på lignende problemstillinger.

Formand for DJ Mogens Blicher Bjerregård er også mere pragmatisk over for Abelone Glahns problemstilling end den nye næstformand:
»Jeg vil ikke udtale mig om bestemte medlemmer. Forbundets love skal selvfølgelig overholdes, men der er forskellige scenarier og aftaler. Man skal være varsom med at låse sig fast på en sort-hvid fortolkning,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Diskussionen om arbejdsgivere og chefers rolle i DJ blussede op, da fotografen Lars Bech rejste debatten på sin blog på Journalisten.dk i starten af april. Her brokkede han sig over, at der ikke var plads til innovation og tilknytning af freelancere i forbundet.

»Jeg blev først rigtig opmærksom på denne problemstilling, da jeg læste Lars Bechs blog. Jeg kender ikke problemets omfang, men hvis det er noget, der er stigende, så må vi få det belyst,« siger Lars Werge.

0 Kommentarer