Uafhængige netmedier grundlægger ny forening

Prauda er navnet på en ny forening for små, uafhængige netmedier. Foreningen mener, det bør være lettere for netmedierne at søge mediestøtte. »De, der er med i Prauda, har hver deres indholdsmodel og arbejder ud fra andre kriterier end de klassiske nyhedskriterier,« siger formand Thomas Noppen

Fredag var der stiftende generalforsamling i foreningen Prauda – en ny forening for de små, uafhængige netmedier.

Foreningen organiserer netmedier som Atlas, DenFri, Netudgaven, Baggrund, Limboland og flere, og Prauda skal tale den fælles sag for de mindre netmedier, så de ikke så let bliver overset i mediedebatten. Det har været tiltrængt for de mange netmedier at samle sig i en forening, mener den nyslåede formand Thomas Noppen.

»Vi har set en masse nye netmedier dukke op, som tænker meget anderledes i forhold til traditionelle medier. Der har endnu ikke været en officiel organisering af de mindre netmedier, men vi har længe udvekslet erfaringer. Med foreningen får vi mulighed for at få en fælles stemme, som ikke så let skydes ned, og vi får mulighed for at tale vores fælles sag,« siger Thomas Noppen, som samtidig er redaktør og stifter af Netudgaven.

Arbejder med andre kriterier

En del af de mindre netmedier eksperimenterer mere med form og indhold end de store, mener Thomas Noppen. Medlemmerne af Prauda er alle meget forskellige, men fælles for dem er, at de bryder med nogle af de gængse forestillinger om netmedier.

»De store medier på nettet er allerede meget formsikre i forhold til, hvordan de bygger nyhederne op. Mange af os andre eksperimenterer med formen. De, der er med i Prauda, har hver sin indholdsmodel og arbejder ud fra andre kriterier end de klassiske nyhedskriterier,« siger Thomas Noppen.

Gennem Prauda kan medierne lettere hjælpe hinanden med de udfordringer, man møder, når man er et mindre netmedie. Mange af de mindre medier baserer sig primært på frivillige skribenter og har ikke mange penge at rutte med. Derfor er det en fordel at høste af hinandens erfaringer, mener Thomas Noppen.

»Der er nogle praktiske ting, vi kan hjælpe hinanden med. Vi kan vidensdele og for eksempel hjælpe hinanden med budgetterne. I forhold til vores tekniske løsninger kan det også være en fordel, at vi slår os sammen. Og så kan vi hjælpe hinanden til flere læsere ved at linke til hinanden,« siger Thomas Noppen.

Vil ændre mediestøtteordningen

Foreningen Prauda har stadig til gode at holde deres første bestyrelsesmøde, så de mere konkrete tiltag fra foreningen er ikke helt på plads endnu. Men Thomas Noppen fortæller, at dagsordenen i høj grad bliver at få ændret mediestøtteordningen, så det er lettere for små netmedier at få del i mediestøtte-kagen.

Netmedierne er alle enige om, at mediestøtteordningen er problematisk i sin nuværende form, da der er meget fokus på nyheder, mener Thomas Noppen.

»Nyheden som en vare har mistet sin værdi. Der er ikke længere så mange, der vil betale for nyheder på nettet. Det ville man, da der stod en dreng med særudgave og solgte aviser på gaden. Dengang var aviser den eneste kilde til nyheder. I dag er nyheder overalt,« siger Thomas Noppen og uddyber:

»Vi mener, der skal være fokus på at skabe et mere varieret medieudbud, så det vil vi arbejde for. Som ordningen er nu, er der mange, som ikke opfylder kriterierne for mediestøtte.«

Der har været lobbyarbejdet for netmedierne i mange år – hvorfor er det lige jeres forening, der kan flytte noget?

»Magasinet Atlas er de eneste, så vidt jeg ved, der tidligere har deltaget i høringer for netmedier. Nu ved jeg ikke, hvordan Medienævnet har taget beslutninger hidtil, men med Prauda samler vi de nye netmedier under én paraply for at gøre vores stemme endnu stærkere,« svarer Thomas Noppen.  

Respekt for de presseetiske regler

Navnet Prauda betyder "sandhed" og er måske bedst kendt som titlen på den sovjetiske avis, som var kommunistpartiets talerør. Thomas Noppen fortæller, at navnet ikke skal tillægges speciel betydning – det blev helt tilfældigt trukket fra en fiskebowle til en mød-hinanden-julefrokost i foreningen. 

Men hvorfor ønsker I at dele navn med en sovjetisk avis?

»Vi var omtrent 150 mennesker til arrangementet, og det blev meldt ud tidligt, at alle kunne skrive et forslag, og at vi ville bruge det forslag, som blev trukket. At det blev Prauda, er altså helt tilfældigt. Men det er jo skønt, at folk har mulighed for at tage det meget højtideligt eller bare opfatte det som et navn,« svarer Thomas Noppen.

Foreningen Prauda er åben for alle, som har lyst til at eksperimentere med form og indhold på netmedier, siger Thomas Noppen. Dog stilles der også krav til medierne, hvis de vil være med.

»Det er endnu en spæd start, så alle er velkomne. Dog opfordrer vi alle medlemmer til at respektere de presseetiske regler,« understreger Thomas Noppen.

0 Kommentarer