Tyske journalister på vej i strejke

 LØNCHOK. »Vi skal nok vise udgiverne vor slagkraft,« siger Michael Konken, formand for DJV, den ene af de to tyske journalist-fagforeninger.Der rasles gevaldigt med strejkesablen i Tyskland, hvor overenskomstforhandlingerne for 14.000 dagbladsjournalister brød sammen mandag den 19. januar.Arbejdsgiverne vil sætte den ugentlige arbejdstid op og lønnen og ferien ned. De bruger den dårlige økonomiske situation som argument. Journalisterne vil gå med til at give den slags indrømmelser til kriseramte mediehuse, men ikke generelt.

 

LØNCHOK. »Vi skal nok vise udgiverne vor slagkraft,« siger Michael Konken, formand for DJV, den ene af de to tyske journalist-fagforeninger.

Der rasles gevaldigt med strejkesablen i Tyskland, hvor overenskomstforhandlingerne for 14.000 dagbladsjournalister brød sammen mandag den 19. januar.

Arbejdsgiverne vil sætte den ugentlige arbejdstid op og lønnen og ferien ned. De bruger den dårlige økonomiske situation som argument. Journalisterne vil gå med til at give den slags indrømmelser til kriseramte mediehuse, men ikke generelt.

Op til fem feriedage vil avisudgiverne inddrage, og en fastansat journalist vil kunne miste op til 75.000 kroner i årlig indtægt. Desuden vil arbejdsgiverne åbne op for, at der gennem husaftaler kan indføres yderligere forringelser, fortæller Matthias von Fintel fra fagforeningen Verdi. Ved den seneste forhandling valgte arbejdsgiverne at fastholde lønnen på 2003-niveau indtil august 2005, fordi journalisterne ikke gav sig på de andre områder. Det fremgår af en meddelelse fra avisudgivernes forbund, BDZV.

Tirsdag og onsdag den 27.-28. januar bliver der holdt urafstemning. Hvis tre fjerdedele af de to fagforeningers medlemmer stemmer for at strejke, går de første strejker i gang torsdag og fredag. Det bliver 'tidsubegrænsede strejker' – målet er at få arbejdsgiverne tilbage til forhandlingsbordet. De omkring 14.000 freelancere, der også er berørt af forhandlingerne, opfordres til at være solidariske.

Fagforeningerne tvivler ikke på opbakning fra deres medlemmer. Forhandlingerne mellem de to journalistforbund og avisudgiverne har stået på siden efteråret, og i november gik 2.000 journalister på dagbladene i advarselsstrejke. Det er dog kun godt 50 procent af alle journalisterne i Tyskland, der er med i en fagforening. Tyske journalister har ikke holdt urafstemning om en strejke siden 1990, siger von Fintel.

 

0 Kommentarer