Ubbesens odyssé

ANMELDELSE. ”En engageret, intens og lang rejseberetning, vi får – måske lidt for lang,” skriver Johs Lynge, som anmelder 'Gensyn med hippieruten' 
20.08.2018 · 13:27

Af: Johs Lynge

Bog: Gensyn med hippieruten  i egne fodspor efter 40 år

Forfatter: Thomas Ubbesen

Forlag: Gyldendal (318 sider, 200 kroner)

Anmelder: Johs Lynge, freelancejournalist


Thomas Ubbesen er næppe u(be)kendt for folk, der har fulgt en smule med i DR's udlandsdækning de seneste årtier. Lidt bøger er det også blevet til for den drevne reporter. Efter forrige års rejseberetning ’Good luck, habibi’ hvor Ubbesen følger tidens flygtningestrøm fra Mellemøsten, er han nu aktuel med en rejseberetning i to spor. Det ene starter i 1977, det andet i 2017.

40 år tilbage var Ubbesen en ubefæstet ung værksteds-arbejder med udlængsel mod Østen og en langtursblaffer i maven. På den tid var den såkaldte hippierute en attraktion, der tiltrak mange eventyrlystne unge med lidt hang til hash og progressive politiske holdninger. Ruten gik ned gennem Europa til Mellemøsten og derfra videre til Centralasien – for at slutte i Indien og omegn. Og konceptet var, i modsætning til nutidens miljøfjendske flyveri, så vidt som muligt at blaffe hele vejen fra København til Himalaya. Som sagt så gjort – ligeledes her 40 år senere (selv om bus og tog også går an undervejs).

I bogen krydsklipper Ubbesen ubesværet mellem 1977 og 2017 i sin beretning fra samme rute. Den unge Ubbesens handlinger og anskuelser holdes på den måde op mod den hærdede 60-årige reporters syn på sagerne – og mindre naive ageren. For eksempel måtte ruten denne gang gå uden om Afghanistan, som forfatteren i 1977 nåede at opleve, kort før alt gik galt, og interne stridigheder endte i et blodigt geopolitisk magtspil, med den afghanske befolkning som tabere.

Som læser får man appetit på yderligere fordybelse i den historie, landene på hippieruten slæber rundt på. Appetitten strækker sig endda til den – allerede i 1977 – bedagede 60’ermusik, som Ubbesen medbragte i sin tid, og uden nyere navne har med i rygsækken igen i år 2017. Denne gang dog ikke på kassettebånd men på ipod (herunder 93 numre med blueskoryfæet John Mayall, som i øvrigt også kan anbefales).

Befriende er det i øvrigt at opleve en DR-journalist komme med skarpe kommentarer undervejs om, hvordan vi i Vesten i 1900-tallet har ageret over for eksempelvis iranerne. Og dermed bidraget til tingenes triste tilstand i dag i regionen (og religionen). At kuppe Irans folkevalgte regering i 1953 og pudse Saddam Hussein, forsynet med kemiske våben, på iranerne i 80’erne var måske ikke så elskværdigt.

Det er en engageret, intens og lang rejseberetning, vi får – måske lidt for lang; i hvert fald sine steder udførligt dvælende ved destinationerne. Det havde nok ikke forringet værket, og da slet ikke dets underholdningsværdi, med lidt flere – og større – illustrative fotos fra ruten, eventuelt på bekostning af et par sansende sætninger hist og pist. 


 

Kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Seneste jobopslag

Kommunikations- og mediemedarbejder

EUC Lillebælt
Ansøgningsfrist: 07.10

Ekstra Bladet søger reportere til Jylland

Ekstra Bladet
Ansøgningsfrist: 21.10

Pressechef til DMI

DMI
Ansøgningsfrist: 05.10

Rektor til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 30.09

Kommunikationsmedarbejder til sociale medier og presse

Odense ZOO
Ansøgningsfrist: 07.10

Studentermedhjælper

LIF - Lægemiddelindustriforeningen
Ansøgningsfrist: 01.10

FOA søger digital kommunikationskonsulent

FOA
Ansøgningsfrist: 08.10

TV2 ØSTJYLLAND søger redaktør for journalistiske satsninger

TV2 Østjylland
Ansøgningsfrist: 12.10

Kommunikationskonsulent

Socialpædagogerne
Ansøgningsfrist: 07.10

Danskskrivende journalist til Slesvig

Flensborg Avis AG
Ansøgningsfrist: 27.09

Forlagsredaktør

Bibelselskabet
Ansøgningsfrist: 04.10

Pressechef til Danmarks Lærerforening

Danmarks Lærerforening
Ansøgningsfrist: 01.10

Kommunikationskonsulent

Patienterstatningen
Ansøgningsfrist: 04.10

SOME- OG CONTENT MANAGER

Roskilde Festival
Ansøgningsfrist: 30.09

Reporter til TV2 Nord

TV 2 Nord (Vi lukker annoncen ned, når vi har den rette ansøger)
Ansøgningsfrist: 28.09

Studiejob i FN Byen

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 07.10