Ud af mudderet

Nå, er du på vej op i et elfenbenstårn? Sådan spurgte en redaktør mig for nylig, da jeg forklarede, at jeg næsten er færdig med et kandidatstudium og pønser på at skrive en ph.d.

Nå, er du på vej op i et elfenbenstårn? Sådan spurgte en redaktør mig for nylig, da jeg forklarede, at jeg næsten er færdig med et kandidatstudium og pønser på at skrive en ph.d.

Desværre svarede jeg ja. Men sådan oplever jeg det slet ikke. Jeg har et ben i den journalistiske lejr, et andet i den akademiske og også ben i næsen, og det hele hænger sammen. Tror jeg nok.

Visse medieforskere og redaktører hader hinanden som pesten. Det oplevede jeg blandt andet for lidt over et år siden, da Peter Bro fra SDU præsenterede en mini-undersøgelse om over- og underprioriterede historier i medierne på årsmødet i Danske Mediers Forum. Formålet var at diskutere mediernes prioriteringer – en iscenesat selvrefleksion med inspiration i undersøgelsen. Burde orkanen Katrina virkelig fylde mere end dækningen af sultkatastrofer og borgerkrige i Congo, hvor langt flere mennesker dør? Burde Jørgen Leth virkelig have haft så meget plads?

Men essensen af undersøgelsen blev slet ikke
 diskuteret, fordi Peter Bros datagrundlag var for snævert, mente de få, der ytrede sig. Hans undersøgelse blev simpelthen afvist, uanset at det kunne have været en væsentlig debat at tage. Trist for Peter Bro, men langt værre for den lederskare, der fremstod totalt arrogant, bedrevidende og ude af stand til at reflektere over egen praksis.

Holdningen blandt visse journalistiske ledere er tilsyneladende

  • at journalister ikke kan lære noget af forskere, fordi forskere ikke fatter, hvordan journalistik bliver til
  • at al dialog dermed er frugtesløs
  • og at forskerne derfor bare kan fise tilbage til deres elfenbenstårn og passe deres forskning, så journalisterne kan få noget arbejdsro, tak.

Derfor skulle jeg have svaret nej til spørgsmålet, om jeg er på vej op i et elfenbenstårn, men ja til, at jeg er kommet ud af mudderet og dyndet og dagligdagens hurtige beslutninger. Jeg ser medieforskningen og mit studium som nye redskaber til at blive en bedre journalist. Jeg har fået et langt bedre overblik, end jeg havde før, og mere selvrefleksion.

Og er der noget, vores branche mangler, så er det selvrefleksion og idéer til forandringer af processer/medier/produkter/ledelse/kultur. /

Lene Rimestad er journalist, men kan snart også kalde sig cand. mag. i dansk og samfundsfag.

0 Kommentarer