Uafhængige medier raser over nyt EU-nyhedssite

Europa-Kommissionen vil gerne hjælpe en europæisk offentlighed på vej, men de risikerer at gøre det stik modsatte. Det mener Lisbeth Kirk, chefredaktør på EUobserver.

Europa-Kommissionen vil gerne hjælpe en europæisk offentlighed på vej, men de risikerer at gøre det stik modsatte. Det mener Lisbeth Kirk, chefredaktør på EUobserver.

Med tre millioner euro i ryggen er et nyt nyhedssite om EU netop gået på vingerne. Presseurop.eu samler EU-stof fra en række store medie-partnere i Europa og udgiver det i en daglig strøm på 10 forskellige sprog.

"Presseurop skal ses som et udtryk for vores ønske om at fremme, udvikle og følge skabelsen af et europæisk offentligt rum for kommunikation, overvejelser og debat," udtaler Europa-Kommissionens næstformand Margit Wallström i forbindelse med offentliggørelsen.

Men effekten kan meget vel blive den stik modsatte, mener Lisbeth Kirk, der er chefredaktør på det private, uafhængige internationale nyhedssite EUobserver.com.

»Ved at putte penge fra EU-Kommissionen i projektet kvæler man det marked, vi andre prøver at overleve i. På den måde skaber man ikke en europæisk offentlighed – tværtimod kvæler man den spirende europæiske presse, der findes,« siger hun.

Sammen med sites som EuropeanVoice.com og EUX.tv udgør EUobserver.com et af de få medier, der udelukkende beskæftiger sig med EU-stof i EU-perspektiv. Det er ifølge Lisbeth Kirk en økonomisk hård tilværelse, hvor halvdelen af indtægterne baserer sig på banner-indtægter og således også trafikken på sitet. Så udsigten til en stor, ressourcestærk konkurrent faldt ikke i godt jord.

»Inden det gik i luften, talte vi om det på redaktionen. Jeg var bekymret, men flere af mine kolleger mente, at det var seriøse medier, der stod bag, så de var forhåbningsfulde. Men efter at det er gået i luften, er der ingen, der ser positivt på det. Alle er rasende,« fortæller Lisbeth Kirk.

Hun er slet og ret bange for at blive udkonkurreret af et statsfinansieret medie.

»Med 10 journalister står de dobbelt så stærkt, som vi gør, så vi må gå ud fra, at de kan gøre det mindst dobbelt så godt. Men et krav må jo være, at der er lige konkurrence. Og her er tale om, at Europa-Kommissionen giver en slags indirekte statsstøtte. Jeg ved ikke engang, om det er tilladt,« siger hun.

Driften af Presseurop bliver varetaget af et konsortium bestående af nyhedsmedier fra Frankrig, Italien, Polen og Portugal. Margot Wallström har forsikret, at redaktionen på Presseurop får fuld redaktionel uafhængighed.

»Nu må vi se. I denne sag virker det, som om det danske ordsprog om, at "det gode er det bedstes værste fjende", kommer til sin ret,« siger Lisbeth Kirk og understreger, hvor vigtigt det er med en kritisk presse, der kan gå til stoffet på europæisk niveau, og ikke som for eksempel en tysk journalist, der kun interesserer sig for den tyske vinkel.

På længere sigt er det planen, at Presseurop skal udgive artiklerne på samtlige 23 EU-sprog, og at der også skal oprettes flere mediepartnerskaber end i dag, hvor der ikke er nogle skandinaviske medier repræsenteret.

0 Kommentarer